Un kilogram de rosii din import a ajuns sa coste în supermarket-uri cât unul de capsuni, în conditiile în care producatorii autohtoni de legume sustin ca au renuntat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au vazut nevoiti sa le vânda intermediarilor chiar si cu 20 de bani kilogramul.
„În alte state europene se practica TVA diferentiat pentru produsele de baza, nu 24% cum e la noi. Samânta, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum sa marim preturile. Cum sa fiu competitiv când eu dau 6 lei pe benzina la pompa si în alta tari fermierii au subventie de 50% la carburant”, a explicat Croitoru.
O alta problema de care se plâng producatorii o reprezinta intermediarii care controleaza pietele din marile orase. De multe ori, producatorii ajung sa-si vânda recolta la preturi foarte mici, produsele fiind foarte perisabile. „Fermierii care produc rosii nu au acces la piete si n-au de ales. Trebuie sa-si vânda marfa prin intermediari. Si daca tu ai rosii ajunse la maturitate, ele nu tin mai mult de 3-4 zile. Esti nevoit sa le dai mai ieftin, decât sa nu iei nimic pe ele”. gandul