Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Krakatau sau Krakatoa
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiţi vulcani ai lumii şi cel mai destructiv din istoria omenirii după erupţia din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java şi la 40 de km de insula Sumatra.
Vulcanul a fost inactiv aproape 200 de ani, încă din 1680, cand s-au înregistrat câteva erupţii de intensitate medie, care au distrus întreaga vegetaţie a insulei. A urmat catastrofala erupţie din 1883 care a dat naştere vulcanului Anak Krakatau, (anak “copil”). Acesta a erupt la 25 ianuarie 1925. Explozia se pare că a fost cauzată de o mică fisură a bazinului magmatic în care a pătruns apa rece, diferenţa de temperatura provocând explozia.
La 27 august 1883 s-a înregistrat cea mai catastrofală erupţie din istorie. Atât explozia, cât şi cantitatea de materie aruncată în aer au depăşit valorile înregistrate până atunci. La fel zgomotul detonaţiei.

Semne premergătoare erupţiei au apărut la 20 mai în acelaşi an, când vulcanul Poeboewetan din nordul insulei Rakata a ieşit fum şi cenuşă, cu un jet de 11 km. Exploziile minore avau o frecvenţă de 10 minute, iar marea erupţie a fost precedată şi trei explozii mai mari. S-au înregistrat cutremure de pământ de intensitate mică cu un an mai devreme.


insula Krakatau după erupţia din 1883La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locală 10 a.m.), când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenuşă avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineaţa, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenuşă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanţă, în insula Rodriguez. Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamânt. În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părţii nordice a insulei Rakata.
Coloana de cenuşă a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul de la ora 10 a.m. până a doua zi şi a fost văzut atât la Singapore (680 km de Krakatau) cât şi de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanţă de 6000 de km. Viteza jetului a fost de 650 m/s, micşorându-se odată cu sporul altitudini. 75 km cubi de magmă au interacţionat cu apa, vaporizând 75km cubi de apă. Gazul emanat a fost în mare parte dioxid de carbon şi vapori de apă.
Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiaţiile solare, scăzând anul următor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2° C. Trei luni după erupţie, fumul pătruns în atmosfera a dat provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând că aveau loc incendii de proporţii. La trei ani după erupţie, fumul mai era perceptibil în atmosferă.
Pe pământ există aproximativ 1300 de vulcani activi, majoritatea însă nu se pot vedea, deoarece sunt submarini. Numai aproximativ 500 sunt vizibili deasupra apei. Dacă un vulcan nu a erupt în ultimii 10.000 de ani, este clasificat ca “vulcan adormit”, iar vulcanul care nu a erupt de peste 25.000 de mii de ani poate fi considerat “vulcan stins”.

Un caz similar este şi al vulcanului "La Palma", care a intrat în atentia geologilor la jumătatea secolului trecut. Datele colectate arată că următoarea erupţie va provoca prăbuşirea în ocean a unei mase de roci de 500 km cubi, cântărind 500 de miliarde de tone. Erupţia va putea fi urmată de un tsunami gigantic. Potrivit lui Bill McGuire, directorul centrului de cercetări Benfield Grieg Hazard de la universitatea din Londra, valul ar putea fi înalt de sute de metri şi s-ar putea deplasa cu viteza de 800 km pe oră: "Va fi afectat întregul Ocean Atlantic. După ce va devasta insulele din împrejurimi, mega-tsunami va atinge într-o oră coasta de vest a Africii. În opt-nouă ore, valuri de 20-50 de metri vor traversa aproape 7000 de kilometri şi se vor năpusti asupra Insulelor Caraibe si coastelor estice ale Statelor Unite si Canadei. Primul mare oras lovit va fi Boston, urmat de New York si de restul oraselor de pe tarm, pâna la Miami."
Reference URL's