Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Decoct, tinctura, vin medicinal

Decoctul, numit si fiertura, este procedeul de extractie prin fierberea produsului vegetal maruntit cu apa. În 250 ml de apa rece se pun 1-2 lingurite de material vegetal uscat si maruntit si se fierbe, la foc domol, timp de 5-10 minute în cazul partilor aeriene ale plantei (herba) si al organelor vegetale cu mucilagii. Durata de fierbere creste la 15-20 de minute la radacini, rizomi si scoarte. Solutia se strecoara fierbinte, reziduul se stoarce, iar volumul de lichid se completeaza cu apa fierbinte pâna la nivelul initial.

Tincturile sunt macerate la rece, în care solventul este alcoolul etilic, în diferite concentratii (40-70-90°). Durata de macerare este de 7-10 zile, în vase bine închise. Se consuma în cantitati reduse (sub forma de picaturi), administrându-se în putina apa sau într-o lingurita de zahar. Tincturile au avantajul extragerii mai complete a unor substante active, atenueaza anumite gusturi neplacute si pot fi consumate de bolnavii care nu pot bea cantitati mari de lichide (hipertensiune, edeme, ascita, blocaj renal).

Se prepara frecvent tincturi din matraguna, brusture, ciubotica-cucului, degetel, eucalipt, gentiana, menta, paducel, pelin, valeriana, usturoi.

Vinurile medicinale sunt forme medicamentoase recomandate numai adultilor. Plantele maruntite (afine, brusture, ciubotica-cucului, coacaze, leurda, menta, nuci verzi, rostopasca) se macereaza la rece timp de 7-10 zile în vin de buna calitate. lumina

Exit mobile version