Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Pinatubo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pinatubo sau Mount Pinatubo este un vulcan activ de pe insulele Filipine, mai precis în regiunea centrală a insulei Luzon. Azi vulcanul are o înălţime de 1486 m, iar înainte de erupţia din 1991 vulcanul măsura 1745 m înălţime. Aşezarea vulcanului fiind la 93 km de Manila şi 26 km de Angeles, găsindu-se la graniţa dintre provinciile Zambales, Bataan şi Pampanga. Până în anul 1991 vulcanul era considerat un vulcan stins.
Când spaniolii în anul 1565 cuceresc insula, insularii se refugiază pe vulcan care era pe atunci împădurit. Ultima erupţie a vulcanului a avut loc la 12 iunie 1991 după o perioadă de linişte care a durat 611 ani, erupţia din 1991 a fost cea mai puternică erupţie vulcanică din secolul XX. Mulţumită unei prognoze făcută din timp, au fost evacuaţi zeci de mii de locuitori din regiune. Cu toate aceste măsuri au murit din cauza erupţiei 875 de oameni, regiunea fiind inundată cu scurgeri de piroclaste, gaze fierbinţi, lavă şi cenuşă vulcanică. Urmările erupţiei au fost observate la distanţe enorme de vulcan, aerosolii ajungând în stratosferă, lucru care nu s-a mai întâmplat de la erupţia vulcanului Krakatau din anul 1883. O altă urmare a erupţei a fost formarea unei ceţi cu conţinut în acid sulfuric, scăderea temperaturii în medie cu 0,5 °C şi reducerea stratului de ozon atmosferic.
Continuare
În 1991, vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt, iar norul vulcanic s-a răspândit în ambele emisfere, acoperind jumătate din suprafaţa planetei şi determinând scăderea temperaturii medii cu circa un grad Celsius, timp de aproape trei ani. La fel de nefaste au fost şi urmările erupţiilor vulcanice din Kamceatka sau New Britain din septembrie 1994.

“În perioada cunoscută sub numele de “Mica Eră Glaciară“, cu vârful în perioada 1645 – 1715, a crescut frecventa erupţiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din această perioadă, mulţi cercetători considerând că răcirea climei în această perioadă se datoreaza în principal erupţiilor masive din Islanda”.
Continuare
15 iunie 1991. In Filipine, vulcanul Pinatubo sare literalmente in aer. Este a doua eruptie, ca marime, din secolul XX, si de departe cea mai mare dintre cele care au afectat zone cu populatie foarte densa. In total, vreun milioan de oameni. Victime: vreo 300.
Continuare
Reference URL's