Iasi – Cuvioasa Parascheva – Golia – Biserica Sf. Petru si Pavel – Galerie Foto

IasiIasi este centrul cultural, economic si academic al Moldovei. În Iasi, se afla Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, cea mai veche din oras, ctitorie a lui Stefan cel Mare, restaurata integral la sf. sec. XIX. De asemenea, mai pot fi vizitate biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia, marturii ale gusturilor estetice ale unui mare domnitor Vasile Lupu, Catedrala Mitropolitana, Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu “Masa Umbrelor”, aleile Copoului cu mireasma de tei si cu ecouri de vers eminescian (Teiul lui Eminescu si Muzeul “Mihai Eminescu”), Casele memoriale “Mihail Sadoveanu”, “George Topârceanu”, “Mihai Codreanu”, “Otilia Cazimir”, Biblioteca Universitara “Mihai Eminescu”, fondata ca biblioteca a Academiei Mihailene.

Turnul Goliei

Turnul GolieiInalt de 30 de metri, cu 120 de trepte pe care trebuie sa le urci pina ajungi la galeria superioara, turnul Goliei era, pina acum citeva zeci de ani, unul dintre cele mai inalte puncte de pe harta arhitectonica a Iasului.

Dar, chiar depasit de cladirile mai noi, el a ramas unul dintre locurile de unde poti privi, de sus, Iasul. Iar perspectiva pe care ti-o ofera face sa merite escaladarea celor 120 de trepte circulare.

Punct de observatie pentru pompieri Turnul Goliei a fost ridicat odata cu manastirea pe care o strajuieste, prin 1546, cind logofatul Ioan Golia, care i-a dat si numele, a inceput constructia unei biserici la marginea, pe atunci, a Iasului. Evz

golia1

golia2

 

 

 

 

 

 

Biserica Barboi a fost construita între anii 1841-1843, si este opera arhitectului Andrei Caridi ajutat de catre mesterii Atanasie si Gheorghe, greci din Sisani, pe fundatia unei biserici datând din 1615 (Sfânta Vineri) construita de vornicul Ioan Ursu Barboi.

sf ap PetrusiPavel

sf ap PetrusiPavel1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. sf ap PetrusiPavel2Porticul, sustinut de coloane dorice este realizat în stil clasic, în timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice.

Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos. Biserica – are planul în forma de cruce greaca dupa modelul celor de la Muntele Athos.

Catedrala mitropolitana din Iasi

sf paraschevaIdeea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, apartine mitropolitului Veniamin Costachi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este actul de nastere al Catedralei mitropolitane. A fost ridicata pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba – secolul al XV-lea si Biserica Stratenia – secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Johan Freywald si Bucher, însa din cauza caderii boltii centrale, biserica ramâne în ruina pâna în anul 1880.

sf parascheva1sf parascheva2

 

 

 

 

 

 

Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atât în interior, cât si în exterior, sunt dominate de baroc.

sf parascheva3Sfînta Parascheva de la Iasi se bucura în tara de un cult deosebit, mai mult decît toti ceilalti sfinti care au moaste în România. În fiecare zi la Catedrala Mitropolitana din Iasi, de dimineata pîna seara tîrziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credinciosi de toate vîrstele si din toate locurile, veniti la rugaciune.

În mod deosebit, în sarbatori, în posturi si în fiecare vineri, considerata ziua Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se închina la racla cu credinta, aducînd flori, daruri si îmbracaminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobîndi ajutor, sanatate si binecuvîntare.

Dar cea mai mare zi de praznuire din tot anul este ziua de paisprezece octombrie, patronul Sfintei Parascheva, cînd are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din tara noastra, la care participa închinatori de la sate si orase, din toate colturile tarii.

sf parascheva4 În aceasta zi are loc un adevarat pelerinaj bisericesc national, care dureaza pîna la trei zile.

Înca din ajun se scot în fata Catedralei moastele Sfintei Parascheva si timp de doua zile si doua nopti credinciosii stau la rînd pentru închinare.

Multumim Daniel pentru fotografii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.