Probabil este ascuns în Tara Hategului si prin muntii care o împrejmuiesc, aparata, asa cum spun legendele, de cumplitul blestem al lui Decebal. Regele dac i-a blestemat pe cei care vor trada secretul comorii celor de sânge strain, sa fie pedepsiti de Zamolxis, iar profanatorii de comori sa nu se poata bucura nici macar o zi de aurul furat. Blestemul lui Decebal este dublat si de cumplitul blestem al sarpelui (asa cum spun localnicii): cel care profaneaza comoara este muscat mortal de un sarpe, care poate aparea oriunde: în haine, în casa, în pat.
Una dintre primele victime ale blestemului lui Decebal ar fi fost cardinalul Georg Martinuzzi, guvernator al Transilvaniei între 1541-1551.
Conform umanistului austriac Wolfgang Lazius, averea imensa a lui Martinuzzi ar fi provenit dintr-o comoara descoperita în apele râului Strei, râul Hategului. Lazius noteaza ca în anul 1543, câtiva pescari au gasit în apele Streiului mai multi galbeni. Ei au continuat sa caute si au descoperit sub apa o bolta zidita si partial surpata, din cauza radacinilor copacilor crescuti pe mal. În bolta au descoperit 40.000 de monede de aur, cu efigia lui Lisimah, regele Macedoniei, precum si “sloiuri de aur”, probabil aur topit si neturnat în forme. Numai monedele cântareau peste 300 kg.
Cardinalul Martinuzzi a ordonat arestarea pescarilor, confiscarea averii si efectuarea unei anchete. Torturati, pescarii au precizat locul unde au descoperit comoara. Pentru a pastra taina comorii, Martinuzzi a poruncit ca pescarii sa fie ucisi. În grota subterana, au mai fost descoperite câteva mii de monede de aur, care cântareau aproximativ 100 de kg. formula as