Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Atentie Romania ! Falia Vidraru – Snagov – Shabla s-a reactivat !

Va prezentam o scrisoare deschisa, atribuita col (r). prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA. Dl. Rizea trage un semnal de alarma asupra reactivarii faliei tectonice Vidraru – Snagov – Shabla.

Sunt col (r). prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA. Cei mai multi dintre destinatarii acestui mesaj ma cunoasteti, cu bunele si mai putin bunele lucruri pe care le-am facut în cei 25 de ani ca ofiter de informatii si contrainformatii economice.

Sunt inginer petrolist si mi-am dat doctoratul în 2001, dupa mai bine de 5 ani de cercetari în care, sub coordonarea distinsului prof. univ. dr .ing. George IORDACHE de la UPG Ploiesti, am studiat în schelele Tg. Ocna, Ocnele Mari, Ocna Mures etc. “exploatarea zacamintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor”, cu o teza în premiera nationala.

Respectabilii membri ai comisiei de doctorat, dar si cei care au fost în sala la sustinerea publica, îsi amintesc poate cât de mult am insistat în încheierea expunerii tinute în amfiteatrul Ap10 al UPG Ploiesti sa se sesizeze în mod oficial atât reprezentantii SALROM Bucuresti (prezenti în sala), cât si ai celorlalte institutii abilitate, despre pericolul iminent al producerii de catastrofe tehnico-ecologice, prin prabusirea plafoanelor unor câmpuri de exploatare a sarii, în schelele mai sus mentionate, dar si în alte zone. Ma ofeream atunci, împreuna cu conducatorul meu de doctorat, sa efectuam gratis o lucrare de consolidare subterana a unor burdufuri subterane de saramura, dupa o reteta si tehnologie proprie, cu sprijin financiar si tehnic din partea Ministerului Industriei. Semnalul meu public era un strigat de disperare si mare îngrijorare, rezultat al cercetarilor efectuate, un punct de vedere stiintific pe care doar câteva persoane initiate l-au putut întelege în profunzime.

La aproape o luna de la afirmatiile mele publice au avut loc acele accidente tehnice la Exploatarea Ocnele Mari, judetul Vâlcea, mult mediatizate, cu pierderi materiale mari si consecinte sociale negative, pe masura.

Ceea ce ma îngrijoreaza pe mine este continutul unui e-mail pe care l-am primit în martie 2010 de la niste specialisti petrolisti si geologi. Atunci nu i-am acordat prea mare atentie. Nu stiu unde a aparut articolul de mai jos, dar fiind public, rog pe cei care care cunosc si înteleg pericolul ce ne paste odata cu producerea de mici cutremure prin utilizarea tehnologiei de fisurare hidraulica si asocierea acestora cu acela al reactivarii faliei seismice pe directia Vidraru-Snagov- Shabla (Bulgaria), sa traga un semnal de alarma, înainte de a fi prea târziu.

Las pe fiecare dintre dumnevoastra sa citeasca acest e-mail (pe care îl pastrez si-l pot retransmite celor interesati) si sa trageti concluziile necesare.

Cred ca nu trebuie sa fii mare specialist în geologie ca sa realizezi ca producerea de mici cutremure prin fisurarea hidraulica în perimetrul Neptun din Marea Neagra, poate activa ireversibil falia mai sus-mentionata si poate aduce mai aproape în timp un cutremur devastator.

 

S-a reactivat falia seismica Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasa decât cea din Vrancea.

Pentru România sunt doua vesti în ceea ce priveste seismicitatea: una proasta, cealalta foarte proasta. Profesorul universitar Vasile Mocanu spune ca ne putem astepta oricând la un cutremur în zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adica mai mult decât cel din 1977. În plus, s-a reactivat falia tectonica Vidraru – Snagov-Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea.

Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Daca aici cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri, exista o multime de alte focare de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul tarii, din Banat pâna în Dobrogea si din Satu Mare pâna la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pâna la 70 de kilometri adâncime si au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafata se activeaza o data la 50 sau la 100 de ani.

Harta seismicitatii din România pune în evidenta 22 de focare seismice altele decât cel din Vrancea. Acestea se activeaza periodic, o data la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru – Snagov – Shabla (Bulgaria) – linie rosie groasa – s-a reactivat. În acest moment, avem practic înca doua focare seismice pe lânga cel din Vrancea

România este o tara activa din punct de vedere seismic si ne putem astepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea. Din pacate, în acest moment se poate spune ca s-a reactivat si falia Vidraru- Snagov-Shabla (nord-estul Bulgariei-n.r.), care se prelun-geste sub Marea Neagra, falie care produce cutremure de suprafata foarte periculoase”, ne-a spus Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii Bucuresti. Diferenta dintre cutremurele de suprafata si cele de adâncime este ca primele se resimt pe o arie redusa, dar lasa în urma distrugeri uriase, asa cum s-a întâmplat în Haiti, de pilda. Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime si pagube atât de mari, cum a fost cazul recent din Chile.

“Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem într-o zona seismica. În Chile, de pilda, a fost cutremur de peste 8 grade, urmat de replici puternice, dar nu au fost asa multe victime si pagube materiale. Asta pentru ca ei îsi contruiesc locuintele pe structuri de sina de cale ferata. Adica stiu ca stau într-o zona activa seismic si sunt pregatiti”, a adaugat profesorul Victor Mocanu.

Daca priviti cu atentie directia faliei, veti vedea ca aceasta este tangenta perimetrului NEPTUN din Marea Neagra unde urmeaza sa se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de sist, interzisa în mai multe tari europene si celui de securitate seismica al centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda. Oricând putem avea o Fukushima pe teritoriul national! Este cazul ca toti specialistii români din tara si strainatate,(cercetatori, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geologi, petrolisti si gazisti) care au cunostinta despre riscurile si amenintarile de acest gen, inclusiv Academia Româna sa-si spuna punctul de vedere pentru a se lua o decizie corecta, în privinta oportunitatii trecerii la exploatarea gazului de sist din perimetrele concesionate.

Doamne, ocroteste ROMÂNIA!

Marian RIZEA

Ploiesti-Romania

19.04.2012

Exit mobile version