Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Vulcanul Krakatoa
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Krakatoa a explodat cu o forţă distrugătoare. Suflul erupţiei a scuipat în văzduh 16,6 kilometri cubi de cenuşă şi materii vulcanice.Erupţia a dislocat un volum masiv de apă din ocean, creând valuri tsunami enorme. În decurs de o oră după erupţie, aceste valuri gigantice au atins ţărmurile din Sumatra şi Java.

Tsunami-urile au izbit zonele de ţărm cu consecinţe devastatoare. Apa a acoperit sau a spulberat sute de sate. Documentele vremii arată că şi-au pierdut viaţa 36.417 persoane.

Dacă majoritatea pierderilor de vieţi omeneşti din zonă au fost provocate de tsunami-uri, aproximativ 4.500 oameni au fost ucişi de materiile vulcanice care cădeau şi scurgerile fierbinţi de gaze şi cenuşă.

Sunetul exploziei vulcanului Krakatoa a fost auzit pe o rază de mii de kilometri, iar cenuşa a înnegrit cerul. Norul gros de cenuşă a filtrat lumina soarelui, creând jocuri strălucitoare de culori pe cer în multe zone ale lumii, ani la rând după erupţie. Activitatea vulcanică a lui Krakatoa nu s-a încheiat în 1883. În 1927, a reînceput, iar în 1928 s-a ridicat din ape vârful unei noi insule vulcanice. De atunci, această insulă, numită Anak Krakatoa sau Copilul lui Krakatoa, a tot crescut ca dimensiuni.
Gandul
Temperatura Terrei a scazut cu 1,2 grade Celsius!

Recenta catastrofa naturala din sud-estul Oceanului Indian, care a afectat cel mai grav statul Indonezia, a reamintit locuitorilor lumii ca aceasta tara a fost lovita de o suita de eruptii vulcanice �n 1883. Clasificarea pe scara explozibilitatii vulcanice a fost la cota 6, ceea ce s-ar putea traduce prin schimbarea reliefului, asa cum este caracterizata si magnitudinea 9 de pe scara Richter � cota la care a ajuns cutremurul submarin din decembrie 2004.
Este data de 26 a oricarei luni a anului fatidica pentru zona de sud-est a Oceanului Indian?
Dezastrul numit �Furia Krakatoa� s-a produs �n insulele Indoneziei la 26 august 1883, apoi a urmat 26 decembrie 2004
Analiz�nd urmarile celor patru eruptii ale vulcanului insulei Krakatoa, specialistii au afirmat ca parca a fost o �repetitie pentru sf�rsitul lumii�
Sursa
Cu trei luni inainte de eruptia devastatoare, oamenii au remarcat primele semne ale reinceperii activitatii vulcanice a conului Perbuwatan. Aceasta s-a intensificat semnificativ cu trecerea fiecarei zile. In cele din urma, presiunea a atins un punct exploziv in luna august, toate cele trei conuri devenind active. La 11 august 1883, muntele Rakata a prins sa se trezeasca din somnu-i secular. Coloana care a tasnit din crater a masurat 11.000 de metri inaltime. In 24 august, calatorii europeni care s-au aflat in zona marilor Indoneziei au fost uimiti de inaltimea la care se ridicau aburii si cenusa vulcanica. La 27 august 1883, eruptia a atins apogeul; coloana de fum si cenusa a cuprins, asemenea unei coroane, intinsul apei si pamantului, dupa care a inceput o ploaie deasa de noroi. Au existat, de fapt, patru explozii succesive, cea de a patra fiind cu adevarat devastatoare. Exploziile au produs fisuri pe versantii vulcanului. Apa de mare a patruns in interiorul vulcanului si a ajuns in camera cu magma. O explozie puternica a aruncat in aer doua treimi din insula. In urma exploziei puternice cosul, portiunile superioare ale rezervorului magmatic si partea centrala a vulcanului s-au prabusit, lasand in urma lor o caldera inactiva.

Suflul exploziei a scuipat in vazduh 16,6 kilometri cubi de cenusa si materii vulcanice. Materialele piroclastice, roci, lava, cenusa si gaze otravitoare au fost imprastiate pe o raza de 80 de kilometri in jurul vulcanului. Pe insulele vecine au fost aruncate blocuri imense de coral, unele cantarind pana la 500 de tone. Resturile exploziei (material vulcanic, piatra ponce etc) au creat mari probleme navigatorilor. Vasele care navigau de obicei prin Stramtoarea Sonda nu s-au mai putut apropia de aceasta zona timp de cateva luni. Eruptia a dislocat un volum masiv de apa din ocean, creand valuri tsunami enorme. In decurs de o ora dupa eruptie, aceste valuri gigantice au atins tarmurile din Sumatra si Jawa. Efectele au fost resimtite pana in Canalul Manecii. Valurile tsunami au izbit zonele litorale cu consecinte devastatoare. Apa a acoperit sau a spulberat sute de sate. Dupa ce au traversat Oceanul Indian, valurile tsunami au ajuns pana in Madagascar. Documentele vremii arata ca si-au pierdut viata in aceasta tragedie 36.417 persoane. Daca majoritatea pierderilor de vieti omenesti din zona au fost provocate de valurile tsunami, aproximativ 4.500 de oameni au fost ucisi de materiile vulcanice care au cazut si de scurgerile de gaze si cenusa.
Sursa
Reference URL's