Legenda spune ca în urma cu sute de ani, la poalele Muntelui Elbrus, traia un popor de oameni cu sufletele neîntinate. Atât erau de altruisti si generosi, de iubitori acesti oameni, încât Mahomed, mesagerul lui Allah, a hotarât sa îi rasplateasca cu un dar divin, nepretuit: le-a trimis din cer o bautura care le vindeca ranile si le readucea tineretea în trupurile vlaguite de ani. Secretul retetei acestei miraculoase licori trebuia însa pazit cu sfintenie, dezvaluirea tainei pregatirii ei atragând mânia lui Allah. Câteva secole mai târziu, se spune ca mult tainuita reteta a bauturii a fost furata de un medic rus si adusa în Imperiul Tarist. Abia dupa Primul Razboi Mondial, reteta kefirului s-a raspândit în întreaga lume. Coincidenta sau nu, un lucru este cert: locuitorii de la poalele Muntilor Caucaz sunt si astazi cei mai longevivi de pe planeta!
Având aspectul unui buchetel de conopida, ciuperca laptelui este o îmbinare de bacterii si drojdii, o simbioza de microorganisme care cresc si se reproduc împreuna. Consumat cu regularitate, kefirul întareste sistemul imunitar, protejeaza flora intestinala, accelereaza eliminarea toxinelor, actioneaza ca agent antimicrobian si antiinflamator, coleretic si antiseptic, normalizeaza metabolismul, înlatura durerile de cap si echilibreaza tensiunea arteriala. Studii recente au demonstrat ca bacteriile acidului lactic ce se gasesc în kefir previn aparitia cancerului. Astfel, consumat zilnic, kefirul inhiba cresterea celulelor canceroase. formula as