Site icon Tfm Portal – Stiri, Articole, Felicitari

Melodia care ucide – “Gloomy Sunday” si muzica vindecatoare

Napoleon Bonaparte spunea ca, dintre toate artele, muzica are influenta cea mai directa si puternica asupra psihicului, fiind parte integranta a existentei umane. Datorita efectului sau asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important care ajuta la relaxare si la reducerea stresului.

Desi la inceput meloterapia a fost utilizata cu precadere in psihoterapie, aplicatiile sale terapeutice au fost extinse cu timpul.

O melodie vesela reuseste sa ne schimbe starea psihica intr-o zi mohorata de iarna, o alta ne poate enerva dar intamplarile ce se invart in jurul melodiei ” Gloomy Sunday” ne infioara.

O adolescenta s-a inecat in timp ce tinea in brate partituri cu “Ce duminica mohorata”. Un negustor s-a sinucis la Budapesta si in biletul de adio a lasat scrise cateva versuri din cantec. O femeie din Londra a luat o supradoza in timp ce asculta melodia. Cantecul are o faima trista, peste 100 de persoane s-au sinucis ascultand sau fredonand melodia.

O versiune inregistrata de Pál Kalmar a fost conectat la o eruptie de sinucideri in Ungaria

Piesa a fost compusa de Rezso Seress si versurile apartin textierului Laslo Javor. Este o melodie trista de dragoste, in care el spune ca se va sinucide intr-o zi mohorata de duminica si ea va afla…

“Gloomy Sunday” a fost scrisa in mai putin de o jumatate de ora. Este un cantec intreg, cu o melodie si un ritm ciudat, foarte deprimant si trist. L-a numit „Szomorú vasárnap” (Duminica mohorata).

Surprinzator, un producator muzical i-a acceptat piesa, care a fost distribuita in întreaga lume. Totusi, la putina vreme dupa ce cântecul a fost înregistrat si pus în vânzare au început o serie de lucruri bizare legate de melodie. În Berlin, un tânar a cerut unei orchestre sa-i intoneze melodia, apoi barbatul a mers acasa si s-a împuscat în cap. Înainte de a face acest gest, le-a spus rudelor sale ca se simte foarte deprimat dupa ce a ascultat un cântec nou pe care nu si-l mai putea scoate din minte. Dupa o saptamâna, o tânara femeie a fost gasita spânzurata într-un apartament din acelasi oras.

Politia a gasit un disc cu cântecul „Duminica mohorâta” în dormitorul acesteia. Dupa doua zile, o secretara din New York s-a gazat, lasând în scris ca la înmormântarea ei sa se cânte „Duminica mohorâta”. La nici o luna, un alt new-yorkez de 82 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea dupa ce cântase melodia mortala la pian. Cam în aceeasi perioada, un adolescent din Roma a auzit melodia dupa care s-a aruncat de pe un pod. Presa din lumea întreaga a început sa scrie despre tot mai multe morti asociate cu melodia lui Seress. Astfel, un ziar din Londra scria despre cazul unei femei care pusese discul cu „Duminica mohorâta” la volum maxim înfuriindu-i si speriindu-i pe vecini. Historia

“Recomand muzica lui Mozart si Bach ca remediu impotriva disperarii” – Emil Cioran

