Traditia sau practica bisericeasca a statornicit ca, de la sarbatoarea Nasterii Domnului si pâna la praznuirea Botezului Sau în râul Iordan, sa nu plecam genunchii, ca expresie a bucuriei ca S-a aratat în lume Fiul Lui Dumnezeu întrupat. Ar fi de dorit ca toti, clerici si credinciosi, fara sa îi judecam pe cei care nu vor face asa, sa respectam aceasta rânduiala în bisericile noastre, dar nu ca un gest mecanic si de neînteles, ci ca o expresie reala a bucuriei Nasterii Domnului.
Întrebarea din titlu pleaca de la constatarea neconcordantei dintre ceea ce citim în cartile de cult sau ceea ce rostim în timpul sfintelor slujbe, pe de o parte, si practica bisericeasca, pe de alta parte. Mai exact, în Mineul pe decembrie, la sfârsitul slujbei Nasterii Domnului, întâlnim urmatoarea consemnare: Sa se stie ca, de la Nasterea Domnului Hristos si pâna la Sfânta Lui Aratare (Boboteaza), nu este post nicidecum si nici plecari de genunchi nu se fac în biserici si nici în chilii.
Daca prima indicatie e respectata cu bucurie de catre toti crestinii ortodocsi, cea de a doua e respectata în foarte putine biserici. De fapt, nu e singura neconcordanta de acest gen, ceea ce contribuie la concluzia unora ca, în timpul slujbelor, ortodocsii nu fac ceea ce spun si nu spun ceea ce fac… Sa ne gândim doar la îndemnul preotului sau al diaconului, adresat tuturor la Sfânta Liturghie (Întelepciune! Drepti!), care, în loc sa ne faca sa stam drepti, adica în pozitie verticala, pe cei mai multi dintre noi ne asaza în genunchi.
Aparent simpla, practica îngenuncherii sau interzicerea ei a fost o tema prezenta în viata Bisericii, consemnata chiar în sfintele canoane. Mai mult, pâna astazi întâlnim practici diferite, cel putin în spatiul ortodox românesc: bunaoara, în majoritatea bisericilor se îngenuncheaza duminica, în anumite momente ale Sfintei Liturghii, putine fiind bisericile în care nu se îngenuncheaza. Exceptie face perioada de dupa sarbatoarea Învierii, când si cei care nu îngenuncheaza pastreaza pozitia dreapta, uneori cu o strasnica acrivie, judecându-i aspru pe cei care, din nestiinta sau uitare, îndraznesc sa plece genunchii… lumina