Bogata, diversa si exotica, istoria Egiptului a fascinat zeci de generatii si relatari despre viata locuitorilor si conducatorilor egipteni au ramas inscriptionate in piatra, suluri de papirus sau tablite de lut.
Piramide misterioase, morminte impunatoare, temple de o frumusete uimitoare, statui megalitice si numeroase intrebari ramase inca fara raspuns, ne ajuta sa creionam cu ajutorul mintii o civilizatie fascinanta.
Egiptenii ne-au lasat fresce si informatii despre agricultura, stiinte, scriere, religie, etc dar au urmarit indeaproape si viata zeilor.
Textele antice vorbesc despre niste dispozitive misterioase pe care le foloseau zeii, obiecte despre care adeptii “teoriei extraterestrilor antici” spun ca sunt niste aparate. Egiptenii antici credeau ca toate cunostintele preotilor si ale civilizatiei lor au fost mostenite de la zei.
Zeii aveau puteri supranaturale insa aveau si caracteristici umane, puteau fi raniti, se imbolnaveau, mureau.
Vechii egipteni credeau ca zeii au o tara a lor, fabuloasa si foarte indepartata. Acolo se putea ajunge doar cu barca cereasca.
Una dintre cele mai elaboroate coroane purtate de faraon este cunoscuta sub numele de coroana Atef. Aceasta coroana apare pentru prima data in timpul dinastiei a V-a si devine apoi mai complexa. Despre coaroana atef se spunea ca face legatura dintre faraon si zeul Osiris. Spre deosebire de Coroana Nemes sau Khepresh, coroana Atef este relativ rara.
Coroana Atef apare in 24 din 765 de scene. 15 aparitii sunt atunci cand regele oferea zeilor ofranda, 5 cand tamaia, 3 cand oferea produse alimentare, una cand descria o floare. Mai exista o imagine cu regele purtand aceasta coroana alaturi de 4 vite.
Coroana Atef pare mai degraba un dispozitiv decat un simplu obiect de podoaba sau maretie. Atunci cand poarta coroana Atef , regele poarta si un guler special si are intotdeauna “barba regala”.
In scenele unde apare coroana Atef , regele se afla in legatura cu zeii sau alaturi de ei.
Sa fi fost oare coroana Atef un dispozitiv de emisie receptie sau il ajuta pe faraon sa isi influenteze supusii ? Oricat ar fi fost de megalomani, stramosii nostri antici nu prea faceau economie la materiale de constructii si reprezentari artistice. Cu toate acestea podoabele ar fi cantarit cateva kilograme si nu ar fi fost prea confortabile.
In conformitate cu “Cartea egipteana a Mortilor”, coroana Atef i-a fost data de Ra. In prima zi cand si-a pus-o pe cap, Osiris a avut dureri de cap, iar cand Ra a venit seara, Osiris avea capul inflamat si umflat de la coroana fierbinte.
Pe buna dreptate ne putem intreba ce fel de coroana purta Osiris, astfel incat sa ii produca leziuni. Cum poate o simpla coroana sa ii produca unui om sangerari si scurgeri de puroi si de ce era fierbinte.
Desi numerosi arheologi au scotocit mormintele si templele egiptene, nu a fost gasita nicio coaroana atef sau macar o parte din ea.
Osiris i-a invatat pe vechii egipteni agricultura, crestera animalelor si viticultura,i-a invatat sa scrie, arhitectura, muzica, etc.El avea cunostinte vaste de la o civilizatie avansata pe care a oferit-o in mod alstruist si oamenilor. Tot Osiris a organizat o serie de lucrari hidrografice, a construit canale, a ridicat malurile Nilului astfel incat sa nu mai existe revarsari necontrolate. Osiris era bland dar ferm.
O alt zeu respectat si admirat de vechii locuitori ai Egiptului a fost Thoth ( vezi mai multe despre Thoth). El era stapanul magiei, putea muta obiectele cu vocea lui, era un mare intelept, cunoastea cerurile, numara stelele, etc.
Potrivit oamenilor de stiinta structurile asa-numitei Casa a lui Osiris sunt extrem de vechi. Structurile pe care se sprijina sunt realizate din monoliti de peste 200 de tone si sunt cateva sute de astfel de blocuri de piatra.
Uimitor ramane faptul ca egiptenii antici au fost in masura sa mute blocuri de piatra ciclopice si le-au prelucrat cu o acuratete de bijutier. Se pare ca detineau niste masini de taiat piatra foarte vechi si misterioase. Precizia cu care au taiat bazaltul este uimitoare. Inscriptiile sculptate in piatra au o finete greu de reprodus, mai ales in piatra dura. Faraoni, temple, articole de imbracaminte, bijuterii, barci, etc sunt gravate de o mana extrem de bine instruita si cu o unealta ce transforma granitul in lut. Studiile facute de cercetatori au dus la concluzia ca stramosii egiptenilor foloseauun instrument necunoscut ce a lasat urme in piatra.
Poate parea hilar dar imi relata cineva o intamplare greu de inteles pentru noi, cei de astazi. Cu ani multi in urma cativa turisti au mers sa viziteze Egiptul. Uimiti de constructiile gigant si de blocurile imense de piatra, au intrebat ghidul cum au fost aduse aceste pietre, prin ce procedeu. Raspunsul a venit simplu si clar ” au zburat”. Mda, este un raspuns atat de fantastic dar atat de simplu incat pe noi, ne lasa cu gura cascata. Poate generatiile urmatoare se vor amuza copios daca vor afla ca noi mergem la piata cu sacosa si nu ne teleportam.
Miturile vechilor egipteni relateaza despre o cutie misterioasa in care Ra isi tinea obiectele personale, inclusiv sceptrul. Aceasta “caseta” a fost ascunsa in cetate, la granita de est si dupa plecarea lui Ra. Cand a venit la putere Geb, a ordonat sa fie deschisa cutia si o flacara a iesit din caseta. “Suflarea sarpelui divin” i-a ucis pe toti”. Se pare ca aceasta cutie era extrem de periculoasa daca nu aveai stiinta cum sa o deschizi.( Poate ca ar trebui sa ne amintim si noi de balaurii din cartile de povesti si de dragonii asiatici care pot fi usor de comparat cu serpii care scoteau flacari.)
Anii au trecut si cunostiintele lasate de zei au fost uitate rand pe rand. Cu toate acestea mai exista inca informatii uimitoare pe care cu greu le putem intelege.
Exista o colectie de texte din Vechiul regat, probabil cele mai vechi. Sunt scrise in egipteana veche atat pe sarcofag cat si pe pereti. Printre altele acolo este descris echipamentul si proviziile destinate faraonului care pleca in cer – ” regele, aceasta flacara, se deplaseaza inainte de vant, pe marginea cerului si pe marginea Pamantului”., ” O tatal meu, marele rege, deschide feresrtele cerului spre tine… va sta bine pe tronul lui de fier… ca un mare…” etc.
Chiar daca nu avem o imagine reala si concreta a vechilor civilizatii antice, suntem pe cale de a rezolva acest puzzle. Internetul ne ofera o sursa de informatie rapida si ne ajuta sa facem impreuna conexiuni. Tot el ne ajuta sa “imprastiem” informatia cu mare viteza, astfel incat sa nu poata fi ascunsa atat de usor.
Ramane totusi intrebarea – cine erau acesti zei si de unde veneau ? Unde au plecat caci au promis ca vor reveni.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.