Desi seismologii din toata lumea cerceteaza fenomenul, nu s-a gasit inca o metoda concreta de avertizare in caz de cutremur. Cu toate acestea observatiile facute de oamenii din toata lumea abunda in relatari despre animale agitate, nervoase, cu un comportament neobisnuit. Prima consemnare a unui asemenea comportament a fost inainte de cutremurul ce a dus la devastarea orasului Helikos, din Grecia antica – anul 3232 i.e.n. Iesirea iepurilor si a nevastuicilor din vizuine a mirat, dar fenomenul nu a putut fi inteles si nici corelat cu seismul.
Un grup de cercetatori britanici au observat ca broastele raioase din regiunea
In muntii Pamir oamenii de stiinta au descoperit un peste mic, “Elefantul de Nil”, ce poate prezice cutremurele cu patru zile inainte de producerea lor.
In 1902, vulcanul Mont-Pele din insula Martinica a erupt lasand in urma lui peste 30.000 de morti. Cu toate acestea salvatorii nu au descoperit in zona afectata de vulcan animale moarte cu exeptia a catorva pisici si caini. Mai tarziu s-a aflat ca multe animale de companie au parasit orasul anuntand o eminenta catastrofa.
Nenumarate rapoarte arata ca multe specii de animale presimt cutremurele si eruptiile vulcanice.
Cu cateva ore inainte de cutremurul ce a lovit orasul Skopje, in anul 1963, patrupedele de la gradina zoologica erau foarte agitate si speriate insa oamenii nu au inteles motivul comportamentului neobisnuit.
In 1976, la Friuli, cateii au inceput sa urle si pisicile erau foarte agitate. La putin timp regiunea a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 6.4 grade pe scara Richter.
Cu 12 ore inainte de seismul ce s-a produs in anul 1976 in Maroc, cainii si pisicile au fugit din cladiri pe strazi. Chiar si indiferentele camile au incercat sa iasa din tarcuri.
Filipinezii dau crezare comportamentului neobisnuit al animalelor stiind ca ele ii pot avertiza de producerea unei eventuale eruptii vulcanice.
Rezidentii dintr-un sat indonezian, Sumatra, spun ca inainte de seismul ce a lovit zona in 2004 cateva zeci de elefanti au disparut in jungla. Comportamentul lor ciudat a fost observat si cu ajutorul dispozitivelor electronice de monitorizare.
Un biochimist crede ca si oamenii pot simti seismele. Multe persoane au acuzat dureri de cap, iritabilitate, insomnii, stari de greata inainte de producerea unui cutremur. Putini sunt insa cei ce dau importanta unor astfel de stari. Cresterea in intensiate a campului electrostatic afecteaza insa perceptia animalelor, mult mai sensibile la schimbarile din mediu decat oamenii.
Mai multe despre comportamentul animalelor in caz de cutremur gasiti pe Forum