Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Sfântul Serafim de Sarov
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Sfântul Serafim de Sarov

Sântul Serafim, născut în oraşul Kursk din Rusia, a trăit între anii 1759-1833, intrând la vârsta de 19 ani în mănăstirea din Sarov, după ce făcuse negoţ cu fratele lui, în viaţa civilă. Timp de 10 ani, între 1794-1804, va trăi izolat de obşte, într-o colibă, în pădure. Aici, încercările cele mai cumplite n-au fost animalele sălbatice, care-i mâncau din palmă, ci nişte oameni răufăcători care l-au bătut sălbatic. După ce se reface, între anii 1804-1807 trăieşte după modelul stâlpnicilor, petrecându-şi timpul de rugăciune în genunchi pe o piatră, în mijlocul pădurii. (În timpul nostru, nişte piloţi ruşi au văzut, în plină noapte, o lumină puternică, ce nu figura ca localitate pe hărţile lor. Curioşi să descopere cine a descins în mijlocul pădurii, au aterizat şi au găsit sursa luminii: piatra de nevoinţă a Sfântului Serafim.)

Continuare
Din invataturile Sf. Serafim de SarovDespre Dumnezeu


Dumnezeu este foc, încălzirea şi aprinderea inima si piese de perfecţionare activă. Deci, dacă ne simţim răceala în inimile noastre, care este de la diavolul (pentru diavolul este rece), apoi lasa-ne chemarea Domnului: El, venind, va incalzi inima noastră cu dragoste perfectă, nu numai spre El, ci să vecinii noştri, de asemenea. Şi răceala despiser de bine va rula de pe fata caldura lui.

În cazul în care nu există Dumnezeu, nu există nici un rău. Totul vine de la Dumnezeu este paşnic, sănătos şi conduce o persoană la hotărârea de propriile sale imperfecţiuni şi umilinţă.

Dumnezeu ne arată dragostea Lui pentru om nu numai în acele cazuri când o vom face bine, dar şi când l-am afront adus cu păcatele noastre şi mânie El. Cu ce îndelungă răbdare el poartă fărădelege nostru!
"Nu il numim pe Dumnezeu drept un judecător", spune Sf. Isaac, "drept pentru judecata Lui nu este văzut în faptele tale. Adevărat David a numit un judecător neprihănit şi pe bună dreptate, dar Fiul lui Dumnezeu ne arată că Dumnezeu este bun milostiv şi chiar mai mult. Unde este neprihănit judecata Lui? Noi am fost păcătoşi, dar Hristos a murit pentru noi "(Sf. Isaac Sirul, Cuvantul 90).
In anul 1804, intr-o noapte, trei talhari, crezand ca Sfantul primeste bani de la oameni, au gandit sa-l prade. Desi era in putere (46 de ani) si ar fi putut opune rezistenta, Sfantul Serafim si-a incrucisat mainile pe piept si le-a zis: "Faceti ce vreti", iar talharii l-au batut, lasandu-l abia viu. Nu au gasit decat o iconita si niste cartofi. Sfantul a fost aflat a doua zi, plin de sange, de niste parinti, care l-au dus la manastire. Acolo a refuzat ajutorul doctorilor si Maica Domnului i s-a aratat si l-a vindecat intocmai cum o mai facuse odinioara.

In sfarsit, cand Sfantul Serafim a luat in grija manastirea de maici Diveevo, el marturisea: ?Nici o piatra nu s-a pus in Diveevo fara voia Maicii Domnului si nu s-a primit vreo sora in manastire, nici nu s-a pus vreo randuiala, fara consimtamantul ei?. Pe calea pe care a pasit Maica Domnului, Sfantul Serafim a pus sa se sape sant, ce sta marturie pana astazi, inchipuind urmele pasilor Maicii Domnului.In data de 2 ianuarie 1833, Sfantul Serafim de Sarov a fost aflat adormit intru Domnul in chilia sa, la rugaciune, in genunchi, cu mainile incrucisate pe piept in fata icoanei Maicii Domnului...
Continuare
Poveţe
“Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine, în timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobândirii Duhului Sfânt.”

“Dobandeşte harului Duhului Sfant şi prin practicarea celorlalte virtuţi, de dragul lui Hristos. Fă negoţ duhovnicesc cu ele; fă negoţ cu acelea care îţi aduc profitul cel mai mare. Strânge capital din belşugul harului lui Dumnezeu, adună-l în banca cea veşnică a lui Dumnezeu, care iţi va aduce dobânda nematerialnică, nu patru sau şase procente, ci sută la sută pentru o monedă duhovnicească şi chiar nesfârşit mai mult decât atat. De pildă, dacă rugăciunea şi privegherea iţi dau mai mult har de la Dumnezeu, roagă-te şi priveghează; dacă postirea iţi dă mult din duhul lui Dumnezeu, posteşte; dacă milostenia iţi dă mai mult, fă pomeni. Masuraţi fiecare virtute facută din dragoste pentru Hristos în acest fel.”

http://www.youtube.com/watch?v=8ZO0e7YwJ...re=related
La capătul a opt ani de ascultare ca frate în mănăstire, a fost tuns monah, primind numele Serafim ("înfocat", "arzător"), nume care îi spori şi mai mult zelul în a urma pe aceşti slujitori ai Domnului, netrupeşti şi arzînd de dragoste pentru El. Hirotonit diacon, el petrecea noaptea întreagă în rugăciune, înainte de a săvîrşi dumnezeiasca Liturghie; şi sporind fără încetare în sfintele nevoinţe, Domnul îi dărui ca răsplată nenumărate clipe de extaz şi mîngîieri duhovniceşti. Fiind îndrumat cu grijă de cei mai înaintaţi în vîrstă şi înţelepciune, el nu a căzut în păcatul slavei deşarte de care este pîndit cel care se bucură de darurile lui Dumnezeu; dimpotrivă ele l-au făcut să se smerească şi mai mult, învinovăţindu-se pe sine în tot timpul şi căutînd şi mai mult singurătatea.

La puţină vreme după hirotonirea sa şi după moartea duhovnicului său, el a primit încuviinţarea de a se retrage în singurătate, în adîncul pădurii, la 6-7 km de mănăstire. Aici el îşi făcu o colibă de lemn, înconjurată de o mică grădină, pe o colină, pe care el a numit-o "Sfîntul Munte", gîndindu-se la Athos. El petrecea acolo toată săptămîna, întorcîndu-se la mînăstire numai duminicile şi în zilele de sărbătoare, stăruind în rugăciune, citirea Sfintelor Scripturi şi chinuindu-şi trupul pentru a plăcea Domnului.
Continuare
Sfântul Serafim de Sarov care a trăit cu 200 de ani înaintea Părintelui Arsenie Boca, i-a îndrumat paşii în viaţa duhovnicească: „Fiind la Sfântul Munte Athos, în Grecia, s-a rugat Mântuitorului Hristos şi Maicii Domnului să-i călăuzească paşii spre un duhovnic cunoscător al tainelor vieţii duhovniceşti, care să-l îndrume în viaţa călugărească. După rugăciuni stăruitoare la Fecioara Maria s-a învrednicit de o vedenie în care Maica Domnului l-a luat de mână, l-a urcat pe un munte înalt, cu o prăpastie atât de mare încât cu greu putea cineva să meargă cu piciorul liber, şi l-a încredinţat Sfântului Serafim de Sarov (1759-1833), care l-a îndrumat în viaţa monahală.”
Acatistul Sfantului Serafim de Sarov
Mare facator de minuni


2 IANUARIE

Condacele si Icoasele

CONDACUL 1

Facatorule de minuni si preaminunate Cuviosule cel ales al lui Hristos, grabnic ajutatorule si rugatorule al nostru, Sfinte Parinte Serafime, marind pe Domnul cel ce te-a preaslavit pe tine, cantare de lauda iti aducem tie. Tu dar, ca cel ce ai mare indrazneala catre Domnul, din toate nevoile slobozeste-ne pe noi, cei care strigam catre tine: Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

ICOSUL 1

Creatorul ingerilor te-a ales pe tine de la inceput ca sa preaslavesti prin viata ta cea minunata Numele Sfintei Treimi, caci te-ai aratat cu adevarat inger pe pamant si serafim in trup si, ca o raza prealuminata a vesnicului soare al dreptatii, viata ta a stralucit. Iar noi vazand nevointele tale cele prealaudate, cu evlavie si cu bucurie tie cantam acestea:

Bucura-te, dreptarul credintei si al evlaviei,
Bucura-te, chipul blandetei si al smereniei,
Bucura-te, marirea cea preaslavita a dreptilor,
Bucura-te, mangaierea cea lina a mahnitilor,
Bucura-te, lauda preaiubita a monahilor,
Bucura-te, ajutorarea preaminunata a traitorilor in lume,
Bucura-te, slava si apararea tarii Rusesti,
Bucura-te, impodobirea sfanta a pamantului Tambovului,
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

CONDACUL al 2-lea

Văzând maica ta preacuvioasă, Părinte Serafime, dragostea ta cea fierbinte către viata călugărească, a cunoscut voia Domnului cea Sfântă pentru tine si, ca pe un dar desăvârsit lui Dumnezeu aducându-te, te-a binecuvântat pe calea cea ingustă a călugăriei cu a sa sfântă cruce pe care tu ai purtat-o la piept până la sfârsitul vietii, arătându-ti dragostea ta cea mare către Cel ce s-a răstignit pentru noi, Hristos, Dumnezeul nostru, căruia toti cu umilinta să-i cântăm: Aliluia!

ICOSUL al 2-lea

Cuget ceresc ti s-a dăruit tie, Sfinte al lui Dumnezeu, căci din tineretile tale, necontenit năzuind la cele ceresti, ai lăsat casa părintească pentru impărătia lui Dumnezeu si adevărul ei. Pentru aceasta primeste de la noi laudele acestea:

Bucură-te, fiu de Dumnezeu ales, al orasului Kursk,
Bucură-te, al părintilor celor cucernici odraslă preaslăvită,
Bucură-te, cel ce ai mostenit virtutile maicii tale,
Bucură-te, cel ce ai invătat de la dânsa evlavia si rugăciunea,
Bucură-te, că de la maica ta la lupte duhovnicesti, cu crucea ai fost binecuvântat,
Bucură-te, că până la moarte această binecuvântare cu sfintenie o ai păstrat,
Bucură-te, că din dragoste către Domnul casa părinteasca o ai lăsat,
Bucură-te, cel ce frumusetile lumii acesteia de nimic le-ai socotit,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 3-lea

Din tineretile tale puterea celui Preainalt cu adevărat te-a acoperit, preacuvioase, tu, căzând din inăltimea bisericii, nevătămat păzindu-te pe tine Domnul, iar atunci când de boală cumplit pătimeai, insăsi Stăpâna lumii s-a arătat aducându-ti vindecare din ceruri căci din pruncie drept ai slujit lui Dumnezeu neincetat cântându-I: Aliluia!

ICOSUL al 3-lea

Având stăruinta către lucrarea vietii călugăresti celei asemenea ingerilor, ai mers la Sfânta cetate a Kievului pentru a te inchina Cuviosilor de la Pecerska, primind din gura Cuviosului Dositei porunca să-ti indreptezi calea ta in Pustia Sarovului, căci cu credintă venind de departe ai sărutat acel Sfânt loc si, acolo sălăsluindu-te, ai sfârsit viata ta cea plăcută lui Dumnezeu. Iar noi minunându-ne de o asa purtare de grijă a lui Dumnezeu pentru tine, cu umilintă iti cântăm:

Bucură-te, cel ce de lumeasca desertăciune te-ai lepădat,
Bucură-te, cel ce patria cerească cu ardoare o ai dorit,
Bucură-te, că pe Hristos din toată inima L-ai iubit,
Bucură-te, căci jugul cel bun al lui Hristos asupra ta l-ai luat,
Bucură-te, cel ce ai fost desăvârsit ascultător,
Bucură-te, păzitorul cel adevărat de poruncile dumnezeiesti,
Bucură-te, cel ce mintea si inima ta, prin rugăciune, către Dumnezeu le-ai intărit,
Bucură-te, stâlpul cel neclintit al Ortodoxiei,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 4-lea

Viforul năpastelor celor rele potolindu-l, ai străbătut toată calea cea ingustă si indurerată a nevointei călugăresti purtând jugul vietii pustnicesti al zăvorârii, al tăcerii si al privegherii de multe nopti si astfel, prin harul dumnezeiesc urcând din putere in putere, de la fapte către contemplarea lui Dumnezeu, te-ai mutat in locasurile de sus unde cu ingerii ii cânti lui Dumnezeu: Aliluia!

ICOSUL al 4-lea

Auzind si văzând viata ta cea sfântă, preacuvioase Părinte Serafime, obstea toată s-a mirat de tine si, venind, lua invătătură din cuvintele si din faptele tale slăvind pe Domnul cel ce este minunat intru Sfintii Săi. Iar noi cu credintă si cu dragoste te lăudăm, preacuvioase Părinte, cântându-ti asa:

Bucură-te, cel ce cu totul jertfă lui Dumnezeu te-ai adus,
Bucură-te, cel ce inăltimea nepătimirii ai ajuns,
Bucură-te, ostasule al lui Hristos, cel cu bună biruintă,
Bucură-te, bun si credincios slujitor al Cerescului Stăpân,
Bucură-te, inainte stătătorule cel neinfricat pentru noi către Domnul,
Bucură-te, rugătorule al nostru cel neobosit către Născătoarea de Dumnezeu,
Bucură-te, al crinului din pustie minunată mireasmă,
Bucură-te, al harului dumnezeiesc vas fără prihană,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 5-lea

Lumină dumnezeiască a strălucit in casa ta, preacuvioase, atunci când tu, bolnav fiind si pe patul mortii zăcând, insăsi Preacurata Fecioară a venit la tine cu Sfintii Apostoli Petru si Ioan si a zis: "Acesta este din neamul meu!"- si s-a atins de capul tău. Indată dar, făcându-te sănătos, cu multumire lui Dumnezeu ai cântat: Aliluia!

