A facut mii de minuni si continua sa faca si astazi. Sfântul Efrem e singurul mucenic al ortodoxiei despre a carui viata nu s-a stiut nimic, timp de 500 de ani. Tot ceea ce stim astazi despre el i-a fost revelat prin mai multe vedenii maicii Macaria Desipri, care i-a si descoperit sfintele moaste, în anul 1950.
Era pe 3 ianuarie 1950. În dimineata aceea friguroasa de iarna, s-a trezit rugându-se. Nu stia cum, dar, stând pe scândurile goale care îi tineau loc de pat, îsi simtea trupul muscat de frig, iar inima fierbinte. În ea rugaciunea parca se spunea de la sine. I se înfiripase acolo, înlauntru, staruitoare, vrând parca sa-i biruiasca temerile si sa-i aline dorurile, iar ea a ascultat chemarea aceea misterioasa si a început sa spuna, încet, câteva cuvinte: “Doamne, Dumnezeul meu, învredniceste-ma pe mine, smerita Ta roaba, sa vad pe unul din parintii care au trait aici!”.
Trimite felicitari cu minunile Sfantului Efrem cel Nou
Cine esti tu, omule al lui Dumnezeu? Si ce ai patimit în viata? Statea singura printre ruinele vechii mânastiri, rugându-se, framântându-se. Din clipa în care îi vazuse moastele, presimtise ca omul acela, al carui trup mirosea a trandafiri dupa ce statuse în pamânt sute de ani, avusese un destin tragic. Tragic si maret. Inima ei de femeie simtea asta si, uneori, în linistea noptii, se chircea la gândul suferintelor prin care trecuse Efrem. Nu stia nimic despre el si, totusi, stia totul. Îl cunostea bine, caci îl vazuse fata catre fata, îi auzise glasul. Dar ar fi vrut sa afle mai mult, sa se cunoasca asa cum se stiu prietenii din copilarie, care-si împart de mici necazurile si tristetile. Ar fi vrut sa strapunga cele cinci veacuri care-i desparteau. Sa fie acolo la moartea lui, alinându-l cu rugaciuni. formula as