Tfm Portal - Forum - Friends for Friends

Full Version: Arheologie
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
In zona Universitate au fost descoperite schele si ramasite de constructii.

Camil Roguski: "Pe timpul celălalt nu se prea încurca nimeni cu astfel de situri"

Administratorul clădirilor familiei Ceauşescu, Camil Roguski, ne-a explicat care este motivaţia descoperirilor frecvente de cimitire şi oseminte pe raza Capitalei.

"Bucureştiul era un sat, domnule. Un pic de centru şi pe urmă sat. De jur împrejur, pădure până dincolo de Ploieşti. Prima stradă făcută a fost "Cureaua lui Carol", iniţialul DN1, îngustă ca un cordon, că d-aia-i zicea curea. Bucureştiul, nu numai că nu a fost sistematizat, dar a fost prost construit de la început, făcut la repezeală şi la dorinţa otomanilor, ca să fie aproape de Giurgiu. Aşa că, centru fiind redus ca suprafaţă şi mahalale, împrejur, multe, cimitirele erau şi ele pe măsură. Ăsta este unul dintre motivele pentru care ne trezim cu morminte şi cimitire în mijlocul oraşului" spune Roguski. Fiind atât de multe, mai spune el, iar Ceauşescu atât de grăbit să dărâme şi să reconstruiască din temelii, "nu prea s-a mai încurcat nimeni cu astfel de situri".

"La biserica Sf. Gheorghe, de exemplu, sau Plumbuita, au fost descoperite morminte şi oseminte. Ca să nu mai spun de cimitire în funcţiune, precum cel de la Crângaşi, din care a scos morţii şi l-a desfiinţat, acolo unde e acum Lacul Morii. Şi câte alte şantiere. Mai venea procuratura să nu fie vreunul mort de curând şi pe urmă lucrarea mergea mai departe" povesteşte Roguski.

Craniile Brâncovenilor, uitate în biroul lui Roguski

"Când am dărâmat, la ordin, biserica Cotroceni, am găsit sub o lespede, şapte cranii, unul peste altul. Trebuia să le iau de acolo. Ei, am făcut şapte cutiuţe, din catifea roşie, şi le-am luat la mine până când urma să le înhumăm. Nu mai ştiam care al cui este dintre Brâncoveni. Le-am dus în birou şi i-am cerut patriarhului să ne dea voie să le îngropăm într-o biserică, construită cam în aceeaşi perioadă cu Cotroceniul, iar asta era biserica de la Buftea. Şi nu ne-a permis să le înhumăm nicăieri. Am stat cu ele în birou, nouă luni de zile, domnule, îţi vine să crezi? Pe urmă, le-am îngropat pe furiş, cu bunăvoinţa preotului de la Fundenii Doamnei, sub piatra din biserică. Am pus şi o piatră tombală, dar cu scrisul în jos să nu se vadă", mai povesteşte Roguski.


Gandul
Originile omenirii Filmul
Este un film despre originile omenirii, abordat din mai multe perspective si teorii.
În 1959, la Mangalia este descoperit într-un mormânt un papirus vechi de 2500 de ani; aflat în pericol de degradare, sunt chemaţi specialiştii ruşi care-l duc la Moscova; papirusul dispare, nimeni nemaiştiind unde a fost depozitat.

Acum, la peste o jumătate de secol de la dispariţie, papirusul se întoarce în România. Citiţi, în continuare, povestea acestei "reveniri", relatată pentru gândulde cei care au făcut posibilă recuperarea lui, dr. Sorin Marcel Colesnic (directorul muzeului de arheologie "Callatis" din Mangalia) şi dr. Ion Pâslaru (muzeolog).
"Singurul papirus întreg din Europa", ce datează din secolul al IV-lea î.Hr., va fi returnat României luni în cadrul unui ceremonial care va fi ţinut în Mangalia la Muzeul de Arheologie "Callatis", a anunţat, vineri, Primăria din Mangalia. Papirusul a fost "pierdut" la ruşi acum mai bine de 50 de ani şi a fost redescoperit la Moscova de muzeologul Ion Pâslaru care a fost trimis să facă cercetări de directorul muzeului, doctorul Sorin Marcel Colesniuc.
protv
Picturile din Peştera Coliboaia sunt, alături de cele din Peştera Chauvet (Franţa), primele manifestări artistice ale omului. Testele făcute de specialişti în peştera din Bihor confirmă faptul că desenele rupestre sunt vechi de peste 30.000 de ani.
Expertizele efectuate asupra desenelor din peştera bihoreană Coliboaia au confirmat că aceasta adăposteşte unele dintre cele mai vechi manifestări artistice din istoria omului. Potrivit rezultatelor probelor testate cu Carbon 14, desenele din peştera de la Coliboaia, alături de cele din Peştera Chauvet din Franţa sunt cele mai vechi din lume. „Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani. Peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa", a declarat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie. În prezent, peştera este închisă şi nici nu va fi deschisă publicului, tocmai pentru a păstra şi a o conserva cât mai bine descoperirile. Totuşi, imaginile vor putea fi văzute la Muzeul Ţării Crişului, unde va exista o expoziţie dedicată. adevarul
Descoperire arheologică spectaculoasă: Ruinele unei şcoli de gladiatori, găsite în apropiere de Viena

O echipa internationala de specialisti de la Institutul de Arheologie si Prospectie Arheologica Virtuala Ludwig Boltzmann a descoperit la Carnuntum - vechi oras, roman din Austria Inferioara - o scoala de gladiatori veche de 1.700 de ani. Descoperirea se numara astfel printre cele mai importante de acest gen din lume, fiind comparabila cu scoala de gladiatori din apropierea Colosseumului roman.
"Descoperirea este extraordinara în special datorita dimensiunii si faptului ca se afla într-o stare buna", a afirmat Wolfgang Neubauer de la Institutul Boltzmann.

Jurnalul
Reference URL's