ICOSUL al 5-lea

Văzând pizmasul neamului omenesc viata ta cea curată si sfântă, preacuvioase Părinte Serafime, a vrut să te piardă pe tine trimitând asupra ta oameni răi care fără milă te-au bătut lăsându-te abia viu. Tu insă, Părinte Serafime, ca un miel blând pe toate le-ai indurat rugându-te Domnului pentru prigonitorii tăi. De aceea, minunându-ne de a ta nerăutate, noi toti iti cântăm tie:

Bucură-te, căci cu blândetea si smerenia ta lui Hristos Dumnezeu I-ai fost următor,
Bucură-te, căci cu nerăutatea ta pe duhul răutătii l-ai biruit,
Bucură-te, al curătiei sufletesti si trupesti sârguincios păzitor,
Bucură-te, pustnice cu darurile Duhului plinit,
Bucură-te, ascetule de Dumnezeu preaslăvit si inainte văzător,
Bucură-te, povătuitorule al monahilor cel minunat si de Dumnezeu inteleptit,
Bucură-te, a Sfintei Biserici laudă si bucurie,
Bucură-te, a Mânăstirii Sarovului slavă si lăudare,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 6-lea

Pustia Sarovului propovăduieste nevointele si ostenelile tale, de Dumnezeu purtătorule, plăcutule al lui Hristos, căci desisurile si pădurile ei de bună mireasmă cu rugăciunea ta le-ai umplut. Urmând lui Ilie, prorocul lui Dumnezeu, si Botezătorului Ioan, te-ai arătat vlăstar pustiei mult roditoare prin darurile Duhului Sfânt cu a cărui putere multe si preaslăvite fapte ai săvârsit, indemnând pe credinciosi să-I cânte lui Dumnezeu, dătătorului de bunătăti: Aliluia!

ICOSUL al 6-lea

Răsărit-a intru tine, fericite Serafime, un nou ales de Dumnezeu, văzător asemenea lui Moise căci, fără prihană slujirea la altarul Domnului săvârsind, te-ai invrednicit a-L vedea pe Hristos in Biserică, cu puterile cele netrupesti venind. Iar noi, de această bunăvointă a lui Dumnezeu minunându-ne, iti cântăm tie acestea:

Bucură-te, văzătorule de Dumnezeu preaslăvit,
Bucură-te, cel ce cu Lumina cea intreit strălucită ai fost luminat,
Bucură-te, al Preasfintei Treimi slujitor credincios,
Bucură-te, al Duhului Sfânt lăcas impodobit,
Bucură-te, cel ce pe Hristos impreună cu ingerii, cu ochii trupesti L-ai văzut,
Bucură-te, că incă in trupul cel putrezitor fiind, dulceata Raiului mai inainte ai gustat,
Bucură-te, cel ce cu pâinea vietii ai fost indestulat,
Bucură-te, cel ce cu apa nemuririi ai fost adăpat,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 7-lea

Voind iubitorul de oamneni, Dumnezeu să arate intru tine, preacuvioase, a Sa nespusă milostivire către oameni, cu adevărat luminător de Dumnezeu strălucit te-ai arătat, căci cu faptele si cuvintele tale pe toti ii aduci la evlavia si la dragostea dumnezeiască. Astfel, cu strălucirea faptelor tale fiind luminati si cu pâinea invătăturii tale fiind indestulati, pe tine cu sârguintă te mărim si lui Hristos, Celui ce te-a preaslăvit pe tine ii cântăm: Aliluia!

ICOSUL al 7-lea

Văzându-te pe tine nou ales al lui Dumnezeu, din locuri indepărtate au alergat la tine credinciosii in necazuri si suferinte fiind, iar tu pe cei apăsati de nevoi nu i-ai depărtat, revărsând vindecări, dăruind alinare, cu rugăciunile pentru ei mijlocind. Pentru aceasta in tot pământul rusesc vestea minunilor tale se răspândea iar fii tăi duhovnicesti te slăveau pe tine asa:

Bucură-te, păstorul nostru cel bun,
Bucură-te, părinte milostiv si blând,
Bucură-te, lecuitorul nostru cel grabnic ajutător si plin de har,
Bucură-te, tămăduitorul neputintelor noastre cel milostiv,
Bucură-te, in nevoi si impresurări grabnic ajutătorule,
Bucură-te, mai inainte văzătorule al celor ce vor să fie,
Bucură-te, inainte văzătorule si mustrătorule al gresealelor celor ascunse,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 8-lea

Străină minune vedem la tine, preacuvioase, căci, impovărat de ani, slăbit si obosit fiind, o mie de zile si o mie de nopti pe piatră in rugăciune ai petrecut. Cine este dar indreptătit să vestească suferintele si luptele tale pe care le-ai răbdat, fericite Părinte, ridicându-ti mâinile către Dumnezeu, pe Amalec cel inchipuit biruindu-l si Domnului cântându-I: Aliluia!

ICOSUL al 8-lea

"Intru totul esti dorire, intru totul dulceată, preadulce Iisuse!" - Asa strigai in rugăciune, Părinte, in linistea deplină a pustiei tale. Iar noi, cei intunecati cu desertăciunile si in păcate toată viata petrecând, dragostea ta către Dumnezeu preamărim si tie iti cântăm asa:

Bucură-te, mijlocitorul mântuirii celor ce te iubesc si te cinstesc pe tine,
Bucură-te, cel ce aduci pe păcătosi la indreptare,
Bucură-te, sihastru tăcut si preaminunat,
Bucură-te, rugătorul pentru noi cel stăruitor,
Bucură-te, cel ce ai arătat inflăcărată dragoste către Domnul,
Bucură-te, cel ce cu focul rugăciunii săgetile vrăjmasului le-ai ars,
Bucură-te, lumânare nestinsă prin rugăciune, in pustie strălucind,
Bucură-te, luminătorule ce incălzesti si luminezi cu daruri duhovnicesti,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 9-lea

Toată firea ingerească s-a mirat de această deosebită vedere când Staretului in zăvorâre aflat, impărăteasa Cerului si a Pământului S-a arătat, poruncindu-i să iasă din pustie si să nu-i oprească pe oamenii credinciosi să vină la el, ci pe toti să-i invete a cânta lui Hristos: Aliluia!

ICOSUL al 9-lea

Ritorii cei mult vorbitori nu se pricep a spune puterea dragostei tale, fericite, căci implinind porunca Maicii Domnului, tuturor ce veneau la tine in slujire te-ai predat, iar celor nepriceputi ai fost sfesnic bun, celor intristati mângâietor, celor rătăciti blând povătuitor, celor bolnavi lecuitor si tămăduitor. Pentru aceasta tie iti cântăm asa:

Bucură-te, că din lume in pustie te-ai sălăsluit ca să agonisesti virtuti,
Bucură-te, că din pustie in mânăstire te-ai intors ca sământa virtutilor să o semeni,
Bucură-te, cel ce esti luminat de harul Duhului Sfânt,
Bucură-te, cel ce esti plin de blândete si smerenie,
Bucură-te, al celor ce aleargă către tine Părinte iubitor de fii,
Bucură-te, cel ce imbărbătare si intărire prin cuvinte de iubire acestora le dai,
Bucură-te, că pe cei ce veneau la tine bucurie si comoară ii numeai,
Bucură-te, că pentru dragostea ta cea sfântă de bucuriile impărătiei Ceresti te-ai invrednicit,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 10-lea

La sfârsitul mântuitoarelor nevointe ajungând, preacuvioase, in rugăciune plecându-ti genunchii, sufletul tău cel sfânt in mâinile lui Dumnezeu l-ai dat, pe care sfintii ingeri l-au inăltat sus, la Tronul Atoatetiitorului, ca impreună să te infătisezi intru slava cea neinserată, cântare de laudă cântând Cuvântului celui mai sfânt decât sfintii: Aliluia!

ICOSUL al 10-lea

Zid tuturor sfintilor si mângâiere monahilor fiind, Preasfinte, Fecioara ti s-a arătat inaintea sfârsitului tău vestindu-ti că aproape este strămutarea ta către Domnul. Deci noi, minunându-ne de o asa cercetare a Maicii Domnului, iti cântăm asa:

Bucură-te, că pe impărăteasa Cerului si a Pământului la fată ai văzut-o,
Bucură-te, că prin arătarea Maicii Domnului te-ai umplut de bucurie,
Bucură-te, cel ce ai primit de la ea vestea mutării tale la cele ceresti,
Bucură-te, că prin glasul tău cel fără prihană sfintirea vietii tale ai arătat,
Bucură-te, că in rugăciune inaintea icoanei Maicii Domnului duhul tău cel smerit lui Dumnezeu I l-ai dat,
Bucură-te, căci cu sfârsitul tău fără durere, prevestirea ta mai inainte o ai implinit,
Bucură-te, cel ce cu cununa nemuririi de mâna Atoatetiitorului ai fost incununat,
Bucură-te, că fericirea Raiului impreună cu toti sfintii ai mostenit,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 11-lea

Cântare neincetată Preasfintei Treimi inăltând preacuvioase, prin intreaga ta viată mare ascet al evlaviei te-ai arătat: celor rătăciti spre povătuire, celor bolnavi cu trupul si cu sufletul spre tămăduire, iar noi, multumindu-I lui Dumnezeu pentru multimea cea nemăsurată a milelor Lui, neincetat ii cântăm: Aliluia!

ICOSUL al 11-lea

Făclie dătătoare de lumină in timpul vietii fiind, Părinte de Dumnezeu fericit, si după moarte ca o stea strălucitoare a pământului rusesc ai luminat, căci reversi de la cinstitele tale moaste râuri de minuni celor ce cu credintă si cu dragoste aleargă către tine. Iar noi, ca celui ce esti fierbinte rugător pentru toată lumea si făcător de minuni, tie-ti cântăm acestea:

Bucură-te, cel ce cu multimea minunilor de Dumnezeu esti preaslăvit,
Bucură-te, cel ce cu dragostea ta lumea intreagă o ai luminat,
Bucură-te, iubirii lui Hristos urmasule cel credincios si drept,
Bucură-te, mângâierea tuturor celor ce cer de la tine ajutor,
Bucură-te, izvor nesecat al minunilor,
Bucură-te, al celor bolnavi si neputinciosi lecuitor,
Bucură-te, al apei celei tămăduitoare, fântână nesecătuită,
Bucură-te, că toate marginile pământului nostru cu dragostea ta le-ai cuprins,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 12-lea

Cunoscând harul si indrăzneala ta cea mare inaintea lui Dumnezeu cădem la tine, preacuvioase Părinte, roagă-te fierbinte către Domnul ca să apere Sfântă Biserica Sa de necredintă si dezbinare, de nevoi si necazuri, ca să cântăm impreună cu tine Făcătorului de bine, Dumnezeului nostru: Aliluia!

ICOSUL al 12-lea

Cântând preaslăvirea ta te fericim pe tine, preacuvioase Părinte, ca pe un puternic mijlocitor pentru noi către Domnul, ca pe un mângâietor si apărător, si cu dragoste iti cântăm tie acestea:

Bucură-te, lauda Bisericii Ortodoxe,
Bucură-te, scut si ingrădire a crestinătătii,
Bucură-te, călăuza ce-i indreaptă pe toti către ceruri,
Bucură-te, apărătorul si ocrotitorul nostru,
Bucură-te, cel ce cu puterea lui Dumnezeu multe minuni ai săvârsit,
Bucură-te, cel ce cu vesmântul tău pe multi bolnavi ai vindecat,
Bucură-te, cel ce toate uneltirile diavolesti le-ai biruit,
Bucură-te, cel ce jivinele sălbatice cu blândetea ta le-ai supus,
Bucură-te, preacuvioase Părinte Serafime, mare făcător de minuni din Sarov!

CONDACUL al 13-lea

O, preaminunate sfinte si mare făcător de minuni, preacuvioase Părinte Serafime, primeste această sărmană rugăciune a noastră ce se inaltă spre lauda ta si stând acum inaintea Tronului impăratului impăratilor, al Domnului nostru Iisus Hristos, roagă-te pentru noi toti ca să aflăm mila Lui in Ziua Judecătii, cu bucurie cântându-I: Aliluia!

