„Mumificarea s-a practicat în Egipt pentru mai bine de 3.000 de ani, iar practica s-a schimbat în momente si locuri diferite. În trecut, ne-am fi uitat la una, doua mumii si am fi tras o concluzie, însa acum avem mult mai multe tehnologii nedistructive si o multitudine de informatii medicale pe care ne bazam”, a declarat antropologul Andrew Wade, de la University of Western Ontario.
O parte din vina pentru aceste confuzii o poarta istoricul grec Herodot, care a notat în 440 î.e.n. o descriere a procesului de mumificare, în urma unei vizite în Teba. Atunci el a scris ca în timpul mumificarii celor bogati se realizeaza interventii pentru îndepartarea organelor interne si a creierului. În schimb, pentru cei saraci, care erau îngropati fara a fi înfasurati în pânza, se apela la o tehnica ieftin de dizolvare a maruntaielor.
„De fapt, se pare ca în vremea lui Tut, aproape toata lumea îsi putea permite sa fie mumificat”, sustine Wade în urma analizarii mumiilor. Apoi, faraonul Tutankhamon a murit în jurul anului 1323 î.e.n, cu mult înainte de Herodot, iar dupa moartea faraonului, mumificarile au devenit din ce în ce mai populare.ziua