O cercetare recenta sustine ca seria de cutremure care au lovit Noua Zeelanda intre 2010 si 2011 ar fi avut drept consecinta slabirea scoartei terestre. Oamenii de stiinta sunt de parere ca nivelul de energie eliberat de seisme este unul anormal, cu o intensitate extrem de ridicata.
Noua Zeelanda se afla situata in asa numitul “cerc de foc al Pacificului”, o zona de aproximativ 40.000 km, avand forma de potcoava, in care se gasesc 452 de vulcani activi, reprezentand 75% din totalul mondial, relateaza The Telegraph.
In urma cercetarilor efectuate, oamenii de stiinta au identificat un zacamant mare de roca sub suprafata pamantului, care s-a subrezit dramatic dupa aceste cutremure.
Zacamantul de sub zona care a fost afectata de cutremure este atasat de scoarta terestra, care a suferit fisuri pe scara larga de aproximativ trei mile.
In comparatie, cutremurele de magnitudine similara produse in alta parte a scoartei terestre au zona de roca sparta pe suprafete care se intind pana la 100 de metri latime. RL