Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Toba
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Se pare că după aproximativ 700.000 de ani de somn, vulcanul Toba, aflat în Sumatra, Indonezia, a erupt, punând astfel în pericol toate speciile de plante şi animale existente în acel moment pe Terra.

În urma acestei erupţii toate speciile de plante şi animale aflate pe o rază de aproximativ 800 de km în jurul vulcanului au fost distruse, dar acest efect nu este decât o parte infimă din ce a reuşit să facă erupţia acestui supervulcan. Cenuşa aruncată în aer de erupţie a acoperit o zonă de 3.000 de km, iar gazele sulfuroase emanate au fost trimise până în stratosferă, pentru ca de acolo să se împrăştie pe tot globul.
Continuare
Lacul Toba a luat naştere într-o calderă uriaşă. Cu aproximativ 75.000 de ani în urmă, aici a avut loc una dintre cele mai puternice erupţii vulcanice din istoria Terrei: vulcanul Toba a aruncat în atmosferă, cu o viteză imensă, peste 2.000 m³ de cenuşă, care au ajuns până pe Insula Ceylon, situată la mii de kilometri depărtare. Pierderea unei cantităţi atât de mari de magmă şi de alte materiale din interiorul fierbinte al vulcanului a cauzat afundarea conului acestuia şi apariţia unei caldeire în care s-a format un lac. Terenul a fost modelat şi de erupţiile vulcanice care au urmat şi datorită cărora s-au ridicat din nou două laturi ale craterului: lanţul muntos dintre localităţile contemporane Parapat şi Porsea, precum şi Insula Samosir din mijlocul lacului Toba. Suprafaţa insulei Samosir este de 630km².
A supervolcano is a volcano capable of producing a super volcanic eruption, which is a volcanic eruption with ejecta greater than 1,000 cubic kilometers (240 cubic miles), which is thousands of times larger than most historic volcanic eruptions. Supervolcanoes can occur when magma in the Earth rises into the crust from a hotspot but is unable to break through the crust. Pressure builds in a large and growing magma pool until the crust is unable to contain the pressure. They can also form at convergent plate boundaries (for example, Toba). Supervolcanoes are relatively new to science.

The Discovery Channel highlighted six known supervolcanoes:the Yellowstone, Long Valley, and Valles Caldera in the United States; Lake Toba, North Sumatra, Indonesia; Taupo Volcano, North Island, New Zealand; and Aira Caldera, Kagoshima Prefecture, Kyūshū, Japan. Although there are only a handful of supervolcanoes, super volcanic eruptions typically cover huge areas with lava and volcanic ash and cause a long-lasting change to weather (such as the triggering of a small ice age) sufficient to threaten the extinction of species.
Continuare
In locul in care s-a petrecut eruptia vulcanului Toba - acum aproape 74.000 de ani in urma - se afla astazi un peisaj pitoresc ce are in mijloc lacul Sibandung, si doar cativa nori de fum ce ies din vulcan mai aduc aminte de violenta din adancuri.

Toba este locul unde locuiau cei mai periculosi Homo sapiens si s-au dus cele mai crancene lupte ale oamenilor pentru supravietuire. Descoperirile cercetatorilor au scos la iveala ca planeta a trecut printr-o perioada de iarna lunga de 6-10 ani, imediat dupa ce vulcanul a erupt, altii cred inca ca planeta a suferit schimbari climatice, iar vremea s-a racit timp de 1000 de ani.

Din cauza eruptiei vulcanului Toba, dar si din cauza racirii temperaturii, pe Pamant nu au mai supravietuit decat aproape 10.000 de oameni.
Protv
Specialistii de la Universitatea Oxford sunt de parere ca multe specii de animale si plante au supravietuit totusi acelei eruptii uriase, contrar a ceea ce se afirma pana acum.

"In India, oamenii au fost prezenti cu mai mult de 74.000 de ani in urma, mai bine zis cu 15.000 de ani mai devreme decat se credea", e de parere specialistul de la Oxford, Michael Petraglia.

"Noile cercetari arata ca putem pune sub semnul intrebarii faptul ca acea eruptie ar fi provocat o catastrofa in mediul inconjurator. Adica nu au existat efecte ecologice. Cenusa vulcanica a afectat, probabil, unele surse de apa, creand probleme oamenilor si animalelor", sustine Petraglia.
Ziare
Reference URL's