Cercetatorii anunta iminenta unei furtuni solare de proportii

La aproximativ 150 de ani Soarele devine mai puternic si ejecteaza o masa coronala ce se indreapta spre Pamant, spune Ashley Dale de la Universitatea din Bristol. In actualul ciclu, “super furtuna solara” este in intarziere cu 5 ani, ceea ce face ca probabilitatea producerii ei intr-un moment apropiat sa fie cat mai realista.

In anul 2012 Pamantul a fost la un pas de dezastru cand s-a produs una dincele mai puternice ejectii de masa coronala din istorie. Terra risca sa fie lovita de forta unor sute de milioane de bombe cu hidrogen.

furtuna solara2

O super furtuna are loc destul de rar insa efectele ei ar fi catastrofale mai ales acum cand depindem cu totii de tehnologii moderne si electricitate. In revistele de specialitate, oamenii de stiinta trag semnale de alarma ca o furtuna solara catastrofala sa afecteze Pamantul.

O explozie solaraar avea efect negativ si asupra sanatatii oamenilor, ar afecta transporturile, medicina si evident.. comunicatiile.

furtuna solara3

Cea mai puternica furtuna solara cunoscuta s-a produs in 1859 si s-a numit Evenimentul Carrington dupa numele astronomului care a descoperit-o.

Soarele e trimis atunci catre Pamant, miliarde de particule care au venit cu o viteza de 3.000 km/h. Energia acestor particule au reprezentat echivalentul a catorva miliarde bombe ca la Hiroshima. Deoarece tehnologia nu era dezvoltata in acele vremuri, impactul asupra omenirii a fost relativ restrans.

A distrus doar cateva sute de km de linii de telegraf.

furtuna solara01

Astfel de Super Furtuni Solare au loc la 150 de ani spune NASA si acum suntem in urma cu 5 ani in urma “programului”. Probabilitatea ca o astfel de furtuna sa se produca in viitorii 10 ani este de 12%. Singura metoda de a ne proteja de o astfel de furtuna este sa poata fi prevazuta si guvernantii sa ia masuri rapide de micsorare a consecintelor.

cea mai buna solutie de preventie ar fi trimiterea unei serii de mici sateliti care sa monitorizeze activitatea solara si astfel sa se poata anticipa masa coronala, puterea si directia de propagare.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara citarea sursei.

<

p align=”center”>furtuna solara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.