Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Manastirea Radu Voda – Sfantul Nectarie – Galerie Foto

Manastirea Radu Voda, turnul clopotnita, cladirea Seminarului Teologic, ruinele palatului domnesc sunt situate pe o colina in apropierea Dambovitei, in centrul orasului. Veche de aproape patru secole si jumatate, cu o arhitectura aseamanatoare cu a Mânãstirii Curtea de Arges, edificiul are un pronaos larg pe care se aflã cele trei turle si un naos trilobat încununat de o turlã mare. Manastirea este asezata pe o veche vatra de locuire dacica, dar s-au descoperit vestigii si din timpuri mai vechi, din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si a fierului.

Wallpaper Sfantul Nectarie

Reparatii ample s-au realizat in perioada 1859-1864, dar care, din pacate, au introdus elemente de tip neogotic austriac, straine de arhitectura traditionala. Interiorul a fost repictat, in intregime, de Constantin Lecca si Misu Popp, care au refacut cateva din portretele vechi ale ctitorilor. In anul 1875, ministrul Cultelor aproba daramarea incintei fostei manastirii, prin aruncarea in aer a constructiilor. In perioada 1969-1974, sfantul lacas este restaurat la initiativa. Patriarhului Justinian Marina, al treilea ctitor al bisericii, care isi are mormantul chiar in biserica manastirii, alaturi de alte douazeci si trei de morminte, cele mai vechi fiind ale familiilor domnitorilor ctitori, celelalte ale unor boieri din secolele XVIII-XIX. Pictura a fost refacuta de Parintele Sofian Boghiu de la Antim, Vasile Caraman si de Gheorghe Ciobanu.

Manastirea Radu Voda este asezata in centrul capitalei, pe malul Dambovitei, in imediata apropiere a Pietei Unirii, invecinandu-se cu dealul Patriarhiei, “peste drum” de Curtea Veche si la o aruncatura de bat de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou (Km 0 al Bucurestiului).

Sfantul Nectarie s-a nascut in oraselul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, impreuna cu cei 6 frati ai sai, in dreapta credinta. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, unde munceste din greu pentru hrana. Singura lui mangaiere, dupa orele istovitoare de munca, era Sfanta Biserica. Remarcat de catre conducatorii Scolii Metocului Sf. Mormant, este angajat ca pedagog si invatator la aceasta scoala. Tot ca invatator, incepand de la varsta de 20 de ani, il aflam si in insula Hios. La 27 de ani isi urmeaza glasul constiintei si, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Manastirea Nea Moni, de pe aceasta insula.

 

Mai multe despre Sfantul Nectarie gasiti pe Forum

 

Galerie Foto din insula Eghina

Recent, o data cu asezarea raclei cu particele din moastele sale la Manastirea Radu-Voda, au inceput sa fie consemnate si la noi nenumarate minuni, probate cu martori. Astfel ca multime de pelerini din toata tara au inceput sa soseasca la Radu-Voda. Asteptarile lor nu au fost inselate de catre Sf. Nectarie Taumaturgul.

Despre minunile savarsite de Sf. Nectarie in zilele noastre – mai ales vindecari de cancer si alte boli grave, ce se savarsesc la moastele sale, ori cu untdelemn de la candela sa – s-au scris nenumarate carti in Grecia, care in parte au fost traduse si in romaneste.

TRIMITE FELICITARI CU Sfantul Nectarie


Exit mobile version