Medicii apreciaza ca fiind medie puterea energizanta si cicatrizanta a mararului. Administrata sub forma de decoct, aceasta planta sporeste lactatia femeilor care alapteaza. Trei cesti de decoct caldut vindeca afectiunile stomacale care se manifesta prin eructatii (râgâieli), semn ca orificiul cardia al stomacului e deschis si ca prin el se evacueaza gazele acumulate în intestine. Acelasi decoct combate greata si provoaca eliminarea urinei.
* Folosit sub forma de cataplasma, mararul “usureaza” uterul, iar baut maruntit si amestecat cu apa calduta, calmeaza durerile abdominale si intestinale, întareste puterea digestiva a stomacului si împiedica scurgerea prin intestin a substantelor nutritive din alimente.
O cura prelungita cu aceasta bautura dauneaza, însa, vederii, si paralizeaza capacitatea de procreare, din cauza slabirii (uscarii) cailor seminale.
* Semintele de marar, macinate si încinse, vindeca inflamatia omusorului, aplicându-le cu degetul pe zona bolnava.
* Cenusa de radacina de marar are proprietati si mai puternice: “roade” excrescentele produse pe rani si amelioreaza bolile pecinginoase. Si este buna mai ales împotriva ulceratiilor penisului, care cedeaza, în majoritatea cazurilor, în urma spalarilor repetate.
* Fumul semintelor arse are un miros care, inspirat un timp, opreste sughitul, iar radacina maruntita si aplicata pe zona afectata calmeaza ochii inflamati.
* Cenusa de seminte de marar combate hemoroizii si vindeca micile tumori de origine infectioasa de pe mucoasa anala.
* Un decoct din marar si ulei este foarte eficient împotriva maladiilor produse de frig si calmeaza, frecvent, durerile de cap. În plus, destinde nervii si stopeaza frisoanele. formula as