Niciodata sa nu ne asteptam ca ceilalti sa ne vorbeasca politicos. Aceasta asteptare a noastra din partea celorlalti scoate în evidenta o trasatura a noastra egocentrista.
În primul rând, niciodata nu trebuie sa ne asteptam ca ceilalti sa ne vorbeasca politicos. Aceasta asteptare a noastra din partea celorlalti scoate în evidenta o trasatura a noastra egocentrista. Noi trebuie sa-i lasam pe ceilalti din jurul nostru sa vorbeasca asa cum vor ei. Parintele Porfirie spunea ca: „nu trebuie sa devenim cersetori ai dragostei. Ce trebuie sa facem noi? Trebuie sa-i iubim si sa ne rugam pentru ei cu tot sufletul.”
Vezi si Sfantul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul
Dar ce trebuie sa facem atunci când cineva ne insulta sau ne bârfeste?
Tot parintele Porfirie ne învata ca, atunci când cineva ne jigneste în vreun fel anume, sa ne gândim ca este fratele nostru care a fost stapânit de diavol atunci când ne-a jignit sau ne-a bârfit. Sa avem compasiune fata de el si sa-L rugam pe Dumnezeu sa aiba mila fata de el si fata de noi.
O persoana care îi judecã pe ceilalti nu Îl iubeste pe Hristos si nu-I respecta poruncile. Egoismul nostru e de vina si nu ne lasa sa iubim pe cei care ne fac rau. Parintele Porfirie ne ofera un exemplu: „Sa presupunem ca cineva este singur în desert. Deodata se aude o voce din departare care tipa dupa ajutor. El urmareste de unde vine sunetul si ajunge la locul faptei si acolo da de un lucru cumplit: un tigru care a apucat cu putere un om si îl sfâsie cu ghearele lui. Omul cerea disperat ajutor. În câteva minute ar fi fost sfâsiat în bucati. Cum putea cealalta persoana sa-l ajute? Este imposibil. Poate sa tipe dupa ajutor? Cine îl poate auzi? Poate ar trebui sa ia o piatra si sa omoare tigrul? Cu siguranta nu, am spune noi. Dar exact acelasi lucru se întâmpla si cu oamenii din jurul nostru care ne fac rau si pe care noi trebuie sa-i iubim. Însa oamenii din jurul nostru care ne fac rau nu sunt sfâsiati de un tigru, ci de un diavol.”
Nu realizam ca atunci când raspundem cu ura unui om care ne uraste nu facem altceva decât sa îl ranim mai mult si „tigrul” care îl stapânea pe el sa ajunga sa ne stapâneasca si pe noi. Cum ne iubim noi aproapele? Cum îl iubim noi pe Dumnezeu? Trebuie sa-i compatimim si sa-i iubim pe cei ce ne urasc si ne vor noua raul… „Ci toate câte voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii” (Matei 7,12).