Una dintre cele mai mari comori ale Manastirii Noul Valaam din Heinävesi – Finlanda, este Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la Valaam. Pictata pe lemn de tei, cu dimensiunile 132 x 79.5 cm, icoana o înfatiseaza pe Fecioara Maria în marime naturala, cu privirea coborâta, stând în picioare pe un nor, îmbracata într-o mantie rosie stralucitoare si un stihar turcoaz închis. Ea tine cu bratul sau stâng pe Pruncul Hristos, care este îmbracat în vesmânt galben deschis. Cu mâna sa dreapta, Ea arata spre Prunc în stilul Icoanei Maicii Domnului „Hodigitria”. Hristos binecuvânteaza cu mâna Sa dreapta, iar în mâna stânga tine un glob care are deasupra o cruce, ceea ce înseamna ca El este Creatorul lumii si Stapânul tuturor.
Conform inscriptiei, icoana a fost pictata în 1878, ca „osteneala a calugarilor de la Valaam”. Însa, acesta este în mod obisnuit atribuita Parintelui Alipie, unul dintre cei mai mari iconografi de la Manastirea Valaaam din Iezerul Ladoga din Karelia rusa. Parintele Alipie (Konstantinov) a pictat icoana cu câtiva ani dupa ce a ajuns la manastire, înainte de a fi devenit frate acolo. El a fost tuns în monahism în anul 1884 si a fost hirotonit ca ieromonah în 1893.
Urmând conventiile din secolul al XIX-lea, icoana a fost pictata în stil „realist”, folosind o tehnica care combina utilizarea de tempera si uleiuri.
Initial, icoana a fost pictata pentru a fi asezata în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Valaam. Acest lucru nu s-a întâmplat, si ulterior icoana a fost pierduta. În anul 1897 icoana a fost redescoperita si a câstigat reputatia de facatoare de minuni pe baza unor aparitii succesive ale Maicii Domnului, care S-a aratat unei femei în vârsta, Natalia Andreevna, cu artrita reumatoida grava, care a si fost vindecata de boala ei. doxologia