Acest condac se citeste de trei ori cu trei metanii mari, apoi Icosul 1 si Condacul 1.Rugăciunea intâia către Sfântul Serafim

O, preaminunate Serafime, mare făcător de minuni din Sarov, pentru toti cei ce aleargă la tine ajutătorule cel grabnic ascultător, in zilele vietii tale nimeni de la tine sărman n-a iesit ci tuturor plăcută le-a fost vederea fetei tale si glasul cel cu bună intâmpinare a cuvintelor tale. Pe lângă acestea si darul tămăduirilor, darul inainte vederii si darul vindecărilor sufletelor celor neputincioase cu imbelsugare in tine s-au arătat. Iar când te-a chemat pe tine Domnul de la ostenelile cele pământesti la odihna cea cerească, niciodată dragostea ta n-a lipsit de la noi si nu este cu putintă a număra minunile tale care s-au inmultit ca stelele cerului căci iată, in toate marginile pământului te arăti oamenilor credinciosi si le dăruiesti tămăduiri. Pentru aceasta si noi strigăm tie: O, preabunule si blândule Cuvios al lui Dumnezeu, rugătorule cel cu indrăzneală pentru noi, care niciodată nu depărtezi pe cei ce te cheamă pe tine, inaltă pentru noi binefăcătoarea ta rugăciune către Domnul puterilor ca să intărească poporul nostru binecredincios si să ne dăruiască nouă cele de trebuintă in viata aceasta si toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor noastre, ca să ne păzească de căderi in păcat si să ne invete pocăinta cea adevărată, ca fără de piedici să intrăm in impărătia Cerurilor unde tu acum strălucesti in slava neapusă, si să cântăm cu toti Sfintii, lăudând Treimea cea de Viată dătătoare, in veci! Amin.Rugăciunea a doua către Sfântul Serafim

O, preasfinte Cuvioase si de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriti si neputinciosi, impovărati cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor si mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate si ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să tinem cu tărie credinta ortodoxă, cu sârguintă să-I aducem lui Dumnezeu pocăinta pentru păcatele noastre in evlavie crestinească, cu harul bine să sporim si să fim vrednici de ajutorul si mijlocirea ta pentru noi inaintea lui Dumnezeu. O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credintă si cu dragoste ne rugăm tie si nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum si in ceasul sfârsitului nostru ajută-ne si apără-ne cu rugăciunile tale de săgetile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne invrednicim amosteni fericirea lăcasurilor Raiului. Căci in tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire si adună-ne la lumina cea neinserată a vietii vesnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim si să cântăm impreună cu toti Sfintii Numele cel vrednic de inchinare, al Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, in vecii vecilor. Amin.Troparul Sfântului Serafim (glasul al 4-lea)

Din tinerete L-ai indrăgit pe Hristos, fericite, si numai Lui, Unul, ai dorit cu inflăcărare să ii slujesti, prin rugăciune neintreruptă in pustie, nevoindu-te cu inima plină de umilintă dobândind iubirea lui Dumnezeu si arătându-te ales al Maicii Domnului. Pentru aceasta ne rugăm tie: Mântuieste-ne pre noi cu rugăciunile tale, preacuvioase Serafime, Părintele nostru.Condacul Sfântului Serafim (glasul al 2-lea)

Frumusetea lumii si cele trecătoare lăsând, preacuvioase, te-ai sălăsluit in Mânăstirea Sarovului si acolo, ingereste vietuind, multora le-ai fost cale spre mântuire. Pentru aceasta si Hristos te-a preaslăvit pe tine, Părinte Serafime, imbogătindu-te cu darul tămăduirilor si al minunilor. Drept aceea iti cântăm tie: Bucură-te, preacuvioase Serafime, Părintele nostru.
În pădure, împletea rugăciunea cu postul aspru, cu lucrul în grădină şi la stupi, dar şi cu citirea cărţilor sfinte. Foarte des a avut descoperiri cereşti, cu precădere în timpul Sfintei Liturghii, pe care cei din jur le sesizau fiindcă ieromonahului Serafim îi strălucea faţa multă vreme după aceea, rămânând ore întregi nemişcat. Astfel, Sfântul mărturisea: „Toate desfătările lumii la un loc nu pot să ne agonisească acea fericire care este pregătită în lăcaşurile cereşti celor ce iubesc pe Dumnezeu.”

Sfantul Serafim de Sarov

http://www.youtube.com/watch?v=NUgYNO-Nt84
Viaţa Sf. Serafim de Sarov facator de minuni

Preot Fr. Serafim de Sarov a intrat în deşert, în anul 1778-lea, 20 noiembrie, în ajunul de introducere a Maicii Domnului la Templul din Ierusalim şi a fost încredinţată ascultare de Stareţul ieromonahul Iosif.

ţara sa a fost un oraş de provincie de la Kursk, unde tatăl său, Isidor Moshnin, a avut o fabrici de cărămidă şi a lucrat ca un antreprenor de constructii cladiri din piatra, biserici şi case. Isidor Moshnin a avut o reputaţie pentru un om foarte cinstit, plin de râvnă pentru templul lui Dumnezeu şi bogat, negustorul proeminente. Zece ani înainte de moartea sa, el sa angajat să construiască o biserică nouă în Kursk, în numele Sf. Serghie, planul de celebrul arhitect Rastrelli. Ulterior, în 1833, acest templu a fost făcută a catedralei. În anul 1752-lea a templului a fost prevăzută, şi atunci când biserica mică, cu un altar în numele Sf. Serghie, a fost pregătită în anul 1,762-lea, constructor pios, tatăl marelui Elder Serafim, fondatorul manastirii Diveevo, a murit. Transferarea tuturor starea de acest gen şi Agafia soţia inteligent, el a învăţat-o pentru a aduce opera de construire a unui templu până la capăt. Mama lui. Serafim a fost încă un tată pios şi milostiv: este o mulţime de ajutor pentru cei săraci, în special orfani şi săraci mirese. Agathias Moshnina de mai mulţi ani a continuat să construiască Serghie Bisericii şi a supravegheat personal lucrătorilor. În 1778-lea, catedrala a fost în cele din urmă terminat cu, şi executarea de lucrări a fost atât de bine şi de bună credinţă că familia Moshninyh dobândit respect deosebit printre oamenii de la Kursk.

Parintele Serafim sa născut în anul 1759-lea, 19 iulie, şi a fost numit Prokhorov. Când tatăl său a murit Prokhor a fost nu mai mult de trei ani de la naştere, prin urmare, este pe deplin educat de Dumnezeu iubitoare, mama natură şi inteligent, care a învăţat-l exemplu mai mult din viaţa lui a avut loc în rugăciune, vizita temple şi în a ajuta pe cei săraci. Asta Prokhorov a fost ales unul dintre Dumnezeu de la naşterea lui - este văzută toate ţările dezvoltate spiritual oamenii, şi nu ar putea ajuta, dar simt pios mama lui. Deci, o zi, să examineze structura Biserica Sf. Serghie, Agafya Moshnina a mers împreună cu Prokhor său de şapte ani şi a ajuns în curând în partea de sus a turnului clopotnita construit atunci. Mutarea departe brusc de la mama sa, băiatul rapid compensate de balustrada de a privi în jos şi, din greşeală, au căzut la pământ. Surprins de mama sa într-o formă teribilă a evadat din clopotniţă, imaginandu pentru a găsi fiul lui bătute până la moarte, ci la bucurie de nedescris şi uimire, ea l-au văzut nevătămat. picioare pentru copii pe picioare. Mama ei lacrimi mulţumit lui Dumnezeu pentru mântuirea fiul ei şi ştia că fiul ei Prohor protejat de o providenţă specială a lui Dumnezeu. Trei ani mai târziu, un nou eveniment a gasit-o manieră clară de protecţie a lui Dumnezeu peste Prokhorov. El a fost zece ani, şi a fost remarcat pentru o constituţie puternică, inteligenta, memorie rapid şi, în acelaşi timp, blandete si smerenie. El a început să predea biserica să citească şi să scrie, şi Prokhorov ajuns la afaceri cu placere, dar a devenit brusc foarte bolnav, şi chiar animalele de companie nu sunt în speranţa pentru recuperarea lui. În cel mai dificil moment de boală, într-un vis, Prokhorov a văzut Fecioara Maria, care a promis să-l viziteze şi vindeca de boli. Trezirea, el a spus aceasta viziune a mamei sale. Într-adevăr, în curând într-una din procesiunile religioase pe care orasul Kursk icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de semnul de pe stradă în cazul în care casa a fost Moshninoy. Du-te ploaie torenţială. Pentru a trece la o altă stradă, procesiune este de natură să reducă rutier şi pentru a evita noroi, traversam curtea Moshninoy. Cu acest prilej, Agathias făcut fiul său bolnav în curte, a pus un icon miraculos şi a crescut în umbra lui inch Am observat că, începând din acel moment a început să recupereze Prokhor în domeniul sănătăţii şi, în curând recuperate. Se pare promisiune a Reginei Cerului de a vizita copilul si-l vindece. Cu restaurarea sănătăţii Prokhor a continuat cu succes învăţătura sa, studiind Rezervă de ore, Psaltirea, a învăţat să scrie şi iubit citirea Bibliei şi cărţi spirituale.

Bătrân fratele Prohor, Alexei, a fost angajat în domeniul comerţului şi a avut atelierul său în Kursk, astfel încât Prohor minore forţat să se obişnuiască de profit la vânzare în magazin, dar pentru a comerţului şi nu era în inima lui. Cuplu Prohor, nu sa zi aproape singur, fără care nu au de a vizita templul lui Dumnezeu, şi nu reuşesc să fie o Liturghie târziu şi Vecernia cu ocazia clase în magazin, sa sculat mai devreme decât alţii, şi grăbit să dimineata si masa devreme. La acea vreme, la Kursk a fost un nebun de viaţă sfântă de dragul lui Hristos, al carui nume este acum uitat, dar apoi de temut. Prohor întâlnit cu el şi cu toată inima sa zbătut să prost sfânt, acesta din urmă, la rândul său, iubit Prokhor si influenta sa aranjat în continuare sufletul evlavia şi viaţa solitară. Smart, mama sa observe toate şi sincer bucuros că fiul ei a fost atât de aproape de Domnul. O avere rare bun Prokhor au căzut şi o mamă şi un profesor, care nu a afectat, dar a contribuit la dorinta lui de a alege viaţa lor spirituală. Câţiva ani mai târziu a început să vorbească despre monahismul Prokhor vyznaval şi cu atenţie dacă mama sa opus să-l să meargă la o mănăstire. Desigur, el a observat că un profesor bun nu este contrar voinţei lui şi-ar dori mai degrabă să îl lase să meargă decât să deţină în lume de acest lucru în inima lui dorinta chiar mai puternic pentru flare până în viaţa monahală. Apoi, Prohor a început să vorbească despre o calugarita cu persoane familiare, şi în multe le-a găsit simpatie şi aprobare. Astfel, negustorii Ivan Druzhinin, Ivan Bezhodarny, Alexei Melenin şi două-a exprimat speranţa să meargă cu el la manastire.

În anul al saptesprezecelea intenţia vieţii sale de a pleca în lume şi a lansa pe calea vieţii monahale în cele din urmă a ajuns la scadenţă în Prokhor. Şi inima mamei format determinarea de a lasă-l să slujească lui Dumnezeu. A fost atingând rămas bun de la mama lui! Reuniţi la toate, ce au şezut pentru un pic, potrivit obiceiului Rusă, apoi Prokhorov a fost şi sa rugat lui Dumnezeu, se înclină la picioarele mamei şi a cerut binecuvântarea părinţilor ei. Agathias dat-o să se ataşeze la icoanele Mântuitorului şi Născătoarei de Dumnezeu, apoi l-au binecuvântat cu o cruce din alamă. Luând cu el pe cruce, El a purtat până la moartea sa, el a fost întotdeauna deschisă pe piept. O întrebare importantă pentru a decide Prokhor: unde şi în ce manastire pentru a merge la el. Vă mulţumim viata ascetica a calugarilor din Schitul Sarov, unde erau deja mulţi oameni de la Kursk şi nastoyatelstvoval despre. Pakhomov, un localnic de la Kursk, la convins să meargă la el, dar el a vrut să fie de la Kiev în prealabil pentru a vedea fabrică al călugărilor Kiev-Pechersk, solicitaţi de orientare şi consiliere de la bătrânii ştiu că în ele voia lui Dumnezeu, a confirmat în mintea lui, de a primi o binecuvântare de la un ceva ascetice şi, în sfârşit, să se roage şi binecuvântare de la St. relicve. Antonie şi Teodosie, monahismul pervonachalnikov. Prohor a mers pe jos, cu personalul în mână, şi cu el au fost cinci persoane comercianti Kurskie. La Kiev, plinte acolo devotatii, el a auzit că nu departe de St Pechersk Lavra, o mănăstire Kytaivs'ka, scapă pustnic numit Dosifey având darul de clarviziune. Au venit la el, Prokhor căzut la picioarele lui, le sărută, a deschis în faţa lui toate sufletul şi a cerut pentru orientare şi binecuvântări. Dosifey din Egipt, văzând în el harul lui Dumnezeu, înţelegerea intenţiile sale şi percep în el un discipol bun al lui Hristos, a binecuvântat-l să meargă la schitul Sarov şi a spus în concluzie: "Vino, copil al lui Dumnezeu, şi tamo locui. Acest loc, va pentru mântuire, cu ajutorul Domnului. Aici puteti murit şi pelerinajul dvs. pământeşti. Doar încercaţi să achiziţioneze memorie neîncetată a lui Dumnezeu, prin invocarea constantă a numele lui Dumnezeu asa: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine, păcătosul! Aceasta va permite toate atenţia dumneavoastră şi de învăţare; mersul pe jos şi şedinţei, ceea ce face şi în picioare, în biserică, peste tot, în fiecare loc, venind în şi pleacă, aceste lucruri se vopiyanie perpetue şi buzele şi în inima ta: găsi odihnă cu el, să dobândească puritatea spiritual si fizic, şi insufle în tine Duhul Sfânt, sursa de toate binecuvântările, şi de a gestiona viaţa ta în sfinţenie, în toate evlavie şi onestitate. În Sarov şi Pahomie viaţă evlavioasă Abbot el este un discipol al lui Anthony si Teodosie "Conversaţie binecuvântat bătrân Dosifeya adoptat definitiv de către un tânăr de bune intentii!. Otgovevshi, mărturisire şi comuniune de împărtăşanie, plecăciune, din nou, Sf. sfinţi Kiev-Pechersk, el a trimis paşii lui pe drum şi protejate de un înveliş al lui Dumnezeu, a ajuns în siguranţă înapoi în Kursk, casa mamei sale. Aici el a trăit timp de câteva luni mai mult, chiar a mers la bancă, dar comerţul nu a lucrat, şi citit cartea sufletul de economisire pentru edificarea de sine si pentru ceilalti, care au venit să vorbesc cu el, întrebaţi-l despre locurile sfinte şi de a asculta lecturi. De data aceasta a fost de adio lui faţă de patrie şi de familie. Aşa cum sa afirmat deja, Prohor s-au alăturat la mănăstirea Sarov din 20 noiembrie 1778, în ajunul de prezentare a Fecioarei Maria Biserica. Permanent în biserica de la Privegherea de noapte, văzând angajeze sincer serviciu, observând modul în care toată lumea de la novice la ultimul stareţ, roagă-te tare, el a admirat spiritul, şi sa bucurat că Domnul ia arătat un loc aici pentru mântuirea sufletelor. O. Pahomie ştia de la o vârstă fragedă, pentru că părinţii Prokhor şi a luat dragoste tînăr, în care a văzut o dorinţă reală pentru monahismului. El a definit într-un novice la trezorier ieromonahul Iosif, înţeleaptă şi iubitoare în vârstă. Prima Prohor a fost în ascultare de bătrâni, şi în spatele uşilor închise, cu o precizie de efectuarea tuturor regulilor monahale şi statutele sub conducerea sa, în Qilya el a servit nu numai fără complaining, dar întotdeauna cu zel. Acest comportament a atras atenţia tuturor şi ia cumparat locul de bătrânii lui Joseph şi Pahomie. Apoi, el a început să numească, cu excepţia cazului în spatele uşilor închise, chiar şi ascultarea de comandă: o de cereale, în prosforne în tâmplărie. În acest din urmă el a fost budilschikom şi a efectuat un timp destul de lung este ascultare. Apoi, el a jucat taxe ponomarskie. În general, forţele viguroase Prokhor tineri, prin toate ascultarea monahală cu mult zel, dar, desigur, nu a scăpat de multe ispite, cum ar fi tristetea, plictiseala, depresie, care a acţionat pe ea mult.

