În Biserica Ortodoxa, cultul Maicii Domnului s-a gasit întotdeauna la loc de cinste, evidenta acestui lucru reiesind din pluralitatea darurilor cu care a fost învrednicita spre a fi cu adevarat “tron al lui Dumnezeu si scara a luminii, pentru ca Lumina sa se coboare prin ea”.
Pe Maica Domnului au cinstit-o cu supunere si devotament Sfintii Apostoli, îngerul Gavriil, Sfântul Ioan Botezatorul pe când era în pântecele maicii sale si a saltat de bucurie vazândo, a cinstit-o întreaga crestinatate pentru curatenia, darul ei si devotamentul fata de Mântuitorul Hristos, Domnul nostru.
În aproape toate rugaciunile si cântarile Bisericii Ortodoxe, Fecioara Maria apare amintita ca sprijinitoare si mijlocitoare pe lânga Tronul Slavei, pentru mântuirea si ajutorul celor aflati în primejdii, în calatorie, în boala sau în grea încercare. Acesta este si sensul mult repetatei noastre rugaciuni: “Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!” Troparul Praznicului Bunei Vestiri o numeste “Începutul mântuirii noastre si aratarea tainei cei din veac”, pentru ca prin daruirea ei a prefacut întristarea si moartea în bucurie si Înviere. lumina