Icoana de pe geam – “Floarea cea Nevestejita”

Intr-o zi de 16 aprilie, o pensionara din regiunea Samara a descoperit pe geamul casei imaginea Maicii Domnului. Vestea s-a raspandit si vecinii au sosit sa vada minunea.

be7e29fd03ee

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu in mana dreapta il tine pe Fiul Sau, iar in stanga tine un fir crin alb. Aceasta floare simbolizeaza floarea nevestejita a fecioriei si neprihanirii Preacuratei Fecioare carei Sfanta Biserici i Se adreseaza: „Tu esti radacina fecioriei si Floarea cea Nevestejita a curatiei”.

maica domnului

Nu se cunoaste cand si unde a aparut aceasta icoana in Rusia. Denumirea ei „Floarea cea Nevestejita” vine din cantarile închinate Maicii Domnului. Pe unele icoane in locul crinilor sunt zugraviti trandafiri sau alte flori. Icoanele facatore de minuni „Floarea cea Nevestejita” erau raspandite in Rusia de la Perm (Ural) pana in Poltava (astazi Ucraina), tamaduind multi bolnavi.

maica domnului2

Eu ma rog la Maica Domnului, dar o asa imagine minunata nu vazusem pana acum, povestea batrana. L-am intrebat pe un vecin ce icoana este si el avea un calendar cu icoane. Acolo a descoperit ca imaginea de pe geamul casei este icoana Maica Domnului “Floarea cea Nevestejita”. Femeia mers la preotul din localitate sa ii relateze minunea si cu totii au ramas impresionati de acuratetea culorilor si claritatea imaginii.

81b9d80d95ba

Imaginea este mereu vizibila din afara casei dar uneori nu se poate vedea din interior.

c8b5a14a97bb

Aceasta intamplare nu este singulara. astfel de aparitii minunate au mai fost semnalate de-a lungul timpului.

c4002b58f55b

“Era prin anii ’20 ai secolului trecut cand, vestea ca intr-un catun din stepa ruseasca, pe fereastra unei case, isi facea aparitia chipul Maicii Domnului ajunsese si la Moscova. Intrigate (represiunile si persecutiile religioase erau pe atunci in toi), oficialitatile au trimis o comisie sa vada despre ce este vorba. Localnicii au confirmat: da, in fiecare zi, Maica Domnului aparea pe geamul ferestrei. Se intampla pe inserat, atunci cand pe drumul de langa casa trecea, intorcandu-se de la pasune, ciobanul cu turma lui de oi. Imediat ce se facea auzit clinchetul clopoteilor de la gatul mioarelor, fereastra incepea, parca, sa prinda viata, prin aparitia, intai abia perceptibila, apoi din ce in ce mai clara, a chipului Maicii Domnului. Satenii se obisnuisera deja cu miraculoasa si imbucuratoarea aparitie, asa ca se adunau, seara de seara, in casa cu pricina, pentru a celebra o minune asa de mare, cu rugaciuni si evlavie.
Hotarata sa rezolve “problema”, comisia de la centru a analizat sticla: era curata, nici urma de vreo imagine pe ea. Desi n-au dat crezare celor relatate, au asteptat, totusi, pana spre seara. Din momentul in care au rasunat clopoteii de la grumazul oilor, vestindu-le apropierea, pe geam a inceput sa se contureze discret, dar destul de vizibil, o imagine. Cu cat se apropia turma de oi si sunetele de care era insotita erau tot mai puternice, cu atat devenea si chipul de pe fereastra mai clar, pentru ca in cele din urma sa spulbere orice urma de indoiala: imaginea de pe geamul ferestrei era a Maicii Domnului din Kazan, una dintre cele mai iubite icoane din Rusia. Dupa care, pe masura ce oile se departau, imaginea se tot estompa, disparand in cele din urma, la fel de misterios dupa cum aparuse. Scepticii trimisi de la “centru” au privit din nou geamul. Era curat. “De unde aveti sticla?”, se repezi cu intrebarea unul dintre ei. Stapanul casei o luase dintr-un conac devastat si abandonat. “Si sticla unde era?”, a continuat iscoditor interogatorul. “Acoperea o icoana”. “E clar. Vopseaua s-a evaporat si a influentat sticla, a avut loc o reactie chimica. Imaginea apare cand soarele se apropie de asfintit si razele lui lumineaza sub un anumit unghi”, explica el cu emfaza, fara a-i mai asculta pe localnicii care sustineau ca imaginea sfanta aparea si in zilele ploioase, cand astrul zilei era ascuns dupa nori. Sticla geamului cauzatoare de zvonuri perturbatoare a fost confiscata si, fara indoiala, distrusa. Localnicii au ramas insa pana azi cu convingerea ca au fost martorii unui miracol adevarat.”Formula As

Kazanskaia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.