Ruinele cetatii “Marele Zimbabwe” sunt localizate in vecinatatea lacului Mutrikwe si orasului Masvingo, in sud-estul Zimbabwe, aproape de granita cu Mozambic.
A fost fondat in secolul XIII d.Hr. odata cu Regatul Zimbabwe (1220-1450), a carui capitala a fost. Face parte din patrimonial mondial UNESCO.
Se pare ca a fost ridicata de o civilizatie care a trait pe continentul african cu mult timp inainte de sosirea colonistilor arabi si europeni. Acestia au cautat ani in sir legendarele mine Ofir, din care se credea ca-si scotea comorile regele Solomon.
Exista de asemenea legenda unui alt fabulos rege crestin, numit si Preotul Ioan, care avea in stapanirea sa aceste mine. Exploratorii portughezi din secolul al XVI-lea cunosteau aceasta legenda si erau convinsi ca Ofrirul se afla in apropierea Marelui Zimbabwe. In 1522 istoricul portughez Joao de Barros a scris o carte in care vorbea despre o fortareata de piatra din „tara minelor”, care purta deasupra o inscriptie indescifrabila. Fortareata era construita din pietre fara mortar, iar Barros atribuia constructia ei unor mesteri foarte vechi din afara Africii si mentiona ca locuitorii numeau cladirile respective „Symbaoe” din care a derivat probabil actualul Zimbabwe.
Fortareata de pe colina pare o constructie inexpugnabila, de forma eliptica, inconjurata de un zid gros cu o circumferinta de 253 metri si inaltimea intre 4,9 si 10,7 metri. Scari inguste pe care trece o singura persoana duc spre interiorul labirintic si zidurile au fost construite din caramizi taiate din granit si imbinate fara mortar. Incinta este impartita in pasaje, trei platforme si mai multe incaperi neidentificate. sursa
Structurile complexe par resedinta unui cavaler ratacitor, cetatea avand un zid inalt pentru a proteja oamenii. Cladirile ciclopice cu zid de 4-5 metri grosime, formau un ansablu defensiv puternic si se pune intrebarea : ce fel de dusmani existau in exterior ? Cine ameninta locuitorii cetatii ?
Turnul central este conic, un monolit gigant fara spatiu interior si usa de intrare si poate fi atribuit, de asemenea cladirile megalitice ale epocii. Care erau oare functiile indeplinite de aceasta piatra ?
Cecetatorii sunt de parere ca “Marele Zimbabwe” a fost construit pentru oameni foarte tineri, pitici sau pigmei. Cum au ridicat oare blocurile imense de granit ?
Lipsa drumurilor de acces in jurul cetatii sunt un mare semn de intrebare. Nu se stie de unde provine piatra de constructie si nici cum a fost adusa. Exista unele monede feniciene care au imagini cu turnuri conice similare cu cele din Zimbabwe, o dovada a relatiilor existente.
Se estimeaza ca in cetate locuiau 10.000 de oameni ce au fost bligati brusc sa isi paraseasca casele si terenurile. Probabil un dezastru natural sau o amenintare de mari proportii.