La Patriarhie, mirosul de tamâie se amesteca gretos cu fumul gros de ulei ars de motor, pe care îl scot autocarele antice ale jandarmilor. De ani de zile, Boboteaza sau orice alta procesiune religioasa nu mai poate exista la români fara acest amestec de credinta si pulan. Ordonati umar la umar, între gardurile îndrumatoare ale Jandarmeriei, batrâni sau copii asteapta. De trei ani, la Patriarhie apa sfintita de Boboteaza se împarte din butoaie de catre jandarmi si seminaristi de la Teologie. Daca s-ar lasa la liber, ar iesi omor.
“Pentru ce e nevoie de toti jandarmii astia? Pai cine vine sa faca scandal si sa fure la biserica?”, îsi face cruce a mirare un batrân care asculta slujba de Boboteaza în fata Patriarhiei. Raspunsul avea sa vina în scurt timp, chiar dupa ce Patriarhul Daniel si-a încheiat predica cu un îndemn care a aratat ca Sfintia Sa îsi cunoaste prea bine oile credincioase.
“Anul acesta, avem 24 de butoaie de 500 de litri cu apa sfintita. Adica 12 tone de apa. De aceea, va rugam sa nu va grabiti si sa veniti în liniste si în rugaciune. Apa nu e din Dâmbovita, e din izvorul Mântuirii Maicii Domnului, de la o adâncime de 183 de metri, din gradina Patriarhiei. E apa plata, apa potabila”, încearca Patriarhul sa îmbuneze multimea. gandul