Arta culinara chineza este renumita în lume înca din Antichitate. Specialistii în nutritie subliniaza ca de-a lungul timpului, chinezii au învatat cât de important este ca alimentele sa fie privite cu respect! “Principiul chinezesc” al alimentelor este acela potrivit caruia un preparat nu trebuie sa se adreseze doar gustului, ci si simtului vizual si, mai ales, nu hrana nu trebuie sa exceleze cantitativ, portiile mici, numai bune “de prins” cu betisoarele fiind secretul în ceea ce priveste mâncatul sanatos.
Medicina chineza si-a pus amprenta asupra artei culinare, impunând câteva elemente de baza. În ciuda faptului ca acest popor a inventat furculita, chinezii prefera sa manânce folosindu-se de betisoare. Desi pare incredibil, chinezii au inventat furculita: cea mai veche furculita din lume a fost descoperita în Nordul Chinei si dateaza din perioada dinastiei Xia (secolele XXI-XVI î.e.n). Ustensila pentru mâncat era utilizata doar de catre clasa conducatoare din China, iar betisoarele fiind preferatele chinezilor “de rând”. evz