196 dintre cele 298 de victime ale catastrofei aeriene din Ucraina au fost recuperate si duse intr-un loc necunoscut. Stranse de pe camp de mineri, sateni si angajati ai Ministerului ucranian pentru Situatii de Urgenta, trupurile au fost preluate de rebeli pro-rusi. Confuzia cu privire la destinatia convoiului amplifica furia liderilor occidentali si suferinta rudelor. Mai mult, expertilor internationali inca nu li s-a permis accesul la locul tragediei, iar despre soarta cutiilor negre nu se stie, oficial, nimic.
Pe campul de langa Hrabovo, unde s-a prabusit avionul malaysian, minerii veniti sa stranga cadavrele fac descoperiri atat de infioratoare incat au nevoie ei insisi de asistenta medicala. Oamenii nu au nici pregatirea, nici compasiunea de care ar avea nevoie in asemenea imprejurari. Stranse in mormane la marginea drumului, trupurile au fost apoi mutate intr-un tren frigorific.
“Sunt socat de imaginile de la locul tragediei, care tradeaza o lipsa de respect strigatoare la cer. Impotriva tuturor regulilor unei investigatii serioase, oamenii se plimba liberi printre ramasite si obiecte personale si recognoscibile ale victimelor. E de-a dreptul dezgustator”, a spus Mark Rutte, prim-ministrul Olandei.
Zona pe care sunt imprastiate resturile avionului si ale victimelor este controlata de rebeli, adica exact aceiasi indivizi despre care se crede ca au si doborat avionul, cel mai probabil din greseala.
Observatorilor OSCE li se ingaduie doar un acces restrictionat in perimetru. Sunt urmariti pas cu pas de rebelii inarmati, iar uneori li se blocheaza inaintarea prin vehicule mari puse de-a curmezisul drumului. Pe de alta parte, in zona umbla netulburati atat localnici, cat si ziaristi.
“Este o experienta stranie, cutremuratoare, sa mergi printre resturile avionului de pasageri. Ramasitele echipajului si ale pasagerilor zac pretutindeni si totusi inca n-a ajuns nimeni aici pentru a incerca sa afle ce s-a petrecut”, a spus Phil Black, corespondent CNN.
Daca initial i-au acuzat pe rebeli, oficialii ucraineni invinuiesc acum deschis Rusia. ”Nu teroristii beti controlati de rusi au apasat pe buton. A facut-o cineva bine antrenat, cineva care stie cum functioneaza acest echipament rusesc”, a spus Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei
Mai mult, Kievul a difuzat duminica o noua interceptare a unei discutii intre rebeli. Dateaza de vineri, 18 iulie, si ar dovedi interesul Moscovei de a controla ancheta.