Taina Spovedaniei prin care marturisim pacatele personale, când încercam sa refacem unitatea spirituala cu Biserica, unitate zdruncinata de pacat, se realizeaza în Biserica în fata parintelui duhovnic. Asadar, Taina Pocaintei este singura din cele sapte pe care le are Biserica în care exista o întâlnire personala, un dialog intim între preot si credincios.
Prin fapta aceasta de pocainta, în care credinciosul se asaza sub epitrahilul preotului si marturiseste pacatele sale, asteptând de la Dumnezeu iertare de pacate, omul are aceasta ocazie de a vorbi, de a se descarca de povara pacatelor sufletesti, de a spune ce are în el, de a fi ascultat cu rabdare, cu pricepere si cu multa încredere.
Nu este vorba de un ritual în preajma marilor sarbatori sau în timpul postului, ci este un act responsabil, în care credinciosul alearga la preotul duhovnic pentru eliberare de pacate si vindecare, ca la un doctor.
Si daca un doctor foarte bun se gaseste mai greu, iar acestia sunt mai rari, la fel si un duhovnic bun se gaseste mai greu si descoperirea lui se face prin lucrarea Duhului Sfânt, nu este o simpla întâmplare. Este si o alegere pentru ca îl cautam, dar si un dar pe care ni-l daruieste Dumnezeu la nelinistea noastra, la cautarea noastra. Lumina