Manastirea Izbuc, cea mai veche din judetul Bihor, este cunoscuta, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune ca apa, care tâsneste uneori dintre pietre, are puteri miraculoase.
Manastirea Izbuc din judetul Bihor este situata la poalele muntilor Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometric de Oradea, pe Drumul National 76, spre Deva, într-un cadru feeric, de munte, încarcat de piosenie. Aici îsi duc viata 20 de calugari si calugarite.
Numele de Izbuc vine de la un izvor care se afla lânga manastire si care izbucneste la anumite intervale – izbuc intermitent. Actuala manastire a fost construita între anii 1928-1930, si este o manastire de calugari. Fenomenul carstic este consiterat factor de minuni, pe seama lui punându-se vindecari miraculoase. Este cunosct în tara si peste hotare, fiind unic în Europa. Legenda spune ca un copil orb ce se afla într-o zi prin preajma izvorului a auzit susur de apa, iar dupa ce s-a spalat pe fata a început sa vada. Datorita acestui izvor, calugarii s-au strâns si au vietuit în acest loc. Documentele marturisesc ca înca din secolul 11-12 au existat calugari care au vietuit în acest loc.
Totodata, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos, atrage mii de pelerini. adevarul