Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Craterul Patomsky – cuibul “Vulturului de foc”

Situat in regiunea Irkutsk, craterul Patomsky da si asatazi batai de cap cercetatorilor care vor sa ii afle secretele.

Craterul Patomsky a fost descoperit in 1949 de catre Vladimir Kolpakov si este unul dintre marile mistere ale lumii. Dupa marime si aparenta aduce mult cu un crater lunar…

Oamenii de stiinta au diverse ipoteze insa nu au reusit sa traga o concluzie definitiva.

Unii cred ca Patomsky este rezultatul caderii unui meteorit ( probabil Tunguska),altii considera ca este vorba de un crater vulcanic, etc. Probele luate au invaluit Craterul in si mai mult mister, deoarece s-a demonstrat prezenta apei de mare in mostrele prelevate.

Craterul este situat in zona de permafrost si are o vechime estimata la 500 de ani, Mica Epoca de Gheata. Patomsky este numit uneori si Conul lui Kolpakov( descoperitorul formatiunii) iar localnicii ii spun si Cuibul vulturului de foc.

Expeditia din 1961 a subminat ipoteza ca Patomsky ar contine un fragment din Meteoritul Tungus. Oamenii de stiinta au stabilit ca trunchiul inelar s-a format in 2 etaper si i-au determinat cu exactitate coordonatele.

Sondajele radiometrice si cele cu magnetometrul au descoperit un camp magnetic anormal. Datele prelevate sugereaza ca in crater, la o adancime mare, exista obiecte magnetice de profunzime. Se pare ca la 150 de metri adancime exista un elipsoid mare, dur, cu o conductivitate electrica ridicata.

Conul are aproximativ 10-15 m in partea superioara, 70-80 de m in partea de jos si diametrul conului de 130-150m. Adancimea santului circular este de aproximativ 8-10 m. Craterul poarta numele bazinului hidrografic unde a fost gasit. Cercetatorii exclud versiunea unei explozii deoarece in zona radiatia este relativ slaba si nu au fost gasit urme de uraniu. Nu au fost gasite nici urme de meteorit desii unii sustin ca aceasta ar fi cauza ce a dus la aparitia Craterului. Patomsky are o vechime aproximativa de 250 de ani, sustin cercetatorii.

Misterele din jurul craterului sunt complexe, copacii din jur cresc cu rapiditate asa cum se intampla la Cernobal, insa nu exista urme de radioactivitate crescuta.

Experimente de laborator arata ca nu un meteorit a cazut din cer la Patomsky, ci un cilindru greu!?!

Este cilindric deoarce sferic nu ar fi putut patrunde pana in maruntaiele Pamantului, astfel incat sa dizloce aproape o jumatate de milion de tone de stanca. Potrivit oamenilor de stiinta, obiectul are un diametru de 6-16 m si diametrul cilindrului de aproximativ 3 m. Bucatile de roca nu sunt imprastiate pe un teritoriu vast, ci sunt pe o zona restransa ca si cum ar fi fost impinse afara din adancuri cu mare atentie.

Multi se intreaba daca nu cumva Craterul Patomsky ascunde o nava extraterestra sau tehnologie din alte lumi.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Exit mobile version