Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Dumitru Constantin Dulcan – „Orice gând negativ ne face rau si noua, si Universului. Stresul poate sa paralizeze sistemul imunitar“

Asupra sistemului imunitar – un stres, o furie, o mânie de cinci minute poate sa blocheze celulele sistemului imunitar aproape pâna la cinci-sase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule si organe care produc limfocite. Acestea ne apara de virusuri, de bacterii si îsi fac datoria circulând în permanenta în organism. De pilda, celulele care mor trebuie îndepartate. Iar în organism exista celule limfotice killer sau ucigase, care înglobeaza aceste celule care mor, pentru ca altfel ele se pot fixa pe un loc, creeaza inflamatie si de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer. Asadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie sa circule în permanenta în organism ca sa poata si sa ne apere împotriva tuturor acelor substante care sunt straine de corp. Stresul le tulbura eficienta.

Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reactia pe care o are organismul la o trauma care poate sa fie fizica, psihica, emotionala. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esentiale: neuronul, ADN-ul, adica substratul genetic al organismului, si sistemul imunitar. În ceea ce priveste neuronul, stresul blocheaza neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni. Si iata ca în secolul nostru vorbim de o frecventa din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescânda a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacitatii intelectuale. Asupra acidului dezoxiribonucleic, deci asupra substratului genetic: cromozomii au niste proteine la capetele lor cu rol de protectie, se cheama telomeri. Stresul actioneaza asupra acestor telomeri, pe care îi scurteaza astfel. Mai exact, cu fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza, stresul actioneaza asupra lor, deci reduce pur si simplu longevitatea, durata vietii. Un exemplu: exista date de care dispunem, ale unor oameni care s-au ocupat de domeniul geneticii, si care spun ca, de pilda, în cazul unei mame care are un copil cu o suferinta cronica, se poate constata la nivel de telomeri ca este mai în vârsta cu 10 ani decât vârsta din buletin. Exista experiente care arata ca supunerea la stres are efectul acesta si, dimpotriva, scoaterea din stres a individului, alaturi de o anumita alimentatie, poate sa refaca acesti telomeri. Sunt experiente ale unor oameni de stiinta din Statele Unite ale Americii, mergând prevalent pe ideea de alimentatie vegetariana.

Orice gând negativ, care înseamna ura, invidie, ostilitate, agresivitate, violenta, inclusiv pronuntarea cuvintelor vulgare ne face rau si noua, si Universului. Deci noi trebuie sa fim extrem de atenti, sa ne controlam gândirea si emotiile, pentru ca altfel ne putem îmbolnavi. În momentul în care noi percepem realitatea, participam si aducem din câmpul cuantic una din posibilitatile realitatii, noi ne cream realitatea, cuvintele noastre devin substanta noastra, ceea ce spun eu bine sau rau, asta devine substanta mea, daca este rau, negativ, ceea ce mi se întâmpla mie nu e bine. Ne trezim cu tot felul de eczme, de tumori si ne întrebam cum au venit. Uite asa au venit, din ceea ce vorbim, din ceea ce gândim, din ceea ce simtim si ceea ce facem.

Adevarul

Exit mobile version