Cu cativa ani in urma, scriind pentru “Magazin” un articol despre ilustrul prof. univ. dr. Ion Brad, biochimistul nostru de talie mondiala, dar de o modestie incredibila, acesta imi vorbea despre ceea ce as numi iubirea sa de o viata, caci o viata intreaga i-a daruit, cautand-o prin cele mai nebanuite locuri, vara pe canicula si iarna pe viscol, “alintand-o” in fel si chip si cautand sa-i descopere toate secretele. Sa nu fiu inteles gresit: este vorba despre o planta – Catina alba – un adevarat tezaur al tarii noastre de care insa multi nu sunt constienti, multi il ignora si multi isi bat joc. Profesorul Brad numeste aceasta planta miraculoasa pentru sanatatea omului “Ginsengul romanesc”, si pe drept cuvant. Domnia-sa a obtinut, de-a lungul a peste sase decenii de cercetari practice (incununate uneori cu izbanzi inca neegalate de medicina), rezultate uluitoare, utilizand absolut toate partile plantei, sub forme uneori imprevizibile. Sa amintim numai cenusa tulpinii lemnoase, care pastreaza si ea, potrivit spuselor ilustrului cercetator, calitati terapeutice deosebite, nemaivorbind despre cazul senzational si incredibil al salvarii vietii unor muncitori cu peste 80% arsuri pe corp, cauzate de o substanta chimica extrem de agresiva, datorita bailor cu ulei de catina. Sa vedem insa cum (si pentru ce anume) putem folosi in mod curent catina, cel putin fructul pe care il mai gasim uneori comercializat si prin pietele agroalimentare, desi o mica industrie in domeniu ar putea fi dezvoltata oficial, cu profituri multiple si remarcabile. Revistamagazin