Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Aproape de Dumnezeu – Manastiri ce ating Cerul

Acolo unde muntii ating cerul si daca intinzi mana aproape ca poti atinge norii, pe crestele golase, salbe de manastiri strajuiesc vazduhul infinit.

In aceste locuri murmurul rugaciunilor s-a impletit cu vuietul vantului si doar pasarile cerului spargeau linistea. Calugarii vin aici pentru a se ruga in liniste, departe de galagia zilnic si tot aici se curatesc prin rugaciuni neintrerupte si post aspru.

Meteorele reprezinta cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, dupa Sfantul Munte Athos.

Meteora este in totalitate pamant sfant, loc sfant zidit si pazit de Dumnezeu, pentru ca aici s-a sfintit fiecare stanca, fiecare pestera, fiecare piatra, pentru ca o multime de cuviosi ascetici si martiri s-au rugat si s-au indumnezeit pe stancile si vaile acestui loc.

Pe aceste stanci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Inca din secolul al XI-lea, cand au venit aici primii asceti crestini, calugarii vietuitori in acest peisaj aspru au fost strajeri si paznici ai Ortodoxiei.

Cele sase manastiri sunt construite pe piloni din piatra naturala (gresie), la marginea de nord-vest a Campiei Tesaliei in apropierea raului Pinos si Muntii Pindului, in centrul Greciei. Cel mai apropiat oras este Kalambaka. Meteora este inclusa in Patrimoniul mondial UNESCO.

Ca fenomen fizic este unic in toata lumea. Aceasta formatiune de stanci a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv in forma de delta s-a scindat in pietre si stanci uriase compacte cu inaltimi de pana la 400 metri.

Manastirea Rongbuk, construita in ultimul an al secolului XIX, este situata la poalele Varfului Chomolungma, pe o altitudine de peste 5.100 metri deasupra nivelului marii, fiind cea mai inalta asezare religioasa de pe Pamant.

Cu altitudinea de 8.848 de metri, varful Everest este impresionant si intimidant deopotriva. Putini se incumeta insa sa urce pe “acoperisul lumii”. Pentru ceilalti exista posibilitatea de a ajunge relativ usor, cu masina, pana la circa 5.100 de metri altitudine, unde este situata manastirea Rongbuk – cea mai inalta asezare religioasa de pe Pamant – , si de unde se pot bucura de panorame spectaculoase.

Templul Rongbuk se înalta pe partea laterala a singurului drum de acces spre Chomolungma. Desi manastirea nu se intinde pe o suprafata mare, a devenit cunoscuta in intreaga lume datorita pozitiei sale unice. Numerosi alpinisti si exploratori, chiar si producatori de film, sunt atrasi de aceasta zona.

Sigiriya sau Piatra Leului, e un sit arheologic uimitor, dominat de stanca de forma cubica din mijlocul sau. Roca vulcanica are 370m inaltime, iar toate cele 4 laturi sunt foarte abrupte. Suprafata plata din varf are 1,4 ha.

Se crede ca Sigiriya este o manastire budista din secolul IV, iar complexul inconjurator era un oras ocnstruit de regele Kasyapa, un secol mai tarziu. Varful adaposteste ruinele unui castel construit de regele Kasyapa – rezervoarele de apa sunt inca vizibile. Dupa moartea sa, castelul a revenit manastire. sursa

Sigiriya sau „Stânca Leului” a fost pentru o scurta perioada capitala Sri Lankai medievale. Orasul este construit din piatra masiva si este împodobit în interior cu fresce ce ilustreaza înfatisarea fecioarele ce ar fi facut parte, conform miturilor, din haremul împaratului. sursa

Sigiriya (Sri Lanka). Stânca Sigiriya este, de fapt, un dop de magma întarita, ultima ramasa dintr-un antic vulcan, erodat în timp. Cetatea, construita din piatra masiva a fost chiar capitala republicii Sri Lanka în timpuri medievale. Numele stâncii înseamna Stânca leului si a servit ca refugiu pentru calugarii budhisti în secolul III î.Hr. sursa

Goreme este o localitate aflata in vechea Capadocie, o regiune cu o puternica istorie, aflata in Turcia. Privita intr-un cadru mai larg, aceasta este asezata in provincia Nevsehir din Anatolia Centrala. Parcul National Goreme, aflat in localitatea cu acelasi nume, a fost trecut in lista monumentelor mondiale UNESCO in anul 1985.

Cu aspectul ei misterios, selenar, Cappadocia este cu siguranta unul dintre cele mai extraordinare locuri pe de Pamânt, iar carierele de tuf în interiorul carora sunt încastrate locuinte si biserici, reprezinta principalele puncte de atractie ale zonei. Creatorul acestui peisaj, este vulcanul Erciyes sau Argaeus, care a împrastiat în zona cantitati imense de cenusa de-a lungul perioadei sale de activitate.

Aspectul selenar al tinutului se datoreaza eroziunii rocii vulcanice sub influenta factorilor de mediu, de-a lungul secolelor. Primii locuitori ai acestor meleaguri, au fost fugarii persecutati de legiunile romane, în secolul al VII-lea, iar între secolele X si XV, a devenit un loc de pustnicie pentru multi monahi care au ctitorit aici biserici, capele, manastiri si schituri, sculptând roca vulcanica.

Manastirea Taktsang Lhakhang, situata în apropierea orasului Paro, atârna pe o stânca abrupta la o înaltime de 700 metri deasupra vaii Paro. Pantele montane sunt aproape verticale, iar distanta aparenta este compensata prin numeroasele trasee.

În 1998 manastirea a fost arsa aproape complet si restaurata doar cu sapte ani mai târziu.

Emei cunoscut si ca “Varful Maretei Sprancene” este cel mai intal si cel mai sfant dintre cei patru munti din traditia budista din China. Dominand campiile fertile ale Sichuan-ului, se ridica semet la peste 3000 m altitudinte, iar stancile din partea vestica sunt orientate spre platoul tibetan.

Emei este o intindere de paduri tropicale si casa pentru mii de plante rare, animale salbatice si plante medicinale.
De-a lungul istoriei sale sacre, Emei a dat nastere unor intelepti extraordinari care au adus faclia iluminarii in istoria asiatica. sursa

Exit mobile version