Young Life Prokhor la tunsoare de zi cu zi alocate după cum urmează: în anumite momente a fost în biserică în cult şi regulamente. Imita inghinale mai mare, el a fost cât mai curând posibil la rugăciunea bisericii, nu stătea în continuare de toate serviciului de închinare, deoarece acesta poate fi continuu, şi niciodată nu a ieşit înainte de sfârşitul anului o viaţă perfectă. În orele de rugăciune a fost întotdeauna se afla la o anumită locaţie. Pentru a evita o distracţie şi de vis, cu ochii în pămînt în jos, el atenţia încordate şi respect, ascultat cântând şi de lectură, care îi însoţesc, cu o rugăciune. Prohor a plăcut să se pensioneze în Qilya lor, unde, în afară de sesiuni de rugăciune erau de două feluri: de lectură şi muncă fizică. Psalmi a citit şi a şedinţei, spunând că este permisă utruzhdennomu, în timp ce St Evanghelia şi Epistolele Apostolilor de sunt mereu în picioare în faţa Sfântului icoane, în poziţia de rugăciune, şi se numeşte stare de veghe (trezirea). Continuând, el a citit lucrările Sf. Părinţi, de exemplu. Shestodnev St Vasile cel Mare, Sf. conversaţie. Sf. Macarie cel Mare, Ladder Ioan, Filocalia, şi aşa mai departe. În orele de odihnă, el se complăcea în muncă corporale, tăiate cruci din lemn de chiparos pentru binecuvântarea pelerinilor. Când a avut loc Prokhorov ascultare tamplarie, este dotat cu cea mai mare diligenţă, calificare şi de succes, astfel încât programul de el singur de toate numit Prokhorov - dulgher. De asemenea, el a intrat în frăţie comună a tuturor lucrarilor: pluta, să se pregătească lemn, etc Văzând exemple de pustynnozhitelstva. Abbot Nazari, călugăr Dorofei, shimonaha Mark, un tanar Prokhor căutat spiritul de singurătate mai mare şi ascetism, şi a căutat, prin urmare, binecuvântarea lui despre bătrânii. Iosif a părăsit mănăstirea în timpul său liber şi intri în pădure. Acolo el a găsit un loc retras, a făcut un stand ascuns, şi complet singur dedat bogorazmyshleniyu şi rugăciune. Contemplarea naturii wondrous-l ridicat la Dumnezeu, şi, în funcţie de omul care a fost apoi aproape de Serafim mai mare, este efectuat în mod normal, ezhe înger Dade a Marii Domnul Pahomie, fondatorul dormitor monahal. Acest lucru este realizat, în general, în următoarea ordine: Trisaghionul şi Rugăciunea Domnului: "Doamne, miluieşte, 12. Slavă şi acum: Hai să ne închinăm - de trei ori. Psalmul 50: Ai milă de mine, Dumnezeule. Cred într-unul Dumnezeu ... O sută şi rugăciune: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine, păcătosul şi acest lucru şi faptul că: Este întâlni şi lăsat să plece. Aceasta a fost una de implorare, dar rugăciuni ar trebui să realizeze, în numărul de ore pe zi, 12 zile şi 12 noaptea. Cu rugăciune, el a combinat abstinenţă şi post: miercuri şi vineri nu a gustat un produs alimentar, dar în alte zile ale săptămânii a luat o singură dată. În 1780 Prokhor grav bolnav, şi trupul său întreg a fost umflat. Nici un medic nu a putut determina tipul de boala lui, dar a presupus că a devenit o boală de apă. De boală a durat trei ani, dintre care cel puţin jumătate Prokhor petrecut în pat. Despre Builder. Pahomie cel Bătrân şi despre. Isaia alternativ mers în spatele lui şi aproape tot timpul erau cu el. Şi apoi a deschis, la fel ca toţi ceilalţi, şi înainte de sefi altă parte, respectat, iubit şi compatimit Prokhor, care era pe atunci încă un novice simplu. În cele din urmă, aceasta a început să se teamă pentru viaţa pacientului, şi pe. Pahomie este puternic sugerat să invite un medic, sau cel puţin a deschide sânge. Apoi, umil Prohor a permis să spun staret: "Am trădat mă, Tată, sfânt, suflete True medic şi organismele, Domnul nostru Iisus Hristos şi Binecuvantata mama lui, dar daca dragostea este judecător ta, eu marca, mizerabil, de dragul lui Dumnezeu, medicina ceresc: - Sfanta Impartasanie . Tyne. Iosif mai mare, la cererea Prokhor şi liberului arbitru proprii, in special a sărbătorit pentru starea de sănătate a pacientului toată noaptea de veghe şi liturghiei. Prokhorov a fost profesat prichaschen. El a recuperat mai repede, care este destul de spectaculos. Nimeni nu ştia cum ar putea aşa de repede recuperate, şi doar mai târziu. Serafim de misterul unor: după comuniune de împărtăşanie a fost Fecioara Maria, în lumina inefabila, cu apostoli, Ioan Botezătorul şi Petru şi pe Ioan, întorcîndu-se spre faţă, şi arătînd cu degetul la Prokhor Lady a spus: "Aceasta este tribul nostru! "Dreapta, apoi, bucuria mea, - a vorbit despre. Serafim tserkovnitse Xenia - pune-l pe capul meu, şi în exploataţia braţul stâng o baghetă, şi că un băţ, bucuria mea si a atins nenorocit Serafim, am loc la coapsa dreaptă şi apoi, şi să facă un marcaj, Maica de apă a întregii situaţii la el, şi uscate, şi au salvat Regina Raiului jalnic Serafim, iar rana a fost foarte mare, şi încă o gaura bine, doamna, uita-te, da-mi un stilou "-!" Şi tatăl meu a folosit pentru a se ţine , şi va pune mâna mea în groapă - adauga Mama Xenia - şi este de mare cum a fost la el, asa ca asta e pumnul ansamblul său, şi va creşte "o multime de beneficii psihice! adus Prokhor bolii: spiritul său a crescut puternic în credinţă, dragoste şi speranţă în Dumnezeu .

În timpul noviciat Prokhor atunci când despre stareţ. Pakhomov, au fost luate în construcţia Sarov Schitul multe necesar. Printre ei la faţa locului Qilya în care bolnavi Prokhor construirea de spitale pentru a trata maladiv şi linişti persoanele în vârstă, şi biserica spital pe doua etaje de pe tron: în partea de jos în numele SS. Zosimus şi Savvaty, miracol-Solovki, în partea de sus - spre slava Schimbării a Mântuitorului. Prohor după ce boala a fost încă un novice tânăr, a fost trimiterea de colectare de bani în diferite locuri de construcţia bisericii. Recunoscător pentru recuperarea lui si grija de superiorii săi, el a suferit de bună voie feat dificil de colector. Rătăcind pe cel mai apropiat oraşelor la Sarov, Prokhorov a fost în Kursk, în locul patriei lor, dar nu a găsit mama lui mort. Frate, Alexei, la rândul său, a ajuta Prokhor considerabile pentru a construi biserica. Se întoarce acasă, Prokhorov, ca dulgher calificat, a construit propria mîinile tron din lemn de chiparos biserica spital mai mici în cinstea Sf. Zosimus şi Savvaty. Timp de opt ani tineri Prokhorov a fost un novice. Exterioară a putea vizualiza pagina de data asta sa schimbat: a fi înalt, de aproximativ 2 arsh. şi 8-inch, în ciuda de abstinenţă strictă şi exploatează, a fost complet şi acoperită cu faţa albă plăcută, nas directe şi ascuţite, cu ochii albastru intens, extrem de expresive şi insightful, sprancenele stufoase si lumina păr castaniu. Faţa lui a fost căptuşite cu barba gros, stufoasă, cu care s-au alăturat la capetele de gura lui lungă şi mustaţa groasă. El a avut un plus curajos, cu mai multă putere fizică, cadou amuzant pentru cuvinte şi amintiri fericite. Acum, el a trecut toate gradele de probaţiune monastice şi a fost capabil şi dispus să ia juramintele monastice. 13 8 1786, cu permisiunea Sfântului Sinod, Fr. novice Pahomie juramintele călugăr San Prokhorov. Vospriemnymi tatălui său atunci când s-au postrizhenii despre. Iosif şi Fr. Isaia. Cu dăruire el a fost dat numele Serafim (foc). 27 octombrie 1786 un călugăr Serafim, la cererea. Pakhomov, a fost dedicat lui Victor reverendul, Episcop de Vladimir şi Murom, în San diacon. El este pe deplin dedicat lui nou, cu adevărat au îngeri, minister. Deoarece diacon urcarea el, păstrând puritatea dintre trup si suflet, timp de cinci ani şi 9 luni, aproape continuu fost în minister. Toată noaptea duminica şi de sărbători petrecută în veghe şi de rugăciune, în picioare nemişcată până când liturgia. La sfârşitul fiecăreia din acelaşi serviciu divin, rămase încă pentru mult timp în templu, el a fost pe drept sacru-diacon, ustensile şi pentru pasa de puritate al altarului Domnului. Domnul, văzând zelul şi angajamentul pentru realizarea, dăruit. Serafim forţă şi rezistenţă, aşa că nu simţea nici oboseala, nu este nevoie să se odihnească, de multe ori uita de alimente şi băuturi şi du-te la culcare, îmi pare rău pentru că omul, ca îngerii, nu poate sluji lui Dumnezeu continuu. Despre Builder. Pahomie este acum chiar mai rămâne raportat la inima. Serafim, şi fără el nu se angajeze aproape nici un serviciu. Când el a fost de a pleca spre manastiri sau pentru a servi, singură sau împreună cu bătrânii altă parte, el a luat de multe ori cu el despre. Serafim. Astfel, în anul 1789-lea, în prima jumătate a lunii iunie, Fr. Pahomie cu trezorierul. Isaia şi de diacon. Serafim a mers la invitaţia satului Lemet situat la 6 km de Ardatova oras prezent, Nijni Novgorod provincia., Pentru funeraliile binefăcătorul său bogat, un moşier Alexandru Solovtseva, şi rode pe drumul său de a vizita Superior comunitatea Diveevo Agafia Semyonovna Melgunov, foarte stimat de toţi şi Starits ca binefăcătoare lor. Mama lui Alexandru a fost bolnav, şi care au primit de la Dumnezeu actul de deces iminent, care a solicitat parintii adepţii, pentru dragostea lui Hristos, osoborovat. O. Pahomie a fost oferit să amâne întoarcerea lor la ungerea Lemeti, dar Bayou sfântă a reiterat cererea sa şi a spus că îl vor prinde nu mai locuieşte pe drumul de întoarcere. Mare om cu dragoste reportate Sacramentul ei de Maslu. Apoi, despărţire cu ei, mama lui Alexandru a dat despre. Pahomie a fost ultimul lucru pe care a acumulat în timpul anului şi viaţa ascetică în Diveevo. Potrivit trait cu ea fată Evdokia Martynova lui duhovnic, părintele protopop. Vasili Sadovsky mama Agafya S. dat despre constructor. Pahomie: un sac de aur, argint şi două de sac saci de cupru, o sumă de 40.000, cerând să dea surorile ei toate lucrurile în viaţă, pentru că ei nu reuşesc să înstrăineze. Maica Alexandra rugat. Pahomie-o amintesc în Sarov pentru odihna, pentru a nu lăsa şi nu lasă novici ei lipsit de experienţă, precum şi popeschis la momentul manastire, a promis ea Regina Raiului. La acest bătrân despre. Pahomie a răspuns: "Mamă! Pentru a servi pe tăria mea şi moştenirea ta în Regina Raiului şi plasarea novice dumneavoastră nu neagă, de asemenea, mă rog pentru tine nu numai la moartea mea, voi, dar lăcaşul tuturor binecuvântările vreodată ta uita vreodată, dar în care nu vă dau cuvântul meu, pentru că eu sunt vechi şi slab, dar şi cum să fac asta, nu ştiu dacă am trăi până la acel moment. Dar ierodiacon Serafim - spiritualitate l ştiţi, şi el este tineri - trăi pentru a vedea acest lucru, şi-l numeşte această cauză mare. " Mama Agafya S. a început să întreb despre. Serafim Nu lăsaţi manastirea ei, Regina Raiului se apoi instrui la ceva, vă rog. Bătrânii au spus la revedere, la stânga, şi un minunat Bayou Agafya S., a murit 6.13, în St Mucenic Aquilina. O. Pahomie şi fraţii săi, pe drumul de intoarcere tocmai la timp pentru înmormântare de Maica Alexandra. Dupa ce a slujit Liturghia şi îngropare Catedrala, marele om a fost îngropat pervonachalnitsu comunitatea Diveevskiy împotriva altarul Bisericii Kazan. Toată ziua, pe 13 iunie a fost o astfel de ploaie torentiala, că nici cameră este lăsat să se usuce pielea, ci despre. Serafim, de castitate lor, nici măcar nu a rămas pentru a lua masa la mănăstirea de femei şi imediat după înmormântare a mers pe jos în Sarov.

