Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Clima incotro ?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Aproape 300 de gospodării din trei localităţi din Caraş Severin au fost inundate sâmbătă noapte în urma precipitaţiilor puternice. Puhoaiele care au venit de pe versanţi au intrat în beciurile oamenilor, au luat cu ele animalele mici şi au blocat circulaţia pe mai multe drumuri. Ploile au afectat şi unele localităţi din Mehedinţi.
realitatea


Cred ca 2010, poate fi numit anul furtunilor si inundatiilor. Nu cred ca se poate compara cu nimic din trecut, anii '70 sau altii. De ceva timp o tinem in cod galben si portocaliu, alerte si avertizari. Posibil sa fie si aparatura mai performanta dar nu cred ca e doar asta.
148l/metru patrat si vant extrem de puternic.. 170km/h?
Asa zice acum un meteorolog la tv...
Ne racorim cu "forta".
Au avut parte de o bucata de gheata care cantareste un kilogram si are 50 de centimetri lungime.

Vremea rea a traversat toata partea de nord-est din Dakota de Sud, aducand cu ea cantitati insemnate de grindina si cateva tornade.

Langa regiunea Vivian, din tinutul Faulk grindina a atins proportii nemaivazute prin alte parti. Bucatile de gheata cazute din cer erau atat de mari incat lasau in pamant gauri de dimensiunea unei cani de cafea.

Unul dintre localnici s-a trezit, insa, “proprietarul” unei bucati cu adevarat impresionanate pe care a pus-o la pastrat in frigider spre a fi analizata de specialistii de la Serviciul National de Meteorologie.
Protv
Canicula face ravagii în Rusia.
Zona centrală a Rusiei a fost afectată de un val de căldură fără precedent. Ministerul pentru situaţii de urgenţă a anunţat că s-au înregistrat 246 de focare de incendii pe o suprafaţă de 121.000 de hectare. Oficialii au trimis la est de Moscova forţe suplimentare care să lupte cu incendiile care ameninţă unul dintre centrele de cercetari atomice. Autorităţile au dat de înţeles că, în anumite localităţi, flăcările au scăpat de sub control.
Potrivit meteorologilor, temperaturile din Rusia vor continua să crească până la 40 de grade Celsius.
Sursa
da, cica e nenorocire . fum in Moscova, etc.
brrrr
Fumul produs de incendiile de pădure şi vegetaţie au învăluit vineri dimineaţa Moscova, unde temperatura atmosferică urma să se apropie de valoarea de 40 de grade Celsius, lucru care-i obligă pe locuitorii capitalei ruse să utilizeze măşti pentru a putea respira.
"De joi seara, se observă o creştere a nivelului poluării aerului (...). Ne aşteptăm la o poluare foarte puternică", a declarat un oficial din cadrul Departamentului pentru Protecţia Mediului din Moscova, citat de agenţia Interfax.
Sursa:
http://www.youtube.com/watch?v=LAd2sA6rZ...embedded#!
Mi se pare mie sau in ultimii ani(dupa Katrina) SUA a fost lovita de furtuni ceva mai mici?


Meduze de apa dulce au aparut in raul Moscova, ce trece prin capitala rusa, din cauza caniculei fara precedent, a declarat un profesor universitar de biologie, Nikolai Marfenin, citat de RIA Novosti.
"Temperaturile de plus 50 de grade Celsius vor deveni curand o normalitate", a declarat un doctor in oceanografie, citat de Vremya. Modjib Latif, profesor german de origine pakistaneza, considerat unul dintre cei mai mari experti in evolutia climei, a afirmat ca "tot ce se intampla din punctul de vedere al fenomenelor climatice este urmare a procesului de modificare a climei".
Sursa:
da si noi nu suntem de vina? cine taie paduri?etc
La Moscova şi Sankt Petersburg s-au înregistrat recorduri de temperatură, incendiile au pârjolit 200.000 de hectare de vegetaţie şi ameninţă mai multe baze militare şi obiective nucleare, în timp ce starea de spirit a naţiunii este de aşteptare a "sfârşitului lumii".

Sursa:
Moscova. Autorităţile confirmă dublarea numărului de decese: 700 de morţi zilnic

Canicula şi fumul sufocant din Moscova au condus la dublarea mortalităţii în capitala rusă, unde în ultimele zile au fost înregistrate zilnic 700 de decese, faţă de 360-380 în mod obişnuit, a anunţat luni un oficial din cadrul primăriei, citat de agenţiile ruse, relatează AFP.
"În mod obişnuit avem 360-380 de decese pe zi, iar în prezent aproximativ 700. Mortalitatea s-a dublat", a declarat şeful departamentului pentru sănătate al primăriei din Moscova, Andrei Selţovski, citat de RIA Novosti.
În opinia oficialului, în prezent sunt 1.300 de cadavre la morgile din Moscova, care au o capacitate de 1.500.

Sursa:
Şi în anii precedenţi au fost valori de temperatură destul de ridicate, dar impresia oamenilor este că erau mai uşor de suportat. Ce înseamnă indicele de confort termic şi depăşirea pragului critic de 80 de unităţi?

Corect! Faţă de alţi ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeală este crescută, dând senzaţia de "zăpuşeală", de disconfort termic. Indicele Temperatură -Umezeală (ITU) se referă la efectul combinat al temperaturii şi al vaporilor de apa din aer. Senzaţia de disconfort se instalează la persoanele mai sensibile încă de la 70 de unităţi, iar valoarea de 80 este un prag de alertă. Pe de altă parte, prezenţa vaporilor de apă are şi un rol pozitiv: temperatură nu creşte excesiv, iar vegetaţia nu se usucă, astfel că suntem mai feriţi de pericolul incendiilor de pădure.
Adevarul
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Reference URL's