Turnul Goliei
Dar, chiar depasit de cladirile mai noi, el a ramas unul dintre locurile de unde poti privi, de sus, Iasul. Iar perspectiva pe care ti-o ofera face sa merite escaladarea celor 120 de trepte circulare.
Punct de observatie pentru pompieri Turnul Goliei a fost ridicat odata cu manastirea pe care o strajuieste, prin 1546, cind logofatul Ioan Golia, care i-a dat si numele, a inceput constructia unei biserici la marginea, pe atunci, a Iasului. Evz
Biserica Barboi a fost construita între anii 1841-1843, si este opera arhitectului Andrei Caridi ajutat de catre mesterii Atanasie si Gheorghe, greci din Sisani, pe fundatia unei biserici datând din 1615 (Sfânta Vineri) construita de vornicul Ioan Ursu Barboi.
Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida.
Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos. Biserica – are planul în forma de cruce greaca dupa modelul celor de la Muntele Athos.
Catedrala mitropolitana din Iasi
Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiular, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atât în interior, cât si în exterior, sunt dominate de baroc.
În mod deosebit, în sarbatori, în posturi si în fiecare vineri, considerata ziua Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se închina la racla cu credinta, aducînd flori, daruri si îmbracaminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobîndi ajutor, sanatate si binecuvîntare.
Dar cea mai mare zi de praznuire din tot anul este ziua de paisprezece octombrie, patronul Sfintei Parascheva, cînd are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din tara noastra, la care participa închinatori de la sate si orase, din toate colturile tarii.
Înca din ajun se scot în fata Catedralei moastele Sfintei Parascheva si timp de doua zile si doua nopti credinciosii stau la rînd pentru închinare.
Multumim Daniel pentru fotografii!