După ce într-o joi mare noi, constructorul. Pakhomov niciodată, fără a servit vreodată despre. Serafim, Sf. Liturghie la ora 2 după-amiaza, seara, şi după un randament mic şi proverbe ierodiacon Serafim a strigat: "Doamne, salvaţi pios şi auzi-ne!", Dar greu de făcut apel la oameni, a adus în viitoarea furat, zicând: "si in vecii Evul "- atunci când a schimbat brusc aerul atât de mult că el ar putea părăsi nici locul, nici nu rosti un cuvânt. Toate din prezenta comunicare şi a dat seama că cu vizita lui Dumnezeu. Două diacon a luat braţe, aduse la altar, şi partea stângă, unde a stat timp de trei ore, in continua schimbare opinii, şi după ce deja vine la el însuşi, a spus singur constructor şi trezorier al viziunii sale: "Doar că am proclamat, saraca: Domnul , salvaţi pios şi auzi-ne! şi de furat pur si simplu oameni, el a absolvit de la: Aici in vecinicie! - Am fost brusc luminat de întâlnire, cum ar fi lumina soarelui, se uită la luminozitate, am văzut pe Domnul şi Dumnezeu Iisus Hristos, în imaginea de Fiul Omului în slava si lumina inefabila stralucitoare, înconjurat de forţele ceresc, îngeri, arhangheli, heruvimi si serafimi, ca ar fi un roi de albine, şi de la porţile de vest a bisericii care vin în aer este aproape de această formă, înainte de amvon şi ridicarea imaculat mâinile Lui, Dumnezeu a binecuvântat funcţionarilor şi viitoare, în această privinţă şi că, după ce s-au alăturat în sfânt. Site locale ale sale, că dreptul de poarta regelui, transformat, înconjurat de chipuri de ingeri, lumina siyavshimi inexprimabil pe întreaga biserică. Eu am acelasi pamant si cenusa, rahat apoi Domnul Isus, în aer, a primit binecuvântarea specială de la el şi exults inima pură, luminat, în dulceaţa de iubire pentru Domnul! "

În 1793, Fr. Serafim a sarbatorit 34 de ani, şi autorităţile, văzând că el a fost pe faptele sale a devenit mai mare decât alţi fraţi şi merită avantaj faţă de mulţi, a încercat să-l ridice la rangul de călugăr. Dat fiind că locuinţa ani Sarovskaya, program nou, sa mutat din eparhia Vladimir în Tambov, apoi pe. Serafim a fost chemat la Tambov, şi pe 2 septembrie, episcopul Teofil l consacraţi în preoţie. La primirea de cea mai înaltă harul preoţiei. Serafim a început să slujească lui Dumnezeu în viaţa spirituală, cu gelozie şi dragoste vyascheyu dublate. Pentru o lungă perioadă de timp el a continuat serviciu neintrerupt, in fiecare zi se familiariza cu dragoste fierbinte, credinţă şi respect.

A devenit un preot celibat, Fr. Serafim conceput de intentie la toate sa se aseze in pustie, ca viata pustynnicheskaya era menirea lui şi numirea de mai sus. În plus, de la priveghere neîncetată în secret, de la picioare constantă în biserica de pe picioare, cu un pic de odihnă în timpul nopţii, Fr. Serafim a căzut într-o stare generală de rău: s-au umflat picioarele, şi-au deschis rana, asa ca in timp ce el a fost privat de un rit religios. Această boală nu era un stimulent mică pentru a alege viaţa pustynnicheskoy, chiar şi pentru recreere el ar trebui să întreb despre stareţ. binecuvântare Pahomie să se pensioneze în spital Qilya, în loc de desert, şi anume de la lucrări mai mici - la mare şi gravă. Pahomie cel Mare soc la binecuvântat. Aceasta a fost ultima binecuvântare, primit la. Serafim de om înţelept, virtuos vechi şi venerabilul, referindu-se la bolii sale şi se apropie de moarte. A. Serafim, amintesc foarte bine cum, în timpul bolii sale a mers după el despre. Pakhomov, acum el l-au servit cu sacrificiul de sine. Doar despre. Serafim a spus că boala. Pahomie s-au alăturat un fel de îngrijire spirituală şi suferinţă.

- Ceea ce, Tată, sfânt, esti asa de trist? - Îl întrebă despre. Serafim.

- Am întristaţi pentru surorile Diveevskiy comunitate, - a declarat Pakhomov mai mare, - care va nazirat după mine?

A. Serafim, încercând să liniştească pe bătrân în procesul-verbal de moarte, el a promis nazirat le şi păstraţi totul la fel după moartea sa, aşa cum a fost cu el. Această promisiune calmat şi încântat în Domnul a deşeurilor. Pakhomov. El îi sărută. Serafim şi apoi somn scurt timp opochil paşnică a celor drepţi. A. Serafim deplâns cu amărăciune pierderea unei Pahomie cel bătrân şi cu binecuvântarea Noul rector Fr. Isaia, de asemenea, iubit, sa retras la celula lui gol (11.20.1794 an, în ziua sosirii la schitul Sarov).

În ciuda eliminării. Serafim în Pustynka, oamenii au început să-l deranjăm acolo. Au venit şi femei.

discipolului Mare din viata pustynnicheskuyu stricte, gandit pentru ei înşişi incomode vizitează o femeie, deoarece ar putea ispiti şi monahi, şi laici care sunt înclinaţi să cenzură. Dar, pe de altă parte, pentru a priva femeile edificarea, pentru care au ajuns la sihastru, ar putea fi de afaceri, Îi plac lui Dumnezeu. El a rugat Domnului şi a Maicii Domnului cu privire la executarea de dorinţa lui, şi că Dumnezeu, în cazul în care nu este contrar voii Sale, şi ia dat un semn de cult din ramurile lângă copaci în picioare. În legende, înregistrate în timpul său, există o poveste cu adevărat că Dumnezeu ia dat un semn de scopul Său. A venit vacanta de Craciun; despre. Serafim a venit la manastire la serviciul târziu în templul lui dătător de viaţă sursă şi comuniunea cu Sfintele Taine ale lui Hristos. După masa de prânz în Kelii sale monahale sa întors pentru o noapte în deşert. În ziua următoare, 26 decembrie, a sărbătorit cu privire la statutul (Catedrala Sfintei Fecioare Maria), Fr. Serafim a revenit pe timp de noapte în mănăstire. Trece printr-un deal, unde se coboară în jos, de ce a fost numit de munte a fost de aproximativ. Serafim de la Muntele Athos, a văzut că crengi ambele căi părţi uriaşe de îndoit vechi pini şi umplut pista, seara a fost nimic de genul ăsta. O. Serafim a căzut în genunchi şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest lucru, în conformitate cu rugăciunea sa, cu un semn. Acum, el ştia că Domnul voia lui Dumnezeu, că soţia sa nu este inclus pe muntele lui.

Pe durata întregii ascetismul. Serafim purta aceleaşi haine nenorocit: o tunică pânză albă, mănuşi din piele, pantofi din piele acopera - cum ar fi ciorapi, peste care purta sandale, iar calota pasiv. La mantie atîrna o cruce, cel care a binecuvântat mama lui, respingând afara din casa, iar in spatele ei atîrna o pungă în care el a purtat la St său Evanghelia. Purtând o cruce şi Evanghelia a fost, desigur, în sensul profund. În imitaţie a sfinţilor antice, Fr. Serafim a purtat lanţuri pe ambii umeri, şi au fost atârnate alţii o traversează: unul in fata de 20 de IBS. Spatele la 8 p. fiecare, şi chiar o centură de fier. Şi această povară mai mare a purtat în timpul pustynnozhitelstva întreaga sa. În vreme rece a fost punerea un ciorap pe piept sau cu o cârpă, şi baia au mers niciodată. Vizibil sale fapte molitvoslovy constat, citind cărţi, documente personale, de la normele de Pahomie cel Mare, etc În sezonul rece, el sa scufundat celula sa, tocat şi tăiat lemn, dar, uneori, în mod voluntar îndurat frig şi îngheţ. In vara, el a cultivat pe creasta grădina lui şi fertilizeze pământul, colectarea muşchi din mlaştini. În cursul acestor lucrări, el a dus, uneori, fără haine, încins doar coapsele lui, şi insecte rănit grav corpul lui, de ce este umflat, albăstruie în locuri şi se coace în sânge. Stareţul voluntar îndurat de dragul acestor răni ale Domnului, urmând exemplul devotati din timpuri străvechi. Pe creste, muşchi pe fertilizat. Serafim a fost plantarea seminţelor de ceapă şi alte legume, pe care a mancat in vara. Lucru solid generat în el o condiţie benigne, şi mai departe. Serafim a lucrat cu cântarea de rugăciuni şi diaconi şi canoanele. viaţa Provozhdaya în izolare, scrieri, lectură şi rugăciune, Fr. Serafim în legătură cu acest post şi abstinenţă strictă. La începutul anului de soluţionare a lor în pustie, el a trăit cu pâine şi cu cele mai vechi şi pâine uscată, ca de obicei, a luat cu el în zilele de duminică pentru o săptămână. Exista o legenda că, în această săptămână portii de pâine, le-a dat unele animale deşert şi păsări care au fost la fel de mare, este foarte mândru de el şi a vizitat locul de rugaciunile lui. El a folosit, de asemenea, legume, extrase din opere de mîinile în grădina părăsită. Cu asta şi a fost construit această grădină, că el nu ar putea fi exigibilă "nichim ca" mănăstire şi exemplu de sfânt mare AP. Paul, mânca, ceea ce face propriile mâini "(1 Cor. 4 1 2). Ulterior, timp el a antrenat trupul său la astfel de abstinenta, care nu mănâncă pâine şi binecuvântarea staret lui Isaia, a mâncat numai legume gradina mea. Acestea au fost cartofi, sfecla, ceapa si planta numita visez. În prima săptămână a Postului Mare acelaşi, el nu a luat alimente pentru comuniunea de împărtăşanie pe sâmbătă. Într-o de câteva ori mai mult pe abstinenţă şi postnichestvo. Serafim a ajuns la un grad incredibil. Încetat să ia pâine de la manastire, el a trăit fără conţinut de acesta pentru mai mult de doi ani şi jumătate. Fraţilor, surprins, uluit decât am putut mânca un bătrân, în tot acest timp, nu numai în vară, dar iarna. El a ascuns cu grijă faptele sale privind punctul de vedere al oamenilor.

In timpul saptamanii, fugind în deşert, despre. Seraph în ajunul sărbătorilor şi zilele de duminică a fost la manastire, ascultând Vecernia, toată noaptea de veghe şi-ranneyu liturghia în biserica de spital Zosimus şi Savvaty comuniune împărtăşanie. Apoi, înainte de vecernie, el a luat în mănăstire Kelii CNEM care au venit, pe nevoilor spirituale ale fraternităţii monahal. În timpul seara, când fraţii l-au lasat, a luat cu el pâine pentru o săptămână, sa retras în deşert sale. De-a lungul prima săptămână a Postului Mare a fost petrecut în mănăstire. În aceste zile, a postit, mărturisirea şi să ia Sfânta Împărtăşanie. Mărturisitorul a lui pentru o lungă perioadă de timp a existat un constructor - Isaia în vârstă.

Deci, bătrînul a petrecut zilele în pustie. Alte desert-au fost în posesia unui student, care le servesc. O. Serafim a trăit în singurătate completă. Unii dintre fraţi Sarov a încercat să trăiască cu Fr. Serafim şi au fost luate, dar nici unul dintre ei nu a putut sta Locuieşte pustynnicheskogo de dificultăţi: În nimeni nu a putut găsi tăria morală de mult să apară ca un discipol al exploateaza de un imitator. Serafim. tentative de pios, profitând suflet, nu au fost de succes, iar cei care s-au stabilit cu Fr. Serafim, se întoarce din nou la manastire. Prin urmare, deşi după moartea lui Fr. Serafim a găsit nişte oameni care s-au proclamat cu îndrăzneală discipolii lui, dar viaţa lui sunt în sens strict, studenţii nu au fost, şi numele "Serafim student" la momentul nu exista. "În şederii sale în deşert - a spus atunci bătrânii Sarov - toate fraţi au fost elevii lui.

De asemenea, multe de fraternitate Sarov temporar a venit la el în deşert. Unii chiar l-au vizitat, în timp ce altele au fost nevoie de consiliere şi orientare. Mai mare de oameni este bine distinse. Din unele sa pensionat, doresc să păstreze tăcerea, şi cu nevoile el nu a negat hrană spirituală, cu dragoste le îndrumat spre adevărul, virtutea, şi de viaţă prosperă. De patronii. Serafim cunoscute: Schemă-călugăr şi ierodiacon Mark Alexander, de asemenea, au fugit în deşert. În primul rând el a vizitat de două ori pe lună, iar ultimul - o zi. O. Serafim de bună voie a vorbit cu ei despre lucruri diferite de economisire a sufletului.

