Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Hampi – un oras legendar

Pentru cei familiarizati cu celebra epopee Ramayana, fosta capitala a regatului Vijayanagar , Hampi a fost unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii antice. Se pare ca Hampi a fost regatul maimutelor Kishkinda, mentionat in Ramayana.

Cunoscut astazi si sub numele de “orasul ruinelor”, Hampi este asezat in Karnataka, India.

In secolul XIV, Hampi era capitala regatului si un important centru religios, al unuia dintre cele mai mari imperii ale lumii – Vijayanagar . Ruinele cu o arhitectura exceptionala fac parte din patrimoniul UNESCO.

Hampi atrage anual mii de turisti, dornici sa ii admire frumusetea arhitecturii templelor, sculpturilor monolitice si monumentelor remarcabile.

Cetatea artelor si stiintelor inconjurate de munti stancosi, dispusi aproape haotic, ruinele vechii cetati par aruncate, la intamplare, de mana unui gigant furios. Desi totul pare, la prima vedere, ca si cazut din cer, un peisaj care poate parea ostil, e doar o impresie, pentru ca orasul este scaldat intr-o lumina misterioasa, parca trimisa de zei pentru a aduce mai aproape de sufletul oamenilor civilizatia infloritoare de altadata.

Pentru a se apara de invazia musulmana care, in secolul al XIV-lea, ameninta atat din nord, cat si din sud, suveranii locali s-au unit pentru a dezvolta un imperiu pe care si-l doreau de neinvins. Au ales pentru capitala zona “fortificatiilori naturale ale muntilor, orasul dezvoltandu-se pe un amplasament sub forma de arc, situat pe malurile raului Tungabhadra.

Tradat de propriii soldati, ultimul suveran din Hampi, Sadashivaraya, a asistat neputincios la jefuirea si incendierea regatului sau, care a disparut complet de pe harta pana in secolul al XIX-lea. O vegetatie exuberanta a acoperit aproape totul, parca pentru a pastra ascunse de ochii lumii minunatiile construite de o veche civilizatie.

Daca astazi Hampi este un desert prabusit intr-o derutanta combinatie intre vegetal si mineral, ceea ce fascineaza inca sunt ruinele cetatii. In 1984, a fost scos la lumina cel mai insolit si original altar de rugaciune din Hampi – Pushkarani, o piramida intoarsa, formata din cinci corpuri. Curiozitatea este ca acest altar e… demontabil pentru a putea fi deplasat, despartindu-se in cinci corpuri distincte. Un calator descria templul, la 1520, ca pe o minune a lumii – pereti captusiti cu satin si matase si o sala speciala de cult in intregime din jad. Sursa

Broderiile sculptate in piatra, de o o frumusete rara , ruinele din Hampi poarta amprenta unor artisti ce cu greu pot fi reprodusi. Parca o mana magica i-a condus pe sculptorii acelor vremuri.

Tot aici regasim si un car daltuit in piatra, rupt parca din cartile lui Erich von Daniken ( carele zeilor ).

Ochiului artistic nu ii scapa niciun detaliu, semn ca blocurile de piatra au copiat intocmai modelul original.

Cetati, palate, bai, morminte, apeducte, morminte si o multitudine de structuri cioplite in piatra rosie ne redau inca imaginea unui regat uimitor, rupt parca din povesti.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Exit mobile version