Despre Armenia aflam ca : este o tara in Caucazul sudic, intre Marea Neagra si Marea Caspica, care se invecineaza cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud.
Descoperirile recente facute de arheologii armeni poate duce in viitorul apropiat la o schimbare a istoriei antice, ce ar trebui rescris complet.
Trebuie sa mentionam ca studiile despre civilizatia antica armeana a ramas deseori pe margine, atunci cand au fost scrise rapoartele. Majoritatea cercetatorilor si-au indreptat privirea catre Mesopotamia si Egiptul antic.
Nu putem exclude insa Armenia, din istoria antica. In 1975 pe versantul sudic al muntelui Ararat a fost descoperita o necropola, care a atras atentia multor arheologi. Astfel o intrebare a primit raspuns – zona se numeste Naver, cuvant ce poate fi tradus ca fiind ulei sau nava – sufletele care merg cu nava in lumea de apoi. Specialistii au fost uimiti de abundenta unor fapte necunoscute si de numeroasele “nave”.
Datarea cu radiocarbon a artefactelor gasite in Armenia au condus expertii catre anii 3000-2000 i.Hr. Exista o legenda care spune ca fiul celei ce a pus bazele Armeniei s-a stabilit la poalele muntelui.
In Nerkin Naver locuiau persoanele de rang inalt si in Verin Naver, taranii. Arheologii au descoperit 8 morminte princiare, mai multe morminte mici si groipi comune.Cercetarile au dus la concluzia ca armenii au origini indo-europene.
In necropole arheologii au gasit oase de animale, arme, bijuterii de aur, ulcioare cu ornamente rosii si negre. Inmormantarea era foarte complexa, persoanele de rang inalt erau incinerate, femeile erau asezate in partea stanga, in dreapta erau pusi barbatii, erau pusi si caii in mormintele stapanilor, etc.
Au fost gasite si obiecte de metal, care supuse analizei arata ca dateaza din secolul XXIII si este al treilea de lume. Ulciorul are inscrptionate etapele dresarii unui cal. Sunt multe obiecte de valoare inestimabila ce completeaza tabloul armenilor antici.
Au fost gasite si margele din sticla colorata, bijuterii din aur fin, obiecte fabricate din cuart. Descoperirile arata maiestria mestesugarilor armeni. Cuartul de topeste la 1700C!
Una este de cele mai recente descoperiri, este medalion neobisnuit pe suprafata caruia este sculptat de un zeu pagan . In ciuda vechimii sale , medalionul este perfect conservate.
A fost gasita si o spada din bronz,precum si numeroase arme datand din secolul XXIII. Expertii care au facut sapaturi in zona si au studiat obiectele gasite, considera ca , cultura antica armeana s-a raspandit in intreaga lume in mileniul 3 i.Hr.
Naver si Shengavit completeaza elementele lipsa intalnite de cercetatorii care au studiat cultura antica din Mesopotamia. Materialele gasite in Armenia sunt actualizate mereu si sunt nepretuite pentru cei ce incearca sa creioneze cu acuratete istoria antica a lumii.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.