Văzând un astfel de bătrâni sincer, harnic, şi, într-adevăr, de înaltă eroic. Serafim, diavolul, duşmanul de vârstă vechi de orice bunătate, armate împotriva sa de către diverse tentaţii. Prin său viclean, incepand cu cele mai usoare, el conduce la primul discipol al diferitelor "asigurare". Astfel, conform legendei ani respectabil al preoţiei al Schitului Sarov, o zi în timp ce se roagă, el deodată auzit în spatele zidurilor de Qilya urletele fiarei, apoi, ca o mulţime de oameni au inceput sa sparga usa de Qilya, a bătut la rame de usi si aruncat la picioarele unui bătrân roagă creasta pretolsty (otrubok) copac, care opt oameni cu dificultate a fost scos din Qilya. La alte ori în timpul zilei şi mai ales pe timp de noapte, în timp ce în picioare, în rugăciune, el a părut brusc Qilya părea că acesta se încadrează în afară pe toate cele patru laturi, şi că să-l din toate părţile papură fiarele cumplite din urlet sălbatic şi feroce şi ţipetele. Uneori, a apărut brusc în faţa lui un sicriu deschis, care a crescut de la un om mort.

Ca om vechi nu au randament de asigurare, diavolul a ridicat la atacul lui cel mai sălbatic. Astfel, este în alocaţia lui Dumnezeu ", a ridicat trupul în aer şi în afara cu forta, cum ar lovit pe podea că, dacă nu Guardian Angel, cea mai mare parte oasele de la un astfel de atac ar putea fi rupt. Dar asta nu este înfrânt omul vechi. Poate ispită, el ochiul său spiritual, a pătruns în munte lume, s-au văzut de spirite rele. Poate că spiritele de furie şi, probabil, s-au apărut în imagini corporale la el, la fel ca alte adepţii.

autorităţile ştiau despre spirituală. Serafim şi a înţeles modul în care aceasta ar fi util pentru mulţi pentru a face acest avvoyu bătrân, decanul undeva într-o mănăstire. A deschis un loc de arhimandrit din Alatyr. O. Serafim a fost destinat să meargă stareţ ridicată la rangul de Arhimandrit. În trecut, şi în acest secol Schitul Sarov în mod repetat, a dat afară fraţii lor din alte stareţilor bun al mănăstirii. Dar Serafim de Sarov mai mare sinceritate a solicitat apoi stareţ al lui Isaia respinge această numire. Builder lui Isaia şi fraternitatea de Sarov a fost rău de a da drumul de Serafim său mai mare, rugăciune asiduă şi mentor înţelept. Dorinţa de ambele părţi s-au reunit: toate au început să ceară un alt călugăr din Sarov aceeaşi, liderul Avraam, să-şi asume rangul de arhimandrit la mănăstirea Alatyr, şi fratele său, singurul de ascultare, a preluat titlul.

În toate ispitele şi atacurile asupra despre. Serafim Satana a trebuit să-l scoate din deşert. Totuşi, toate eforturile depuse de inamic a rămas fără succes: el a fost învins şi sa retras în ruşinea de la câştigător, dar la restul nu au. Caută noi măsuri pentru a elimina mai mare din deşert, un spirit malefic a început să lupte împotriva ei prin oameni rai. 12-septembrie 1804 a ajuns la mai mare trei necunoscute pentru el om, îmbrăcat în ţărăneşti. Serafim în acest moment de tocat jurnalele în pădure. Ţăranii, care au venit la el cinic, a cerut banii, spunând că "te duci la oameni lumeşti şi bani sunt." Părintele ia spus: "Nu am nici nimeni altcineva nu a luat." Dar ei nu au crezut. Apoi unul dintre bărbaţi a repezit la el din spate, a vrut să-l stabilească, ci a căzut. Din acest raufacatori inspaimanta oarecum ciudat, cu toate acestea, nu a vrut să se retragă de la intenţia sa. O. Serafim a avut mare putere fizică şi, înarmat cu un topor, nu a putut să se apere fără speranţă. Acest gând a fost imediat fulgeră în mintea lui. Dar el a adus aminte spunând cuvintele acest Salvatorului: "Ves priemshi cutit cutit Bou pieri" (Matei 26, 52), nu a vrut să reziste, a scăzut în linişte toporul pe teren şi a spus, uşor îndoite cruce braţele lui: "Fa ceea ce trebuie" . El a decis să suporte toate nevinovat, dragul Domnului. Apoi unul dintre ţărani, luă o secure, un topor atât de greu pentru a lovi. Serafim în cap că gura şi urechile gushed sânge. Bătrânul a căzut la pământ şi a intrat în stare de inconştienţă. Villains târât spre trecerea de Qilya, pe drumul continuă să bată furios ca capcană pradă, care este cap la cap celor care lemn, care, cu mâinile şi picioarele, chiar a vorbit de, nu da un bătrân în râu? .. Şi am văzut că el a fost doar mort, cu corzi legat mâinile şi picioarele, şi de stabilire în sala, s-au aruncat în celula sa, pretinzând că pentru a găsi o bogăţie de neimaginat. În ţara de origine le-ar sordid foarte curând s-au mutat să-şi reconsidere, despartit de cuptor, jumătate tras în jos, cautat, cautat si nimic pentru ei au găsit văzut doar St său icoana, dar a venit peste câţiva cartofi. Apoi, conştiinţa lui a început puternic cu personaje negative, în inima lor de a trezi pocăinţă care zadar, inutil, chiar şi pentru el însuşi, bate un om pios, o frica a cazut peste ei, şi au fugit în teroare. Între timp, Părintele. Serafim de greve moarte violentă ar putea veni abia la simţurile lor, cumva sa dezlegat şi a mulţumit Domnului că oferita pentru el să suporte rănile fără motiv, şi sa rugat la Dumnezeu să ierte The Killers şi a petrecut noaptea în Qilya în suferinţă, a doua zi cu mare dificultate, Cu toate acestea, el însuşi, a venit la mănăstirea în timpul liturghiei în sine. Apariţia lui a fost teribil! Parul de pe barba şi capul erau ude cu sânge, zdrobit, mat, acoperit cu praf şi gunoaie, se confruntă şi mâna bătuţi, dat afară un dinţii puţine şi urechile au fost uscăciunea gurii, sânge, haine despletit, însângerate, uscate şi locuri lipite de rănile. Fraţilor, văzându-l în această poziţie, a fost îngrozit şi a întrebat: ce sa întâmplat cu el sa întâmplat? Nici un cuvânt în replică, Fr. Serafim a cerut să invite despre stareţ. Isaia şi capelanul mănăstire de maici, care în detalii şi a spus ce sa întâmplat. Şi stareţul şi fraţii au fost profund întristat de care suferă de vârstă. Acest nefericire despre. A avut Serafim să rămână în mănăstire pentru a recupera. Diavolul, care a adus raufacatori, se pare, victoria acum triumfătoare peste bătrân, imaginam că aruncat-l pentru totdeauna din deşert.

Primele opt zile au fost foarte dureros pentru pacient: nu iau nici hrană, nici apă, iar el nu avea somn de dureri insuportabile. Mănăstirea nu se aştepta el să supravieţuiască suferinta lui. Pastorul, liderul Isaia, în ziua a şaptea de boală, nu văd rândul său, pentru o mai bună, trimis la Arzamas pentru medici. Inspectate bătrân, medicii găsit bolii în starea următoare: capul lui a fost spart coaste erau rupte, ottoptana piept, întregul corp în diferite locuri acoperite cu plăgi fatale. Şi au fost, ca un om vechi pot rămâne în viaţă după o astfel de bataie. În conformitate cu metoda veche de tratament, medicii au constatat că este necesar pentru a deschide sânge a unui pacient. Abbot, ştiind că pacientul a pierdut deja o mulţime de răni nu de acord cu această măsură, dar, din cauza panoului convingerea fermă de medici, a decis să propună pe. Serafim. Concilium a intrat în Kelii despre. Serafim. Aceasta a constat din trei medici, trei dintre ei au fost podlekarya. În aşteptarea staret, au examinat din nou pacient pentru o lungă perioadă de timp în latină, au motivat între ele, şi a pus: lăsaţi sânge, se spală pacient, de a răni pentru a face ipsos, iar în unele locuri la consumul de alcool. De asemenea de acord cu privire la faptul că asistenţa trebuie să fie înaintată cât mai curând posibil. A. Serafim cu aprecierea adânc în inima observat atenţia şi îngrijirea lor despre ei înşişi.

Când totul sa întâmplat acest lucru, cineva a strigat brusc: "Tatăl Abbot merge, stareţul este tatal" In acest moment!. Serafim a adormit, somnul lui a fost scurtă, subţire şi plăcută. În vis, el a avut o viziune minunată: abordări-l din partea dreapta a patului Sfânta Maria în porfir imperiale, înconjurat de o glorie. În spatele ei Sfinţii urmat. Apostoli Petru şi Ioan Evanghelistul. Oprindu-se la patul de moarte, degetul Sfânta Fecioară din dreapta indică spre pacient, şi de cotitură Cel mai corect cu faţa în direcţia unde au fost medici, a declarat: "Ce vrei sa deranjez" Apoi, din nou?, De cotitură fata la mare, a declarat: "Acest gen de noastre" - şi sa încheiat cu o viziune, a căror prezenţă nu este suspectă.

Când stareţul a mers, din nou pacientul a venit în minte. tatal lui Isaia, cu un profund sentiment de dragoste şi simpatie invitat să ia consiliere şi ajutor de medici. Dar pacientul, după griji atât de multe despre el, atunci când starea disperată a sănătăţii sale, spre surprinderea tuturor, a răspuns că el nu ar beneficia de acum de la oameni care solicită stareţ tatăl său să dea viaţa pentru Dumnezeu şi Maica Binecuvântat lui Dumnezeu, Credincios şi sufletele True Medicii şi organisme. Nu a fost nimic de a face, a părăsit bătrân în pace, respectând răbdarea şi mirarea la putere şi puterea de credinţă. El este într-o vizită umplut de bucurie inefabilă minunate, şi această bucurie cerească a durat aproximativ patru ore. Apoi, bătrînul liniştit, a intrat în starea obişnuită de spirit, sentimentul de scutiri de la boala, puterea şi tăria au început să se întoarcă la el, sa sculat din pat şi a început să se plimbe un pic pe celule şi în seara, la ora nouă, odihnit carne, şi a gustat putina paine alba si varza. În aceeaşi zi, el a început din nou să se deda la un pic fapte spirituale.

Înapoi în zilele vechi. Serafim, lucrezi în pădure o zi, când Poruba copac a fost copleşit de ele şi din această situaţie şi-a pierdut candoarea sale naturale şi armonie, a devenit îndoit. După atac, hoţi de la bătăi, vătămări şi îndoit boală în continuare crescut. Din acel moment, el a început să meargă, susţinută de un topor, motykoyu sau stick. Astfel, acest îndoit, acest sacrificiu de la călcâi, au fost victoria încoronarea o durată de viaţă mare sfânt de la diavolul.

Întrucât cel Bătrân boala Serafim a petrecut într-o mănăstire, nu văzând deşert lui, aproximativ cinci luni. Când sănătăţii întors la el când a simţit din nou puternic să se supună viaţa pustynnicheskoy, a cerut apoi stareţ Isaia din nou să-l elibereze de la mănăstirea în deşert. Pastorul este, pe de orientare frăţia în sine, regretând sincer mai mare, l-au implorat să rămână permanent în mănăstire, introducerea posibilă repetare a unor astfel de accidente extreme. Serafim a răspuns că, în orice impune astfel de atacuri şi pregătită în imitaţie a SS. martiri care au suferit pentru numele Domnului, chiar muta la moarte orice insulta, indiferent de ceea ce sa întâmplat. Obţine la spiritul creştin de curaj şi pustynnozhitelstvu despre dragoste. Isaia dorinţa să binecuvânteze mai mare, mai mare Serafim din nou a revenit la lor pustii lui celulă.

Cu noi aşezări de un bătrân în deşert diavolul suferit înfrângerea mai perfecte. Ţărani, bătuţi om vechi, au fost găsite şi au fost iobagi, proprietarul Tatishchev Ardatov cartier, din satul Kremenok. Dar, Fr. Serafim iertat nu numai ele, dar stareţ al mănăstirii şi la implorat să nu colecteze de la ei, şi apoi să scrie aceeaşi cerere către proprietar. Toată lumea a fost atât de indignat de acţiunile acestor agricultori, părea imposibil sa le iertam, dar despre. Serafim a insistat: "În caz contrar, - a spus bătrânul - Voi pleca Sarov mănăstire şi sa retras la un alt loc." Builder este de aproximativ. Isaia, duhovnic, el a spus că este mai bine să fi scos din mănăstire, mai degrabă decât ţăranii cauzate de orice sancţiune. O. Serafim a prezentat răzbunare a lui Dumnezeu. Mânia lui Dumnezeu prins într-adevăr aceşti ţărani: în scurt timp un incendiu a distrus lor de origine. Apoi au venit să ne întrebăm despre. Serafim, cu lacrimi de pocăinţă, iertare şi sfinţii din rugăciunile sale.

Elder despre. Isaia este foarte respectat şi iubit pe. Serafim, precum şi preţuită de conversaţie, aşa că atunci când a fost în stare proaspătă, energică şi se bucură de o sănătoasă, el a mers de multe ori în deşert pentru aproximativ. Serafim. În 1806, Isaia, la bătrâneţe şi de la locul de muncă, efectuate în scopul de a salva el şi fraţii, a devenit o sănătate deosebit de slabe şi, pe de petiţia lui, a demisionat de la plata taxelor şi titlul de stareţ. Mor de a lua locul lui în mănăstire, ca o nada generală a căzut pe circa. Serafim. Pentru a doua oară mai mare a fost ales în poziţia autoritară a manastirilor, dar de data aceasta, pentru umilinta si din dragoste pentru extremă pustie, el a abandonat onoarea propuse. Apoi, vocea fraternitate ansamblu a fost ales rector al Nifont mai mare, care a servit până la acea ascultare timp pentru a Trezorier.

