Sub coordonarea Lianei Buzea (33 de ani), câtiva voluntari din Bucuresti, satui sa vada cum padurile României dispar rând pe rând din cauza defrisarilor ilegale, au pus la cale o actiune impresionanta prin care si-au propus sa reînverzeasca terenurile uitate de autoritati.
„În acest moment cautam oameni care sa se implice în organizarea actiunii. Plantarea propriu-zisa va avea loc pe 14 noiembrie. Trebuia ca plantarea sa aiba loc în octombrie, însa data a fost modificata din cauza avertizarii de seceta“, a precizat Liana Buzea (33 de ani), coordonatoarea initiativei „Plantam fapte bune în România!“. Proiectul, povesteste Liana Buzea, a început sa încolteasca în mintea ei prin 2011, dupa evenimentul de salubrizare a României, pe care l-a organizat alaturi de mai multi voluntari. Atunci, oameni din toate colturile României au luat parte la curatarea zonelor transformate în veritabile gropi de gunoi. „«Let’s do it Romania!» a fost o actiune impresionanta. Am reusit sa mobilizam aproximativ 1% din populatia României, adica în jur de 200.000 de oameni“, povesteste tânara.
Pentru proiectul de reîmpadurire a României, voluntarii aveau nevoie de pomisori pe care sa îi planteze, iar Ministerul Mediului avea nevoie de oameni care sa participe la acest demers. Astfel, dupa mai multe discutii au ajuns la concluzia ca pot bate palma pentru a reusi împreuna sa reînverzeasca România. Au cautat oameni din marile judete ale tarii dispusi sa-i ajute, cu ajutorul carora au identificat zonele cu cele mai mari probleme. Astfel, au decis sa-i încurajeze si pe oamenii obsnuiti sa faca parte din acest proiect. „Ne-am gândit sa facem niste standuri si sa-i încurajam pe oameni sa vina si sa ia gratuit un copac pe care ulterior sa-l planteze. Practic, pomisorii pe care îi plantam nu sunt platiti de nimeni, pentru ca fac parte din surplusul de puieti al Romsilva“, explica Liana Buzea. Pentru ca pomii ce vor fi plantati sa se prinda si sa creasca sanatos, voluntarii au discutat cu reprezentantii pepinierelor din fiecare zona, iar puietii fac parte din speciile care cresc în zonele respective.
Plantarea celor un milion de copaci, pe 14 noiembrie, nu este altceva decât un prim pas dintr-o ampla campanie de constientizare a importantei padurilor. adevarul