Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Biserica „Iancu Nou“-Balaneanu

Situata pe soseaua Mihai Bravu, în apropiere de Piata Iancului, Biserica „Iancu Nou“-Balaneanu este o marturie a evlaviei si credinciosiei enoriasilor cartierului din anii 1872-1873, proprietari si negustori, care au dorit sa ridice un locas de cult întru slava lui Dumnezeu si pentru împlinirea cerintelor sacramentale si liturgice zilnice. Lucrarile actuale reprezinta si ele marturii ale evlaviei celor de azi, oameni darnici, care au construit Asezamântul social-parohial „Sfântul Ierarh Nicolae“ între 2009 si 2010: consolidarea, restaurarea si repararea bisericii parohiale între 2011 si 2014; consolidarea, extinderea si supraînaltarea capelei mortuare; construirea agheasmatarului, a pangarului si a lumânararului între 2012 si 2014; amenajarea incintei si a gardului împrejmuitor al ansamblului edilitar parohial între 2013 si 2014, toate acestea prin grija, coordonarea si dragostea parintelui paroh Augustin Rusu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pictura bisericii, în fresca în stil neobizantin, a fost realizata între anii 1957 si 1959 de pictorul Gheorghe Vânatoru. Aceasta înlocuieste vechea pictura în ulei, care data din anii 1912-1913. Actuala pictura respecta principiile iconografice bizantine. Pictura a fost restaurata în anul 1983 de pictorita Videa Virginia, iar în anul 1995 a fost refacuta de pictorul Rondeli. În stânga intrarii în curte este amplasata o troita din lemn închinata eroilor, loc unde se savârseste parastasul la sarbatoarea Înaltarii Domnului – Ziua Eroilor.

Biserica are doua turle pe plan octogonal, de dimensiuni egale: prima turla Pantocrator deasupra naosului si a doua turla de deasupra naosului. Aceasta a doua turla a fost si clopotnita pâna la cutremurul din 10 noiembrie 1940, când s-a prabusit. Între anii 1978 si 1982 s-au efectuat reparatii la fisurile din zidarie si refacerea tencuielilor exterioare. Decoratia exterioara a bisericii este eclectica, iar vestibulul adaugat în anul 1957 este marcat de un fronton triunghiular cu cruce asezata pe un mic postament central, tratat cu trei rânduri de caramida aparenta si benzi tencuite ce mascheaza acoperisul. lumina

Exit mobile version