Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Furtuna solara
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5
Daniel Baker, seful comisiei care a elaborat raportul, specialist la Universitatea din Boulder, Colorado, arata ca "Oricare ar fi incidentul, de natura terestra sau spatiala, rezultatul poate fi unul devastator pentru societatea moderna, care este dependenta de sistemele tehnologice avansate."

Este greu de crezut ca soarele ar sterge de pe suprafata Pamantului progrese pe care le-a realizat omenirea. Insa este posibil, sustin oamenii de stiinta. O furtuna solara poate provoca fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor incarcat cu particule emanate de soare, care traverseaza spatiul cu viteze supersonice.

Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pamantul in 1859, cand "cea mai puternica eruptie solara cunoscuta in istorie" a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de cateva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pamantului.
Hotnews
Furtunile cosmice provocate de exploziile solare, care afecteaza liniile electrice de pe Pamant si satelitii artificiali din spatiu, ar putea fi cu 50% mai puternice in urmatorul ciclu solar de 11 ani, au anuntat luni oamenii de stiinta, transmite Reuters.

Folosind o metoda noua de prognoza, care ia in calcul evenimentele de pe suprafata Soarelui si datele despre ciclurile solare anterioare, astronomii au oferit o previziune pe termen lung pentru activitatea solara, care ar putea debuta anul acesta sau cel tarziu in 2008.

Cercetatorii nu au oferit prognoze exacte cu privire la momentul producerii unei furtuni solare, dar spera sa poata transmite avertismente din timp, pentru ca operatorii de sateliti si companiile de electricitate sa se poata pregati cu cateva zile inainte ca acestea sa aiba loc.

"Previziunile asupra unui ciclu solar mai activ sugereaza ca avem in fata mai multe intreruperi ale canalelor de comunicatie, probleme cu satelitii, conditii mai periculoase pentru astronauti si mai multe pene de electricitate", a declarat Richard Behnke, unul dintre autorii raportului.
News
SPACE WEATHER ADVISORY BULLETIN #10- 1
2010 April 05 at 12:13 p.m. MST (2010 April 05 1213 UTC)


**** STRONG GEOMAGNETIC STORM IN PROGRESS ****

A geomagnetic storm began at 05:55 AM EST Monday, April 5, 2010. Space
weather storm levels reached Strong (G3) levels on the Geomagnetic
Storms Space Weather Scale. The source of the storming is an
Earth-directed Coronal Mass Ejection associated with a weak solar flare
that occurred in Active Region 1059 on April 3 at 05:54 AM EST. This
is expected to be an isolated storm that should subside quickly. Other
than the flare and CME erupting on April 3, this active region has not
produced any significant activity. Systems that can be affected
include electric power systems, spacecraft operations, high-frequency
communications, GPS, and other navigation systems.
Activitatea soarelui se desfasoara pe cicluri cu o durata medie de 11,2 ani, determinand schimbarile climatice pe Pamant. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani. Un ciclu magnetic complet dureaza 22 de ani.


Astazi, Soarele se afla aproape de un final de ciclu de 11 ani, iar furtunile solare vor creste in frecventa si intensitate spre varful activitatii, in 2012. "Impactul unor evenimente climaterice severe", mai mentioneaza raportul NASA, "poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt si lung pe plan socioeconomic".
R Libera
"Activitatea solara are o mare influenta asupra planetei noastre. Vremea din spatiu poate afecta intreaga populatie terestra. Jocurile Olimpice ar putea fi intrerupte in timpul urmatorului maximum solar, ce ar putea afecta transmisiunile efectuate de sateliti", declara prof. Richard Harrison, lider in fizica spatiala al Laboratorului Rutherford Appleton, din Oxfordshire.

Avertismentul vine ca urmare a detectarii, de catre oamenii de stiinta, a unui nou ciclu de pete pe suprafata Soarelui, ce ar putea conduce la manifestarea unei furtuni solare. "Soarele se trezeste. Primele regiuni semnificative ale noului ciclu de activitate solara se formeaza. In ultimele doua saptamani, am asistat la primele flacari majore", a adaugat cercetatorul.
Descopera
Gazul supraincalzit eliminat la suprafata Soarelui si care formeaza in mod obisnuit "coroana" acestuia a explodat, pornind intr-o calatorie prin spatiu cu o viteza de cinci milioane de mile pe ora.
Asemenea evenimente pot produce dereglari in activitatea satelitilor, telefoanelor mobile si comunicatiilor prin radio de pe Pamant. De asemenea, specialistii au avertizat companiile aeriene ca sistemele lor de navigare ar putea fi dereglate.
O explozie similara de la sfarsitul saptamanii trecute a cauzat unele dereglari ale activitatii pe Pamant. Cercetatorii de la Institutul Oceanic si Atmosferic din Boulder, Colorado, au afirmat insa ca ieri au remarcat inca o explozie, mult mai mare decat cele anterioare.
Furtuna solara din 1989 a lasat fara electricitate milioane de oameni in Canada.

Articol mai vechi
A geomagnetic storm is a temporary disturbance of the Earth's magnetosphere caused by a disturbance in space weather. Associated with solar coronal mass ejections (CME), coronal holes, or solar flares, a geomagnetic storm is caused by a solar wind shock wave which typically strikes the Earth's magnetic field 24 to 36 hours after the event. This only happens if the shock wave travels in a direction toward Earth. The solar wind pressure on the magnetosphere will increase or decrease depending on the Sun's activity. These solar wind pressure changes modify the electric currents in the ionosphere. Magnetic storms usually last 24 to 48 hours, but some may last for many days. In 1989, an electromagnetic storm disrupted power throughout most of Quebec[1] and caused auroras as far south as Texas.
wiki
Se stie de mult timp ca furtunile solare pot intrerupe distributia de energie pe Pamant, semnalele de comunicatii si chiar sistemele de navigatie pentru avioane. Intelegand cum apar aceste fenomene solare, oamenii de stiinta spera sa poata imbunatati prognozele pentru "vremea din spatiu", putand astfel sa emita avertizari mai din timp, in cazul unor pericole.

Cea mai puternica furtuna solara din istorie, cunoscuta ca o "superfurtuna", a avut loc la 1 septembrie 1859. Din cauza ei, nu au mai functionat sistemele de telegraf din Europa si America de Nord.
ziare
Activitatea solara lucreaza in cicluri de aprope 11 ani iar petele solare sunt cele mai evidente semne ale ei.
Petele solare sunt responsabile pentru aparitia uriaselor furtuni solare care pot uneori sa afecteze satelitii de comunicatii si chiar retelele energetice de pe Pamant.
Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite a avertizat ca urmatoarea furtuna solara majora ar putea provoca pagube inestimabile la nivel mondial, planeta avand nevoie de 10 ani pentru a-si reveni.
Ziare
Alerts / Bulletins
Latest Alert: Apr 11 1713 UTC WARNING: Geomagnetic K-index of 4 expected
Pages: 1 2 3 4 5
Reference URL's