Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Locul cu multe legende

Se spune ca pe aici a trecut la un moment dat si Sfântul Nicodim, care se nevoia în cautarea cascadei ce i se aratase în vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. Asa s-a oprit la Ponoarele, chiar în locul de unde izvoraste râul Bulba, gândind la lacasul pe care urma sa-l ridice în slujba Domnului. Doua familii foarte înstarite, lipsite de credinta si de orice legatura cu Dumnezeu, l-au ademenit si, în timp ce se odihnea, au luat cutitul de taiat pâine al sfântului si au taiat cu acesta o gaina pe care ulterior i-au strecurat-o în traista pe care o avea asupra-i. În urma acestui viclesug l-au acuzat de furt, scotându-i gaina din traista si facându-l de rusine în fata tuturor. Rusinat si cu durere în suflet, Sfântul Nicodim a plecat în cautarea unui alt loc în care sa ridice manastirea visata, care astazi este sfânta Manastire Tismana.

Coborând pe Valea Gainii, s-a oprit pe marginea râului Bulba, care curgea prin partea stânga a vaii, si privind abatut spre apa limpede cu miros de feriga, a blestemat-o ca aceasta sa fie zbuciumata pe veci, lipsita de pesti si sa o înghita pamântul. Satenii povestesc înfiorati cum ca acest blestem s-a împlinit, având în vedere zbuciumul creat de cele opt mori existente pe cursul râului. Nici pestii nu traiesc în râu, exact cum a harazit sfântul, iar pe timp de seceta, vara, apa dispare înghitita de pamântul însetat, si asta pentru ca traiectoria albiei sale trece peste o pestera. Din cauza secetei, apa intra brusc în cavitatea subterana, dând impresia ca a fost înghitita de pamânt.

O alta legenda spune ca acum multe veacuri aici locuia necuratul, chiar în pestera de la Ponoarele. Mult rau pricinuia diavolul oamenilor, motiv pentru care toata suflarea a început sa se roage lui Dumnezeu sa-i scape de nenorocirile pe care acesta le pricinuia localnicilor. Dumnezeu ar fi lovit cu palma tavanul pesterii, astfel încât acesta s-a prabusit peste intrare. Cu toate astea, diavolul s-a strecurat pe cai numai de el stiute si a iesit pe sub deal, pe cealalta gura a pesterii, cea care duce spre lacul Zatonul Mare. Vazându-se învins, acesta a început sa se agate cu ghearele de vârful Dealului Pesterii, în furia sa formând santuri în formatiunile calcaroase si ajungând în câmpiile de lapiezuri Afrodita si Cleopatra.

lumina

Exit mobile version