Voltaire spunea “Despre culori si gusturi nu se discuta”. Acele lucruri care pot oferi cuiva placere nu trebuie sa placa si altor persoane. Traim intr-o lume plina deculoare si cu totii suntem de acord ca iarba este verde, cerul albastru si sangele este rosu. Cu toate acestea daca o persoana sustine ca pielea este albastra, iarba violet si marea alba cum ii putem demonstra ca nu are dreptate ?
Faptul ca iarba este verde iar cerul este colorat in nuante de albastru, nu implica neaparat aceeasi perceptie pentru toata lumea.
Culorile nu au o experienta proprie, ele fiind rezultatul unor aparente ce depind de reflexia luminii,in intuneric disparand complet. Culorile nu pot fi descrise decat prin comparatii cu obiecte a caror culoare este cunoscuta.
Orice culoare este obtinuta din combinatia a trei culori fundamentale : rosu, galben si albastru. Din galben si albastru rezulta culoarea verde, amestecul de rosu cu galben da viata culorii portocaliu, iar albastru combinat cu rosu ne da culoarea violet. Se spune despre o culoare ca este complementara in cazul in care aceasta este necesara a fi adaugata altor culori pentru a rezulta albul: astfel verdele fiind obtinut din combinarea galbenului cu albastru, se spune despre rosu ca este culoarea complementara a verdelui.
Culorile accidentale reprezinta unul din cele mai curioase fenomene datorate rezonantei retinei formand iluzii vizuale ciudate. Daca se priveste cateva clipe si de aproape o hartie de culoare rosie, dupa care se indreapta privirea asupra unei hartii albe, aceasta din urma pare verde.Dupa cateva clipe ochiul isi recapata insa sensibilitatea pentru tot restul culorilor.