Nu a existat vreo iesire a politicienilor în teritoriu, vreo blocare în subteran, vreo vizita la Rosia Montana ori vreun protest spontan sau organizat pe tema exploatarii aurului de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ca sa nu apara în prim plan o echipa de mineri, în combinezoane regulamentare, cu casti albe sau galbene pe cap si cu „lampase” cu spot la bereta.
Vreo 40 de oameni, zdraveni si cam tacuti, dovedind aplomb când e rost de scandat lozinci mobilizatoare, de genul: „România, nu uita, mineritu-i sansa ta!”.
Cei 40 de ortaci constituie, numeric, unul din cele doua schimburi ale echipei care mai lucreaza în minerit, la aceasta ora, în Rosia Montana. Echipa numara, în întregime, aproximativ 80 de oameni, cu totii facând parte din departamentul de securizare, întretinere si conservare a minei Catalina-Monulesti, „piesa” de patrimoniu a zonei, care „însumeaza 350 metri de galerie romana în curs de cercetare arheologica, în perspectiva amenajarii ei turistice”. Asa scrie pe un banner mare, umflat de vânt si arcuit triumfal peste strada principala, chiar în coasta intrarii.
Tot ei sunt cei care s-au blocat în subteran, în galeria turistica, la refacerea careia lucreaza, cerându-i premierului Ponta sa “zboare”, de-ndata, la Rosia Montana; aceiasi care l-au determinat pe Traian Basescu sa afirme ca “blocajul” e spectacol, oamenii protestând “într-o galerie de muzeu”.gandul