Exista doua feluri de fibre alimentare: solubile si insolubile. Niciunele nu se absorb în intestin. Fibrele solubile formeaza un gel vâscos, care acopera mucoasa intestinala cu un strat protector. Fibrele insolubile încorporeaza lichidul ajuns în tubul digestiv si îsi maresc volumul, din care cauza materiile fecale se înmoaie si devin mai usoare. Aceasta înlesneste si accelereaza deplasarea lor prin intestin, ca si evacuarea, care se va produce cu mai putin efort. Ambele categorii de fibre sunt importante nu numai pentru prevenirea sau ameliorarea constipatiei, ci si a altor tulburari digestive, cum sunt hemoroizii, diareea, sindromul colonului iritabil ori diverticulita.
Cele mai bune surse de fibre sunt fructele si legumele. Dintre fructele care le contin în cantitati maxime, putem mentiona merele, caisele, avocado, zmeura si capsunile. La legume, în capul listei se afla anghinarea, varza de Bruxelles si mazarea. Terapeutul Michael T. Murry, autorul lucrarii “Encyclopedia of Healing Foods” (“Enciclopedia alimentelor care vindeca”), îi îndeamna pe cei afectati de constipatie sa manânce ridichi proaspete. Pe lânga faptul ca ofera o multitudine de substante ce faciliteaza digestia, ridichile ajuta, de asemenea, la buna functionare a colecistului si contribuie la protectia anticancer.
Pentru a combate constipatia cronica, ar trebui sa consumati zilnic cinci portii de legume si cinci de fructe. Dar începeti cu prudenta. Daca veti ingera mai multe fibre decât este obisnuit organismul dvs. sa tolereze, puteti avea crampe si balonari. Nu va grabiti, ci încercati sa cresteti treptat ponderea fibrelor în alimentatia dvs., pe parcursul mai multor saptamâni sau luni.
Alimente de consumat cu prudenta
* Brânza – continutul de fibre alimentare al laptelui si produselor lactate tinde spre zero, în schimb în ele se gaseste o proteina insolubila, cazeina, care încetineste procesul digestiei si agraveaza constipatia. Daca aveti intestinul lenes, evitati lactatele.
* Ceaiul – Pe nedrept considerat de catre unii laxativ, ceaiul contine taninuri care fac mai consistente materiile din interiorul intestinului, întârziindu-le evacuarea. Asadar, el va poate ajuta la diaree, în niciun caz la constipatie.
* Uleiurile – Pe lânga faptul ca în ele nu exista aproape deloc fibre, uleiurile se întind ca o pelicula pe peretii stomacului, îngreunând digestia anumitor alimente, care apoi blocheaza colonul. Este de preferat sa va asigurati aportul de lipide din surse directe, neprelucrate, ca: avocado, nuci, masline, peste gras.
* Sucurile obtinute în storcator – Sucurile de fructe si legume pot ameliora constipatia, dar numai cu conditia sa nu-si piarda fibrele. Dintre fructe, specialistii recomanda în primul rând prunele, apoi merele combinate cu pere. Ca legume, puteti încerca spanacul si cartofii. Din pacate, storcatoarele puternice îndeparteaza cea mai mare parte a fibrelor din sucuri. Ca sa profitati mai mult de pe urma fructelor, pasati-le, pur si simplu, într-un blender, ori stoarceti-le manual. formula as