Elder despre. Serafim de Isaia, după moartea constructorul nu a schimbat tipul vechi de viaţă şi a rămas în Pustynka. A fost nevoie de doar un lucru chiar mai mult, şi anume, molchalnichestvo. Pentru vizitatorii nu mai este afară. În cazul în care el însuşi sa întâmplat pentru a întâlni pe cineva în pădure, bătrânul a căzut pe faţă şi până atunci nu arata până nu îndeplinesc trecut. Deci, el a rămas tăcut timp de trei ani şi de ceva timp a încetat să participe la manastire pe duminici şi sărbători legale. Unul dintre novici, şi i-au adus alimente în deşert, în special în timpul iernii, atunci când părintele. Serafim nu a fost legumele lor. Alimentar sacrificat o dată pe săptămână, ziua Domnului. A fost dificil să se facă un călugăr desemnat ascultare în timpul iernii, deoarece Pustynka despre. Serafim de drum nu a fost. Uneori, el rătăceşte în timpul viscol de zăpadă, se scufunda la genunchi în ea cu o aprovizionare săptămânal de arme către Elder-mut. Intrând în hol, el a rostit rugăciunea, dar mai mare, a zis el: "Amin", a deschis uşa sălii Qilya. Folding braţele cruce, stătea la uşă, a redus fata în jos, pe teren, el poate binecuvânteze frate, nici chiar uita-te la el. Un frate care a venit, sa rugat, ca de obicei, şi sa închinat la picioarele lui mai mare, a crezut ca alimente pe lotochek, situată pe masă, în vestibul. La rândul său, bătrânul a pus pe acelaşi lotochek sau a unei particule mici de pâine, sau un pic de varza. Fratele vizitatorilor observat cu atenţie. Aceste semne au dat bătrân tăcut ştiu ce să-l aducă la înviere viitor: pâine sau varză. Şi din nou a venit un frate, sa rugat în tăcere, se înclină la picioarele mai mare şi cerându-i despre rugăciunile sale, sa întors la manastire, nu a auzit de la Fr. Serafim singur cuvânt. Toate acestea au fost doar vizibile, externe semne molchalnichestva. Esenţa de eroism nu era în exterior distanta de sociabilitate, dar în liniştea minţii, renunţarea la toate gândurile lumeşti pentru devotamentul pur la Domnul.

Molchalnichestvo despre. Serafim este conectat cu picioare pe o stâncă. În pădure deasă, jumătate dintre Kelii la mănăstire, să neobişnuit de mare de piatră de granit. Amintindu feat dificil de SS. Stylites pe. Serafim a hotărât să ia parte la pietatea de acest fel. Pentru aceasta, el a urcat nu se vedea pe nimeni, pe timp de noapte pe această piatră pentru a spori feat rugăciune. El a rugat, ca de obicei, sau picioare, genunchi sau cu armele lor ridicat, cum ar fi Sf. Pakhomov, mâinile, solicitând vameş spune: "Dumnezeu să fie milostiv la un MI păcătos. Pentru a egaliza exploateaza zilnic de noapte, Fr. Serafim şi Kelii a avut o piatra. În ea se ruga în timpul zilei, de dimineaţă până seara, lăsând doar piatra de odihnă de la forţele de epuizare şi să te sprijine. Acest tip de rugăciune feat care a fost, uneori, de o mie de zile.

De la picioare pe pietre, de la dificultăţile acestui feat Rugăciuni, trupul său a fost foarte vizibila schimbare la nivelul picioarelor a fost reînnoită bolii, care din acel moment până la moartea lui de zile l-au chinuit. Serafim a înţeles că menţinerea exploatează ar duce la epuizarea forţelor de minte şi corp, şi a lăsat o rugăciune pe stanci. Din aceste fapte a avut loc in secret, astfel ca nici sufletul uman nu ştiu despre ele şi nu a ghicit. De către fostul staret Nifont după Isaia a fost o cerere secret pentru. Serafim de episcop de Tambov. Lucrări a manastirii a supravietuit unei Nifont vârful dur în care stareţul a răspuns: "Despre exploateaza şi viaţa mai departe. Serafim ştim, secretul este nici o acţiune, de asemenea, în picioare pe cele 1000 de zile şi nopţi pe o stanca, nimeni nu ştia. Cu moartea lui de zile, să nu rămână un mister pentru oamenii în asemănarea devotatii altă parte, printre alte evenimente din viaţa sa, el, pentru edificarea publicului, şi el a vorbit despre această realizare a unora dintre fraţi.
Serafim, de la moartea Isaia mai mare a pus-o asupra lor la tăcere, a trăit în pustia lui fără speranţă, la fel ca un pustnic. Anterior el a folosit pentru a merge duminica şi de sărbători, la mănăstirea ia Sfânta Împărtăşanie. Acum, cu timpul de picioare pe pietre, cu picioarele durea, el nu putea merge. Acesta nu era cunoscut, care sa ia Sfânta Împărtăşanie, deşi nu pentru o clipă se îndoia că el nu a fost impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos nu rămâne. Constructor numit biserica mănăstirii de ieromonahi seniori şi întrebarea de comuniune pentru. Serafim sugerate de argument. Ei au decis acelasi lucru ca acesta: oferta de pe. Serafim, că el a intrat sau ar trebui să fie mai sănătos şi puternic picioare, încă în mănăstire duminica şi de sărbători publice pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine, sau în cazul în care picioarele sunt, va trece pentru totdeauna trăi în celula sa de-o mănăstire. Comună a Consiliului acordate solicita prin intermediul fratelui său, care au avut alimente în zilele de duminică, despre care va alege. Serafim? Frate, la prima venire la mare, a efectuat decizia din catedrala Sarov, dar Fr. Serafim, în tăcere a asculta propunerea de catedrala, haideţi să frate, fără să spună un cuvânt. Frate, cum a fost predat constructor şi constructorul ia spus să repete oferta sinod duminica următoare. alimentare adus pentru săptămâna viitoare, fratele meu a repetat oferta. Apoi, Serafim mai mare, binecuvântat frate, dar împreună cu el a mers pe jos la manastire.

Prin adoptarea teza a doua din catedrala, bătrânul a arătat că el nu a putut, prin boală, să meargă, ca şi înainte, în zilele de duminică şi sărbători legale în mănăstire. Era în primăvara anului 05.08.1810. Au intrat pe portile manastirii, după o şedere de 15 ani în deşert, despre. Serafim, fără a intra în celula lui său, a mers direct la spital. A fost o zi înainte de serviciul de vecernie. Când clopotele au început să sune pe. Serafim a fost pe toată noaptea-veghe în biserica Adormirea Maicii Domnului. Fraţilor, a fost surprins când zvonul răspândit repede că bătrânul a decis zhitelstvovat în mănăstire. Dar acestea au crescut surprinzator chiar mai mult, când s-au sleduyuschieobstoyatelstva: A doua zi, la 05.09, în ziua de Sf. Nicolae, Fr. Seraph a venit, ca de obicei, într-un spital în liturgie bisericii timpurii şi împărtăşirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos. La emergente din aceeaşi biserică, el a trimis picioarele în Nifont sa constructor de celule şi, ce a luat binecuvântarea sa, sa stabilit în Kelii lui mănăstire veche; să se primit nici unul, niciodată nu a plecat şi nu a spus un cuvânt pentru oricine, care este, el presupune izolare noi cea mai grea feat.

Despre ispravile lui. Serafim la poarta ştiu chiar mai puţin de pustynnozhitelstve lui. În Kelii său nu vrea să aibă de a reduce licenţă, nimic, chiar şi cele mai necesare lucruri. Icoana în faţa căreia a lămpii de ardere, iar ciot de copac un ciot, care a servit pentru a înlocui scaun, au fost toate. Pentru el însuşi, el nu a folosit chiar un incendiu.

De-a lungul anilor de fotografiere mai mare toate duminicile şi sărbătorile comuniune trupul sfânt şi Sângele lui Hristos. Pentru a menţine curăţenia în întreaga de fotografiere şi molchalnichestva, Taine Prenebesnye, cu binecuvântarea constructor Nifont, i-au adus din biserica spitalului în celula sa, după o Liturghie devreme.

Pentru a uita niciodată ceasul morţii, pentru a oferi mai clar şi mai aproape să-l vadă înainte de el, Fr. Serafim a produs un sicriu de lemn masiv de stejar, şi la pus în hol izolat Qilya. Aici bătrânul sa rugat de multe ori, se pregătesc pentru sfârşitul acestui viaţă. A. Serafim de Sarov în conversaţiile cu fraţii spus de multe ori despre acest sicriu: "Când voi muri, te implor, fraţilor, ma pus in cosciugul meu.

Bătrânul a avut loc la izolare timp de aproximativ cinci ani, apoi a slăbit oarecum aspectul de ea. O uşă de dulap au fost deschise, oricine ar putea veni la el, a se vedea el, bătrânul nu a ezitat să prezenţa altor persoane în exerciţiile lor spirituală. Unii, care intră în celula sa, conţine întrebări diferite, având nevoie de consiliere şi orientare bătrânii, dar a luat jurământ de tăcere în faţa lui Dumnezeu, omul vechi la întrebările nu a dat răspunsuri, continua activităţile normale.

În 1815, Doamne, nou fenomen de. Serafim fericitei Maica Lui, a poruncit să nu-l să se ascundă lampa lui sub obroc, şi deschiderea uşa închisă, să fie accesibile şi vizibile pentru toată lumea. Puneţi-vă în exemplul Marii Ilarion, el a început să ia toate, fără excepţie, vorbind şi instruirea de salvare. Little Qilya acoperirea este întotdeauna doar o lampă şi vozzhzhennymi la lumânări pictograme. Acesta nu este încălzit, aragaz vreodată, a avut două ferestre mici, şi a fost întotdeauna blocat cu saci de nisip şi pietre, care ia servit în loc de patul lui; ciot de copac a fost folosit în loc de scaune, si pridvor sicriu de stejar, a făcut propriile sale mâini. Qilya dizolvat pentru toţi fraţii din mănăstire, în orice moment, pentru partid - după slujba de dimineaţă până la 8 ore seara.

Bătrânul a luat la el toate cu bucurie, a dat o binecuvântare şi toată lumea, în funcţie de nevoile emoţionale, facand diferite tipuri de instrucţiuni scurte. Venind mai mare a luat, astfel: el a fost îmbrăcat în haină albă ordinare şi polumantiyu; gât au furat, si mansetele pe mâinile sale. A furat, iar el nu a purtat el însuşi numeşte nu este întotdeauna de primire a vizitatorilor, dar numai în acele zile, când comuniune de împărtăşanie, prin urmare, duminici şi sărbători legale. În camera a văzut pocăinţă sinceră a păcatelor, care a fost un zel caldă pentru viaţa creştină de cele luate cu un zel deosebit şi bucurie. Dupa ce am vorbit cu ei a fost le forţează să se încline capul, de stabilire a la sfârşitul ei, şi a furat mana dreapta, oferindu-se să se pronunţe după el următoarele rugăciune de pocăinţă: "Am păcătuit, Doamne, păcatul, sufletul şi trupul, cuvântul, fapta, gândire şi mintea şi tot meu simţuri: văzul, auzul, mirosul, gustul, simţul tactil, sau involuntar, menţinerea sau ignoranta. Sam rostit apoi o rugăciune permisiunea de păcatele lor. La încheierea unei astfel de acţiuni, el a unge cu ulei, un om cruce care a venit de la St icoane şi, dacă a fost înainte de prânz, în consecinţă, de a mânca, să mănânce din castroane dat "agiasmy mare", şi anume, Duhul Boboteaza apă, antidora particule binecuvântat, sau St pâine, sfinţit de Vecernie cult. Apoi, vin sarut pe gura, a declarat, în orice moment: "Hristos a Înviat" şi! A dat un sarut la imaginea Maicii Domnului sau la cruce, agăţat pe piept. Uneori, cu toate acestea, în special aristocraţia, el a sfătuit să meargă la templu să se roage înainte de Maica lui Dumnezeu. Este icoana Adormirea Maicii Domnului, sau dătătoare de viaţă sursă.

Daca nu venise la nevoile speciale ale manuale, apoi omul vechi făcute edificarea societăţii-creştine. În special, el a sfătuit să aibă întotdeauna amintirea lui Dumnezeu şi pentru acest apel în mod constant în inima numele lui Dumnezeu, repetând Rugăciunea lui Iisus: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine păcătosul. "Aceasta va fi, - a spus el - toate atenţia şi de formare! Mersul pe jos şi şedinţei, făcând în biserică înainte de picioare de serviciu, intrarea şi pornire, aceste lucruri în mod constant are pe buze şi în inima ta. Cu invocarea astfel numele lui Dumnezeu veţi găsi pace, să atingă spirituală şi curăţenia corporală şi insufle în tine Duhul Sfânt, sursa de toate binecuvântările, şi El va guverna în sfinţenie, în toate evlavie şi onestitate. "

Mulţi au venit pentru a vedea despre. Serafimi, sa plâns că au fost un pic roage pe Dumnezeu, se lasă chiar şi rugăciunile necesar de zi cu zi. Unii au spus că o fac pe bezgramotstvu, alţii - pentru lipsă de timp. O. Serafim lăsat la astfel de oameni în urma regula de rugăciune: "se ridică dintr-un vis, fiecare creştin, se confruntă St icoane, citit, chiar Rugăciunea Domnului: Tatăl nostru - de trei ori, în onoarea Binecuvântat. Treime, apoi piesa Fecioara: Fecioara Fecioara, bucura - de asemenea, de trei ori şi, în sfârşit, Crezul: Cred într-unul Dumnezeu - în mod repetat. După ce a făcut această regulă, fiecare creştin să se slujba, la care a pus sau a sunat. În timpul aceeaşi muncă la domiciliu sau pe drum undeva, sa liniştit a le citi: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine o au păcătos, sau păcătos, şi dacă ceilalţi din jur, apoi implicaţi în afaceri, să-l minte doar atat: Doamne, mila şi să păstreze înainte de prânz.

