„În mod normal, celulele se divid, însa în cazul cancerului sunt celule care se multiplica. De obicei, organismul limiteaza rata diviziunii celulare si mentine organele si celulele în niste parametri care sunt fiziologic normali. În cazul bolii, ele încep sa se divida necontrolat si atunci se dezvolta acele tumori. Ei bine, extractul acesta blocheza dezvoltarea lor si le aduce cumva sub control. Acesta este tipul de efect pe care noi îl cautam: blocarea diviziunii haotice”, a explicat el.
Totul a pornit de la ideea ca leacurile folosite de stramosi au, de fapt, fundament stiitific: „Exista plante care sunt promitatoare pentru domeniul acesta, fiindca ele sunt folosite si în traditia populara, etnobotanica. În ultimul timp, termenul acesta a fost folosit cumva distorsionat, pentru plantele acestea cu efecte psihotrope, dar etnobotanica înseamna folosirea traditionala a plantelor pentru diferite tratamente”, a precizat directorul Centrului.
Sute de specialisti din întreaga lume lucreaza în prezent pentru tratarea bolii care, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ucide anual circa opt milioane de persoane: cancerul. Echipa de la Centrul de Cercetari Bilogice din Jibou, judetul Salaj, vine însa cu o abordare noua: revenirea la medicina traditionala si punerea în evidenta a proprietatilor anumitor plante.
„Daca am include mai multe plante, în afara de cele patru – Angelica archangelica (angelica), Sedum telephium (norocel), Agrimonia eupatoria (turita mare) si Rumex acetosa (macris) – atunci ar însemna sa avem un proiect mai extins, poate chiar sa angajam cercetatori din strainatate. Pentru buna lui desfasurare, 100.000 de euro ar fi o suma foarte buna pentru analizele acestea curente, fiindca sunt reactivi, sunt substante foarte scumpe cu care se lucreaza”, a mai spus Sicora. Gandul