Crater urias aparut in Turcia

Despre craterul urias din Siberia s-a scris destul de mult. Survoland zona Yamal pilotul unui elicopter a descoperit cu surprindere o gaura gigantica. Astfel de cratere au mai fost in lume si unul foarte cunoscut este cel din Guatemala.In 2010 in oras s-a format o “sinkhole” uriasa care a tras dupa ea in adancuri oameni si cladiri.

Guatemala2

In Siberia dupa ce a fost descoperit Craterul Yamal cercetatorii au mai gasit inca cateva astfel de gauri uriase.

Ingrijorati de amploarea fenomenului cercetatorii au luat mostre pe care le studiaza si o echipa de specialisti a plecat in zona pentru a determina cauza acestor cratere gigantice. Cauzerle preliminare s-ar datora exploziilor unor pungi de gaz datorita incalzirii globale.

yamal

Dupa ce vara trecuta au fost descoperite trei asemenea gauri gigantice în regiunea Yamal, din nordul Rusiei, oamenii de stiinta au dezvaluit ca fenomenul are o amploare mult mai mare decât se credea.

Astfel, profesorul Vasili Bogoiavlenski, director adjunct al Institutului de Petrol si Gaze din Moscova, a declarat ca cele mai recente imagini luate din satelit arata ca, pe lânga cele doua cratere descoperite de curând si care s-au transformat în lacuri, alte 20 de mini-cratere s-au format în zona artica.” evz

yamal2

Craterul Yamal are dimensiuni impresionante si poate zbura in interiorul lui chiar si un elicopter – diametrul la marginea interioara este de 40 de metri, la exterior 60 de metri si adancimea de cel putin 200 de metri.

A existat si o teorie conform careia un meteorit ar fi produs craterul dar nu au existat suficiente dovezi pentru aceasta ipoteza. Topirea zapezilor din zona siberiana ar fi permis gazului de sist sa iasa la suprafata spun cercetatorii.

Turcia

Craterul aparut in Turcia are o latime de aproximativ 10 de metri si o adancime de 90 de metri. Localnicii din Konya sunt de parere ca numai un miracol a facut ca nimeni sa nu fie inghitit in maruntaiele pamantului. Oamenii au facut apel la autoritati sa ia masuri. Potrivit specialistilor veniti in zona craterul pare sa se fi format in urma scaderii debitului panzei freatice subterane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.