Chiar înainte de cină, să le comite aceeaşi normă dimineata vyshepokazannoe.

Dupa cina, pentru executarea lucrărilor lor, fiecare creştin, să-l citesc ca liniştit: Sfânta Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă, un păcătos, şi lăsaţi-l să continue până la ora de culcare.

Când el se întâmplă să petreacă timp în singurătate, lasă-l să-l citesc: Doamne Iisus Hristos, Maica lui Dumnezeu, ai milă de mine, un păcătos, sau păcătos.

Lăsând culcare aceeaşi, fiecare creştin, să-l citiţi din nou regula dimineata vyshepokazannoe, adică, de trei ori Tatăl nostru, de trei ori pe Maica lui Dumnezeu şi o Crezul. După ce-l las să adormiţi să se apere de cruce. "

Unul a venit la locuinţa unui ţăran simplu, caciula in mana, cu părul despletit, solicitând în disperare la ghiseu primul călugăr: "Tata! Este că, Fr. Seraph? "El a subliniat. Serafim. Graba de acolo, el a căzut la picioarele lui şi a spus cu sinceritate: "Tată! Am furat un cal, şi eu sunt acum fără a fi foarte slab, nu ştiu ce să va hrăni o familie. Si, spun ei, ai ghicit "O. Serafim!, Ţinând uşor capul, şi ataşarea său, a declarat:" se descurce singuri în linişte şi în grabă în cutare şi cutare (el îl numeşte) sat. Cand esti o apropie, oprit drumul spre dreapta şi trece curţile a patru case: nu veţi vedea ghişeu; du-te în ea, dezleg calul de la punţile şi aduce în tăcere. Agricultor imediat cu credinţă şi bucurie fugit înapoi, niciodată oprire. După ce în Sarov a fost un zvon pe care a găsit de fapt, un cal, în locul indicat.

Nijni Novgorod provincie, Ardatov judeţ, la familia de pe proprietatea sa, satul Nucha, orfani trait, frate şi soră, a aterizat nobilimii, Mihail Vasilievici şi Elena Manturovo. Mihail Vasilievici mulţi ani el a servit în Livonia în serviciul militar şi s-au căsătorit acolo, la nativ Livonia Anna Ernts Mikhailovna, dar apoi atât de violent bolnav, a fost forţat să demisioneze şi pentru a trece de a trăi în patrimoniul acestuia, satul Nucha. Elena, mult mai mic decât fratele său de ani de zile, a fost un personaj vesel şi visat numai de viaţă seculară şi căsătoria timpurie.

Boala Mihail Vasilievici Manturova a avut o influenţă decisivă asupra vieţii sale, şi în cele mai bune medicul a constatat că este dificil pentru a determina cauza şi proprietăţile sale. Astfel, orice speranţă de asistenţă medicală a fost pierdut, şi a plecat să caute un remediu pentru Domnul şi Biserica Lui sfântă. Faima viata sfanta a preotului. Serafim, a alergat în jurul toată Rusia este, desigur, a ajuns în sat şi Nuchi, situată la doar 40 de mile de la Sarov. În cazul în care boala a fost in floare, astfel încât Mihail Vasilievici căzut bucăţi de oase de la picioare, a decis să apeleze la sfatul de rude şi prieteni în Sarov Fr. Serafim. Cu mare dificultate a fost adus în iobagi pustnic lor trecere Kelii mai mare. Când Mihail Vasilievici, ca de obicei, a făcut rugăciune, preotul Fr. Serafim a ieşit şi la rugat cu amabilitate: "complaining, uita-te la nenorocitul Serafim" Manturov căzut la picioarele lui şi a început să solicite umilinţă bătrânii să-l vindece de această boală teribilă?. Apoi, cu participarea plin de viaţă şi de trei ori părinteasca dragoste l-au întrebat despre. Serafim: "Nu crezi ca esti Dumnezeu" Şi?, Fiind, de asemenea, de trei ori, ca răspuns la cele mai sincere, puternice, calde de asigurare de credinţă necondiţionată în Dumnezeu, marele mai mare a zis: "bucuria mea! Dacă sunteţi ca tu crezi, atunci cred că acelaşi lucru şi că totul este posibil credincios de la Dumnezeu, şi, prin urmare, au credinţa că Dumnezeu te va vindeca, dar eu, nenorocit Serafim, rugaţi-vă. " Apoi, despre. Serafim plantate în apropierea mormântului lui Mihail Vasilievici, care a fost în picioare în hol, iar el sa retras la celula sa, în cazul în care, după un pic de timp stânga, care transportă cu el ulei sfânt. El a ordonat Manturovo se dezbrace, picioarele goale, şi, gata să frecaţi le-a adus cu ulei sfânt, el a spus: "Pentru mine, acest har al lui Dumnezeu Eu sunt primul tu a vedea un medic", Serafim O. Mihail Vasilievici uns picioarele lui şi a pus şosetele asupra lor din stofa stofa de casa!. După ce bătrânul a scos un număr mare de firimiturile Qilya, turnat în haina sa-cozi, şi a dispus, cât şi merge cu nosheyu un hotel manastire. Michael V. ascultat iniţial preot nu fără teamă, dar apoi, dacă mulţumit cu el într-un miracol perfectă, a venit la bucurie de nedescris şi o frica omagial. Cu câteva minute în urmă, el nu a fost capabil de a urca în trecerea la Fr. Serafim neasistată, şi apoi brusc, în cuvintele bătrânilor sfânt, care deja o gramada de firimiturile, sentiment perfect sănătos, puternic şi aparent nu inflamat. În bucurie, sa aruncat la picioarele lui. Serafim, saruta-le şi mulţumesc pentru vindecare, dar mai mare mare ridicat Mihail Vasilievici şi a spus cu asprime: "Nu face Serafimova însufleţi mort, şi a aduce în jos în iad şi erectie? Ce vrei, domnule! Acest caz este unul Doamne, cine va face aceste celor care se tem de El şi rugaţi-vă asculta! Domnul Cel Atotputernic, dar după Cele mai Maicii Sale Lăudaţi "Apoi despre!. Serafim să Manturova.

A durat ceva timp. Dintr-o data, Mihail Vasilievici groază amintit trecut de boală, el începuse deja să uite complet, şi a decis să facă o altă excursie la Fr. Serafim, pentru a lua binecuvântarea lui. Pe drum Manturov gândit: a existat pentru mine, ca tatăl meu a spus, mulţumesc Domnului ... De îndată ce a ajuns la Sarov şi sa dus la Fr. Serafim, ca omul vechi mare îl întîmpină cu cuvintele: "Bucuria mea! Dar am promis să-i mulţumesc Domnului că El acorda viaţa noastră pentru tine "Surprins de previziune Bătrân, V. Mihail a răspuns:" Nu ştiu, domnule! Ce şi cum, ce faci pentru "Apoi? Pe. Serafim, uite la el într-un mod special, a spus vesel: "Ei bine, bucuria mea, tot ce ai, da Domnul, şi să ia pe o sărăcie spontan" Jenat Manturov; mii de ganduri alergat prin mintea lui într-o clipă! Deoarece el ar putea nu se aştepta o astfel de propunere de la om mare. El a amintit de tineret evanghelic, la care Hristos a propus, de asemenea, sărăcie voluntară pentru modul perfect de a împărăţia ceruri ... El a amintit că a avut nu unul, are o soţie tânără şi că, având în vedere toate vor avea nimic să trăiască ... Dar omul viclean vechi, înţelegerea gândurile sale, el a continuat: "Lăsaţi totul şi pekis despre ceea ce gandesti ca esti: Domnul nu va lăsa nici în această viaţă sau în viitor, nu va fi bogat, pâinea de zi cu zi tot o să ai." Caldă, sensibilă, iubitoare şi gata, puritatea sufletelor lor, pentru a îndeplini fiecare gând, fiecare cerere este atât de mare şi sfânt mare, pe care el a văzut doar a doua oară, dar îi plăcea să aibă, fără îndoială, mai mult decât orice altceva, Mihail Vasilievici imediat a răspuns: " Sunt de acord, draga mea! Ce binecuvântat ca eu să fac "Dar? Salvie mare vechi, pentru a testa foc Mihail Vasilievici, a răspuns:" Dar, bucuria mea, roaga-te, şi vă voi arăta cum să mă înveţe Dumnezeu "Apoi s-au despărţit ca prieteni şi viitoare cel mai mult! Diveevskiy funcţionari credincios al mănăstirii, ales Regina Raiului El Însuşi, în soarta pământului.

Cu binecuvântarea preotului. Serafim, Mihail Vasilievici Manturov vândut proprietatea sa, stabilit liber iobagi lor, şi ţinerea la timp banii şi a cumpărat numai Diveevo 15 de acri de teren în spus despre el. Serafim loc, cu cele mai stricte poruncile: să păstreze acest pământ, niciodată să nu vândă pe nimeni să-i dea şi lăsa moştenire după moartea mănăstirea sa Serafimova. Pe acest teren, Mihail Vasilievici stabilit împreună cu soţia sa şi a început să sufere dezavantaje. El a trecut printr-o mulţime de ridicol de la prieteni şi cunoscuţi, precum şi acuzaţiile de la soţia sa, Anna, o luteran nu, pregătite pentru feat spirituală a unei femei tinere nu tolera sărăciei, foarte nerăbdător şi fierbinte caracter, deşi, în general, un om bun şi cinstit. Toate viata minunata Mihail Vasilievici Manturov, un adevarat ucenic al lui Hristos, a suferit umilire la treaba evanghelice. Dar el a purtat toate cu blândeţe, în linişte, cu răbdare, cu umilinţă, cu blândeţe, cu umor, dragoste şi credinţă extraordinară, ksvyatomu mai mare, toate asculte neconditionat el, fără a face un pas fără binecuvântarea lui, ca şi cum el însuşi trădat şi toată viaţa întregi în mâinile sale Fr. Serafim. Nu e de mirare că Mihail Vasilievici a fost cea mai sigură despre elev. Serafim şi naiblizhayshim, prietenul său preferat. Preot Fr. Serafim, vorbesc despre asta cu oricine de orice fel, altfel nu-l descris ca fiind "Mişa", şi tot în legătură cu aparatul Diveyev, care îi este încredinţată numai, astfel încât toată lumea ştia acest lucru, şi fidel onorat Manturova, ascultarea de el în tot ceea ce fără îndoială, ca în cazul în care logofătul de preot.

A. Serafim dupa vindecare MV Manturova a început să ia alti vizitatori, şi, fidel promisiunea dată de Fr. Pakhomov, nu uitaţi Diveevskiy comunitate. El a trimis unele dintre novici la directoarea Ksenia Mikhailovna de zi cu zi şi se roage pentru ei, a primit revelaţia despre viitorul acestei comunităţi.

Luând vizitatori la manastirea sa, în celula sa de 15 ani, Fr. Serafim nu a părăsit încă poarta şi a plecat nicăieri. Dar în 1825 el a început să ceară binecuvântarea lui Dumnezeu pe el la sfârşitul şurubului.

25.11.1825, în ziua de memorie de Sf. Clement, Papa, şi Petru al Alexandriei, într-un vis, Maica lui Dumnezeu, însoţită de aceşti sfinţi a fost de aproximativ. Serafim şi ia permis să iasă din poarta si du-te în deşert.

După cum se ştie, de la 1825 la aproximativ. Serafim a început să se uite după binecuvântarea sora lui în primul rând, şi apoi se virtuos comunitatea seful Diveevskiy, Ksenia Mikhailovna, pe care tatăl meu a sunat: "un stâlp de foc de la sol la cer" si "spirituale zăngăni. Desigur, bătrână Kseniya Mikhailovna profund respectat şi foarte citit despre. Serafim, dar recent, ea a acceptat să modifice statutul comunitatea lor, care părea grea, Fr. Serafim, şi toate au fugit de asistenţi medicali comunitari. Numărul de asistente medicale a crescut atât de mult în obschinke care a fost necesar să se extindă posesiunile lor, dar nu a fost posibil, fie într-un fel sau în alt mod. Preot Fr. Serafim, de asteptare pentru un Mikhailovna Kseniya, a încercat să o convingă să înlocuiască un statut greu de Sarov mai uşor, dar ea nu le putea auzi. "Ascultă la mine, bucuria mea!" - A vorbit despre. Serafim - dar Bayou neclintit în cele din urmă a replicat: "Nu, domnule, să-l fi vechi, tatal nostru a avut deja aranjat pentru un constructor Pahomie", apoi pe. Serafim să comandant Diveevskiy obschinki, asigurat că îi poruncise mare fosta albie a mamei lui Alexandru nu se mai află pe conştiinţei sale, sau că nu a venit la ora de voinţa lui Dumnezeu. Temporar pe. Serafim nu a fost inclusă în obschinki caz, şi numai prin darul Preştiinţa trimis ales al lui Dumnezeu surori materiei de a trăi în Diveyevo, spunând: "Vino, copilul meu, în obschinku aici, în apropiere, mama mea un colonel Agafia Semyonovna Melgunov, robul minunate ale lui Dumnezeu şi pilonul , mama Kseniya Mikhailovna - acesta vă va învăţa toate! "


(Traducere Google din rusa)
Pages: 1 2 3
Reference URL's