In mitologia greaca se spunea ca Apollo l-a invatat pe Chiron-centaurul – arta vindecarii, iar acesta l-a invatat la randul sau pe Esculap terapeutica, asociind “cuvantul, plantele si cutitul”. Sciatica si durerile provocate de lumbago erau alungate tot cu ajutorul ritmurilor muzicale. Athenaops canta la flaut deasupra locului dureros, iar extractiile dentare efectuate in targuri erau insotite de o muzica ritmata, cantata la trompeta si tobe, cu o mare intensitate. Chinezii antici aveau la randul lor o bogata experienta in influentarea sentimentelor fiecarui ascultator. Exista nenumarate tratate, scrise de Chon King, Se Ma Tsien si Kia Yu, despre actiunea terapeutica a diferitelor sunete si felul in care trebuiau aranjate si oranduite pentru a alunga sau pentru a destepta in sufletul ascultatorului anumite sentimente si senzatii. Existau chiar anumite reguli pentru tonifierea sau calmarea anumitor organe: pentru tratarea plamanilor se foloseau sunetele unor clopote special concepute in scop terapeutic, pentru rinichi se foloseau tobe, pentru ficat – un soi de flaut, pentru inima – instrumente cu coarde, iar pentru splina – sunetele scoase de un fel de ocarina. In prezent, numeroase studii au aratat ca reactia organismului uman la muzica este extrem de complexa, fiecare sunet, ritm, intensitate si, in final, fiecare melodie generand o reactie anume. Pentru crearea unor stari benefice, muzica lui Mozart intruneste cele mai multe aprecieri; urmeaza muzica preclasica, apoi cea clasica si in final muzica de jazz, recunoscuta pentru dezvoltarea capacitatilor creative si cognitive. Efectul terapeutic al muzicii este deja folosit in multe clinici si spitale, mai ales in recuperarea bolnavilor care sufera de tulburari nervoase sau psihice, depresii, boli canceroase etc. Formula As

Adesea s-a spus ca muzica este medicina mintii tulburate. Insa cu ajutorul sunetelor putem realiza mai mult: muzica influenteaza si activitatea cardiaca. Beneficii de pe urma meloterapiei pot avea si cei cu dureri acute sau cronice, gravidele, bolnavii cu Parkinson sau Alzheimer.

Eu consider ca un om fara muzica e un om fragmentat – asta e o ipoteza a mea – si e foarte greu sa se unifice, sa fie unitar, daca nu stie muzica clasica. Aceasta are o valoare psihologica si formatoare pe latura pozitiva a unui om; chiar daca esti un schizofren si ai multe defecte, ai si o parte buna, iar acea parte buna trebuie – dupa parerea mea – prelucrata psihologic. Acesta este secretul muzicii – este vorba de psihologia unitatii – de a trece de la fragmentare la unitate, la o constiinta de sine, la o incredere in sine; de aici vine tonusul unitar al omului. Aspectul universal al muzicii este acela de a-ti da o unitate. De ce ? Pentru ca, din cauza stressului, a vietii grele, nu prea mai avem incredere in noi, ne descurajam; lumea in mod natural nu e dispusa sa te accepte. Insa tu ramai cu aceasta sursa de energie. Cum se spune, mai simplu, sa incarcam bateriile.” sursa

Praskovja Androsova este clopotar in regiunea Lipesk si are 84 de ani. Biserica Sfântului Prooroc Ilie , din satul Panino a fost construita de enoriasi , în 1858 . Aceasta este una dintre putinele biserici care au supravietuit în timpul persecutiei Bisericii din anii sovietici .

“S-a întâmplat acum trei ani – spune Praskovja Androsova . – Mi-am rupt piciorul – am urcat în pod si am cazut pe scari . Sfârsitul lunii octombrie eradeja rece , si nu se afla nimeni la care sa pot striga pentru ajutor”, povesteste femeia.

Timp de doua ore a stat in frig pana cand o nepoata a gasit-o aproape inghetata. Salvarea a venit repede insa varsta inaintata era un dezavantaj.

Dupa ce s-a vindecat miraculos, femeia a devenit clopotar. Urca treptele sprintena de parca nu ar fi avut niciodata un accident. Exista o credinta, conform careia sunetul clopotelor poate vindeca. In mica bisetica cu hramul Sfantului Ilie sunt acum 7 clopote.

Primele clopote au aparut acum 4000 de ani în China . Au fost creat ca instrumente muzicale insa multe religii considera ca sunetul lor te scapa de fortele raului.Clopotele au inceput sa fie folosite in biserici prin secolul V, in Europa de Vest. In Rusia ele au fost mentionate prima oara in anul 988. Exista o credinta care spune ca atunci cand oamenii sunt fericiti, atunci sufletul lor este in regula.

Exit mobile version