Meteoritul care s-a dezintegrat în luna februarie deasupra orasului Celiabinsk din Rusia intrase în contact cu alt corp ceresc sau trecuse foarte aproape de Soare înainte sa cada pe Pamânt, se spune într-un studiu, informeaza agerpres.ro.
Câteva fragmente descoperite în Urali arata ca meteoritul a suferit un “proces de fuziune intens” chiar înainte sa patrunda în atmosfera terestra, potrivit analizei cercetatorilor de la Institutul de geologie si mineralogie din Novosibirsk.
“Acest lucru înseamna aproape sigur ca a existat o coliziune între meteoritul de la Celiabinsk si un alt corp din sistemul solar (asteroid sau planeta) sau o trecere foarte aproape de Soare”, spune Victor Sarighin de la institutul mentionat. Acesta urmeaza sa prezinte rezultatele studiului la conferinta de geochimie de la Florenta (Italia).
O ploaie de meteoriti s-a abatut pe 15 februarie deasupra Celiabinskului dupa explozia, la circa 20 km altitudine, unui asteroid al carui diametru a fost estimat la 17 m si cu o greutate între 5.000 si 10.000 de tone. jurnalul